7 Permainan Plagiarisme Yang Lebih Berjaya daripada Versi Asal, Bukankah Memalukan?

Walaupun meniru permainan lain secara terbuka, tujuh permainan plagiarisme lebih berjaya daripada permainan asalnya. Adakah ada permainan kegemaran anda, geng?

Membuat permainan video tentunya merupakan proses yang sangat sukar. Bukan hanya pandai dalam pengaturcaraan, anda juga harus mencari idea unik agar permainan anda berbeza dari yang lain.

Salah satu caranya adalah dengan mencari inspirasi dari permainan lain yang sudah ada. Walau bagaimanapun, permainan baru tidak boleh meniru permainan lain.

Sudah tentu, semakin berjaya permainan, semakin kerap permainan menjadi inspirasi untuk permainan lain. Tidak jarang, permainan keren ini bahkan dilakukan secara diplomatik, geng

 • Perlumbaan Pasukan Crash (Mario Kart)
 • Fortnite (Medan Perang PlayerUnknown)
 • Mobile Legends (Liga Legenda)
 • Candy Crush (Bejeweled)
 • Forza (Gran Turismo)
 • Castlevania: Simfoni Malam
 • 7 Permainan Plagiarisme yang lebih berjaya daripada versi asalnya

  Walaupun tipu daya, atau meniru idea orang lain, tidak beretika dan salah, amalan ini sering dilakukan dalam industri permainan dan kreatif, anda tahu.

  Malah, ada juga permainan plagiarisme yang lebih diminati daripada versi asalnya . Anda mesti ingin tahu, bukan? Mari, lihat artikel berikut!

  1. Wira Gitar (GuitarFreaks)

  Guitar Hero adalah salah satu permainan paling ikonik yang pertama kali dilancarkan untuk platform PS2 pada tahun 2005. Permainan simulasi ini membuat anda merasa seronok bermain gitar.

  Hanya dengan menekan kekunci tertentu, melodi gitar akan dimainkan seolah-olah anda memainkan alat muzik.

  Kerana kejayaan permainan ini, tidak ada yang tahu apakah ternyata Guitar Hero adalah peniruan permainan Konami 1999 yang berjudul GuitarFreaks .

  2. Crash Team Racing (Mario Kart)

  Sekiranya kita membicarakan permainan PS2, sekarang adalah waktunya untuk beralih ke permainan PS1 legenda, Crash Team Racing atau CTR .

  Tidak seperti permainan perlumbaan lain, anda boleh mengumpulkan barang-barang yang membantu anda memenangi perlumbaan, seperti roket dan lain-lain.

  Permainan ini sangat berjaya bahkan mengalahkan populariti permainan Nintendo yang pernah dirilis sebelumnya, iaitu Mario Kart .

  Anda boleh mengatakan bahawa ini adalah pertandingan Nintendo vs Sony di sini! Wow, bagaimana Sony tidak membayar royalti, ya?

  3. Fortnite (Medan Perang PlayerUnknown)

  Perdebatan mengenai 2 permainan battle royale terbesar di dunia antara Fortnite dan Player Unknown's Battlegrounds telah berlangsung lama.

  Walaupun pertama kali muncul, populariti PUBG hanya terhad di Asia. Fortnite, yang meniru dan mengubah PUBG, lebih berjaya di seluruh dunia.

  Tanpa semangat, kejuaraan Fortnite eSports menjadi salah satu pertandingan eSports terbesar dengan jumlah penonton yang sama dengan Dota 2.

  4. Mobile Legends (Liga Legenda)

  Beberapa tahun yang lalu, terdapat masalah bahawa Mobile Legends akan ditutup secara paksa. Sebabnya adalah kerana permainan ini dilaporkan ke mahkamah untuk kes plagiarisme.

  Riot Games tidak menerima bahawa permainan MOBA mereka, League of Legends, disalin sepenuhnya oleh Mobile Legends. Lebih-lebih lagi, Mobile Legends dapat mencapai kejayaan dalam masa yang singkat.

  Tencent , ibu bapa Riot Games, turut campur tangan dalam perkara ini. Hasilnya, Moonton sebagai pembangun Mobile Legends mesti membayar denda sebanyak AS $ 2.9 juta kepada Riot Games.

  5. Candy Crush (Bejeweled)

  Terdapat begitu banyak gambar permainan puzzle yang sesuai. Namun, ramai peminat genre ini berpendapat bahawa Bejeweled adalah yang pertama.

  Permainan pencocokan batu permata ini sayangnya turun dari takhta dan digantikan oleh permainan pemadanan permen, Candy Crush .

  Candy Crush mempunyai permainan yang benar-benar menyalin Bejeweled. Namun, permainan ini kini lebih berjaya daripada permainan yang asal.

  6. Forza (Gran Turismo)

  Sekiranya anda mula bermain permainan di konsol PS1, pastinya anda sudah biasa dengan permainan perlumbaan kereta yang realistik, Gran Turismo .

  Ketika Gran Turismo hadir pada tahun 90-an, permainan ini langsung menjadi tumpuan genre perlumbaan. Tidak ada permainan lain yang dapat menyaingi permainan ini.

  Namun, dominasi ini dipatahkan oleh siri Forza yang mula muncul pada pertengahan tahun 2000-an. Sebenarnya, kini reputasi Forza melambung tinggi daripada Gran Turismo.

  7. Castlevania: Simfoni Malam

  Adakah anda pernah bermain permainan Castlevania: Symphony of the Night ? Sekiranya ada, mungkin anda akan merasakan bahawa permainan ini seperti baget dengan permainan Super Metroid .

  Secara semula jadi, masalahnya ialah kedua-dua permainan ini mempunyai mekanisme senjata, peta, dan permainan yang lebih kurang sama, geng.

  Walaupun begitu, Castlevania dianggap lebih berjaya kerana dapat menentukan genre dan menjadi inspirasi untuk banyak permainan lain.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 permainan plagiarisme yang lebih berjaya daripada permainan asalnya. Walaupun berjaya, tingkah laku permainan ini tidak patut dicontohi ya, geng.

  Sekiranya anda mempunyai cadangan atau pendapat, jangan ragu untuk memberikan komen pada artikel ini. Jumpa anda dalam artikel menarik seterusnya Jaka!

  Baca juga artikel mengenai Permainan Terbaik atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara .

  Artikel Berkaitan