7 watak Naruto yang paling tidak berguna, lebih teruk daripada Sakura!

Dengan begitu banyak watak dalam anime Naruto, ada beberapa watak yang ternyata tidak berguna sama sekali! Siapakah mereka?

Sekiranya diberitahu untuk menyebut anime paling popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini, pasti ada yang menyebut tentang Naruto .

Jalan cerita yang baik, pertempuran epik antara ninja, dan kisah watak adalah sebab utama.

Lebih-lebih lagi, Naruto mempunyai banyak watak yang menjadi kegemaran peminat. Walaupun begitu, ternyata terdapat banyak watak Naruto yang tidak berguna!

 • Anko Mitarashi
 • Karin Uzumaki
 • Watak Naruto Lain. . .
 • Watak Naruto Yang Paling Berguna

  Mungkin anda akan mengatakan Sakura Haruno sebagai watak yang paling tidak berguna. Jaka tidak setuju kerana sekurang-kurangnya dia terlibat dalam perang melawan musuh terakhir, Kaguya.

  Masih banyak watak yang jauh lebih tidak berguna daripada Sakura. Sekiranya anda membaca alasan di bawah, anda pasti akan memahami alasannya.

  Di sini, Jaka tidak akan memasukkan watak sampingan yang jarang muncul. Karakter yang lemah seperti Iruka juga tidak masuk kerana dia memainkan peranan penting sebagai bapa kepada Naruto.

  Jadi, siapa watak yang paling tidak berguna dalam anime Naruto?

  1. Shino Aburame

  Sumber foto: Narutopedia - Fandom

  Sebagai rakan sekelas Naruto, Shino Aburame adalah watak sampingan yang sering dilupakan. Semasa peperiksaan Chunin, dia berada dalam satu pasukan bersama Hinata dan Kiba.

  Ia mudah dikenali kerana kemampuannya mengawal serangga. Tetapi selain daripada itu, kita tidak akan terlalu peduli.

  Ketika Naruto dan pasukan mengejar Sasuke yang hendak pergi ke tempat Orochimaru, Kiba juga tidak terlibat kerana dia dalam misi.

  Dalam siri Boruto, kita dapat mengetahui bahawa Shino mempunyai karier sebagai guru di akademi ninja. Selain itu, tidak banyak perkara yang dilakukannya.

  2. Anko Mitarashi

  Sumber foto: Narutopedia - Fandom

  Anko Mitarashi adalah hasil percubaan Orochimaru. Oleh itu, dia dapat mengeluarkan gaya ular seperti miliknya.

  Anko pertama kali muncul ketika peperiksaan Chūnin sebelum Orochimaru datang menyerang kampung Konoha. Anko mudah kalah ketika berhadapan dengannya.

  Seterusnya, dia muncul kembali ketika berusaha mencari Kabuto semasa Perang Dunia Ninja Keempat. Dia ditangkap dan kekuatan ularnya diserap oleh Kabuto.

  Anko bertahan setelah perang berakhir. Kita dapat melihatnya menjadi gemuk di Boruto. Kekalahan berkali-kali mungkin membuatnya malas untuk berlatih.

  3. Karin Uzumaki

  Sumber gambar: Painceiziel

  Seperti Sakura, Karin Uzumaki adalah bucin Sasuke. Dia sering diperagakan, biasanya ketika bertengkar dengan Suigetsu.

  Karin adalah ninja yang mempunyai kemampuan deria dan menyembuhkan orang dengan membiarkan tubuhnya digigit.

  Walaupun begitu, secara amnya dia kurang berguna. Ketika melawan Danzō, dia ditikam oleh Sasuke yang mengkhianatinya.

  Dia juga menggunakan Sasuke sebagai bidak untuk menipu Sakura. Walaupun begitu, Karin masih tergila-gila dengan Sasuke. Itulah nama bucin.

  Watak Naruto Lain. . .

  4. Khemah

  Sumber foto: Screen Rant

  Berbanding dengan watak ninja wanita dari generasinya, Tenten sering dianggap paling tidak berguna.

  Rakan sepasukan Neji dan Rock Lee adalah senjata khas yang biasanya dikeluarkan dari tatal yang dimeteraikan. Walaupun begitu, dia kalah menentang Temari semasa peperiksaan Chunin.

  Semasa Perang Dunia Ninja Keempat, dia mendapat tugas khas untuk menutup Alat Berharga dari Sage of Six Paths. Dia hanya berjaya menutup dua dari lima objek tersebut.

  Pada bab terakhir Naruto, kita dapat melihat Tenten berubah arah dengan membuka perniagaan alat ninja. Ini lebih menekankan watak tidak berguna yang satu ini.

  5. Ebisu

  Sumber gambar: Genius

  Sebagai seseorang yang mengaku sebagai guru untuk calon Hokage yang akan datang (Konohamaru, cucu Hokage Ketiga), Ebisu adalah seorang ninja yang tidak mempunyai kemampuan.

  Kami tidak pernah melihatnya melakukan gerakan berbahaya atau mengancam nyawa lawan. Sebenarnya dia dikalahkan dengan ganas melawan jutsu Naruto.

  Ketika Pain menyerang Konoha, dia sama sekali tidak dapat memberikan tentangan. Sebenarnya, Konohamaru inilah pelajar yang mengalahkan Pain.

  Sebenarnya, dia adalah Chunin. Entah bagaimana dia boleh naik ke tahap itu.

  6. Rin Nohara

  Sumber gambar: DevianArt

  Percaya atau tidak, Rin Nohara adalah salah satu penyebab kematian Perang Dunia Ninja Keempat! Bagi mereka yang tidak tahu, dia adalah rakan sepasukan dari Kakashi dan Obito.

  Kami tidak pernah tahu apa kebolehan sebenar Rin. Adakah dia ninja perubatan? Atau adakah anda mempunyai pukulan kuat seperti Sakura?

  Seperti yang kita ketahui, Rin dijadikan Jinchuriki paksa dari Demon Tiga Ekor. Dia menyuruh Kakashi membunuhnya sehingga Konoha tidak akan dihancurkan olehnya.

  Obito yang mencintai Rin melihat kejadian itu dan menjadi pendendam kepada Kakashi. Sebenarnya, semua itu telah diatur oleh Madara Uchiha.

  Oh ya, kerana watak yang mempunyai sikap manis, sepertinya ada banyak yang menjadikan Rin sebagai waifunya!

  7. Kurenai Yuhi

  Sumber foto: Narutopedia - Fandom

  Ninja di Naruto mempunyai tiga tahap, iaitu Genin, Chunin, dan Jonin. Yang paling kuat adalah Jonin seperti Kakashi dan Guy Maito.

  Adakah itu bermaksud semua ninja Jonin harus kuat? Rupanya tidak, geng! Kita dapat melihat contoh Kurenai Yuhi .

  Sebagai guru kumpulan Hinata, Kurenai mempunyai kemampuan untuk genjutsu. Malangnya, kemampuan ini tidak begitu kuat kerana dia kalah teruk melawan Itachi Uchiha.

  Di samping itu, dia tidak turut serta dalam Perang Dunia Ninja Keempat kerana dia baru saja melahirkan anaknya bersama Asuma. Dia juga memutuskan untuk bersara sebagai ninja.

  Itulah beberapa watak Naruto yang dianggap Jaka paling tidak berguna . Terlepas dari kebolehan standard mereka, kehadiran mereka di anime tidak begitu berpengaruh.

  Mungkin pengecualian bagi Rin kerana kematiannya boleh mencetuskan Perang Dunia Ninja Keempat. Tetapi pada dasarnya, dia mati sebagai alat dari kampung lain yang ingin menghancurkan Konoha.

  Pada pendapat anda, siapakah watak Naruto yang paling tidak berguna? Adakah anda bersetuju dengan senarai dari Jaka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan