7 Telefon bimbit Gagal dan Mengecewakan dari Pelbagai Jenama, No. 3 Boleh Jadi Bom!

Tidak semua telefon bimbit yang mempunyai gembar-gembur tinggi akan disukai oleh banyak peminat. Buktinya ada beberapa HP yang merupakan produk yang gagal dan mengecewakan peminat

Hari ini, semua telefon pintar mempunyai bentuk dan ciri yang sama. Bentuk segi empat tepat, dan skrin sentuh / skrin sentuh telah menjadi formula wajib untuk telefon pintar masa kini.

Tidak seperti telefon bimbit yang dikeluarkan belasan tahun yang lalu, anda dapat melihat sendiri betapa uniknya reka bentuk dan inovasi sekolah lama. Jika dibandingkan dengan hari ini, ia benar-benar jauh, geng!

Walaupun unik dan tidak biasa, sebenarnya tidak semua keunikan dan ciri yang ditawarkan berguna dan wajar. Terdapat juga beberapa telefon bimbit & telefon pintar yang gagal di pasaran dengan pelbagai sebab.

 • Xiaomi Mi Note Pro
 • Samsung Galaxy Note 7
 • Nokia N-Gage (2003)
 • HTC Thunderbolt
 • Motorola Droid Bionic (2011)
 • iPhone 5c
 • 7 Produk HP yang Gagal dan Mengecewakan dari Pelbagai Jenama

  Dalam senarai ini, Jaka tidak hanya mahu membincangkan telefon bimbit yang gagal yang dikeluarkan baru-baru ini, geng. Rupa-rupanya ada juga banyak telefon bimbit lama yang gagal dilihat oleh banyak orang.

  Mungkin ada di antara anda yang boleh memiliki telefon bimbit yang disebut Jaka di bawah nanti. Sekiranya demikian, Jaka hanya boleh mengatakan "maaf, anda tidak bernasib baik".

  Daripada menjadi lebih ingin tahu, rujuk artikel mengenai produk HP yang gagal dan mengecewakan dari setiap jenama ini.

  1. Blackberry Storm

  Seperti yang kita ketahui, pertengahan tahun 2000an adalah era telefon bimbit Blackberry . Dengan bentuk yang unik dan papan kekunci QWERTY penuh , Blackberry adalah siri telefon bimbit yang mesti dimiliki.

  Tetapi pada tahun 2007, trend mula berubah kerana pelepasan iPhone . Dari trend QWERTY, semua telefon pintar bercakap dengan mengikuti trend skrin Touchscreen yang dipopularkan oleh iPhone.

  Nah, Blackberry Storm adalah usaha untuk mengikuti trend pasaran Blackberry agar tidak tenggelam, geng. Namun, Blackberry Storm malah mendapat banyak ulasan negatif kerana kekurangannya.

  Blackberry Storm mempunyai kuasa bateri yang rendah, paparan skrin sentuh yang kelewatan dan pepijat (kerana skrin sentuh mesti diperas sepenuhnya), dan tidak banyak aplikasi dan permainan yang menyokong HP ini.

  2. Xiaomi Mi Note Pro

  Xiaomi Mi Note Pro adalah telefon pintar unggulan dari Xiaomi pada tahun 2015. Telefon bimbit ini juga dilengkapi dengan pelbagai ciri menarik dan spesifikasi yang baik.

  Dilengkapi dengan RAM 4 GB dan pemproses octa-core Snapdragon 810 1.5GHz, telefon bimbit ini harus berjalan dengan lancar dan memberi keselesaan kepada penggunanya.

  Sebenarnya, Snapdragon 810 ternyata mempunyai bug di mana pemproses ini akan membuat HP terlalu panas, ketika bermain permainan atau menonton video, telefon ini akan terasa panas lebih cepat.

  Sebenarnya, dengan spesifikasi seperti itu, telefon unggulan ini semestinya mempunyai prestasi yang baik dan tidak cepat panas memandangkan kecanggihan pemproses Snapdragon 810 pada masa itu.

  Selain itu, kamera Xiaomi Mi Note Pro mempunyai kualiti yang buruk dan prestasi bateri yang sangat rendah.

  3. Samsung Galaxy Note 7

  Tidak seperti telefon bimbit lain dalam senarai ini, Samsung Galaxy Note 7 pada mulanya mendapat sambutan yang baik dari peminat produk Samsung di dunia.

  Bateri yang besar, layar melengkung tajam, kamera berkualiti yang dapat menyaingi iPhone, dan ciri S Pen yang sangat membantu dalam bekerja menjadikan telefon bimbit ini dinantikan oleh banyak orang.

  Namun, kisahnya berubah ketika Samsung Galaxy Note 7 dirilis. Terdapat begitu banyak kejadian di mana telefon bimbit ini terbakar secara tiba-tiba, malah meletup.

  Telefon bimbit ini juga akhirnya dilarang dibawa ketika terbang dengan kapal terbang kerana dianggap berbahaya. Samsung segera menarik produk ini dari pasaran dan menghentikan pengeluaran HP unggulan ini.

  Walaupun alasan mengapa Galaxy Note 7 meletup telah dinyatakan, masih banyak yang terkejut mengapa pengeluar HP sebesar Samsung boleh melakukan kesalahan seperti ini.

  4. Nokia N-Gage (2003)

  Siapa yang pernah menggunakan salah satu telefon bimbit legendaris Nokia kali ini? Walaupun sangat popular, ternyata generasi pertama N-Gage dianggap sebagai kegagalan oleh banyak orang.

  Nokia N-Gage diluncurkan untuk merebut pasar permainan genggam yang kemudian dikuasai oleh Nintendo Game Boy . Nokia menjual N-Gage sebagai telefon bimbit canggih yang direka untuk permainan seperti Game Boy.

  Malangnya, N-Gage dijual pada harga 3 kali ganda dari Game Boy. Permainan ini tidak sebanyak permainan yang dimiliki oleh Game Boy. Sekiranya seperti ini, lebih baik membeli telefon bimbit dan Game Boy yang murah, okey?

  Oh ya, jangan lupa pembesar suara dan mikrofon N-Gage yang diletakkan di bahagian atas telefon bimbit. Anda akan kelihatan sangat pelik ketika mengangkat telefon dengan Nokia N-Gage.

  5. HTC Thunderbolt

  HTC Thunderbolt adalah telefon bimbit 4G pertama yang menyokong rangkaian LTE dan dikeluarkan oleh HTC dengan kerjasama Verizon, pengendali mudah alih AS.

  Telefon ini dinanti-nantikan di AS kerana begitu banyak orang yang ingin merasakan betapa pantas rangkaian 4G di telefon pintar mereka.

  Namun, pelepasan telefon bimbit ini sudah terlambat dari jadual sehingga ramai peminat kecewa. Selain itu, telefon bimbit ini juga mempunyai rangkaian 4G yang terhad dan tidak sesuai dengan apa yang diiklankan.

  Bateri buruk, HP yang berjalan sangat perlahan, suka menghidupkan semula dirinya sendiri, adalah beberapa perkara buruk lain yang dimiliki oleh HTC Thunderbolt. Betapa mengecewakan, geng.

  6. Motorola Droid Bionic (2011)

  Motorola Droid Bionic adalah telefon bimbit Motorola yang gagal dan mengecewakan banyak peminatnya. Pada tahun 2011, telefon ini dikeluarkan 8 bulan lewat dari tarikh akhir.

  Dari kelewatan itu, peminat mengharapkan peningkatan pada HP yang satu ini. Namun, ternyata geng lebih mengecewakan.

  Bentuk badan belakang yang menonjol, bateri mewah, paparan skrin sentuh yang buruk, dan juga UI yang tidak dirancang untuk menjadikan HP ini layak dimasukkan dalam senarai Jaka.

  7. iPhone 5c

  IPhone 5c, yang dirilis pada tahun 2013 , adalah versi iPhone 5 yang murah yang dikeluarkan tahun sebelumnya. iPhone 5c terkenal kerana mempunyai badan plastik berwarna terang.

  Jika dilihat dari harganya, sebenarnya iPhone 5c mempunyai harga yang tidak jauh dari iPhone 5. Dengan perbezaan harga yang tidak terlalu jauh, anda hanya mendapat telefon pintar berwarna-warni yang diperbuat daripada plastik seperti mainan .

  iPhone 5c tidak mempunyai fitur Touch ID, mempunyai memori penyimpanan yang kecil, dan prestasi yang perlahan, terutama ketika menjalankan aplikasi terbaru.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 6 produk HP yang gagal dan mengecewakan dari pelbagai jenama. Adakah telefon bimbit anda termasuk dalam senarai Jaka di atas?

  Tulis jawapan anda di ruangan komen, ok?

  Baca juga artikel mengenai Gadget atau artikel menarik lain dari Padmanaba Prameswara

  Artikel Berkaitan