5 Perkara Gila yang Boleh Anda Lakukan pada PC dengan 1 RAM TERABYTE

Bayangkan anda mempunyai PC dengan RAM 1 terabait? Berikut adalah 5 perkara 'gila' yang boleh anda lakukan pada PC dengan RAM 1 terabait.

Memori Akses Rawak atau RAM adalah komponen penting dalam peranti PC, komputer riba, telefon pintar dan alat lain. Berfungsi sebagai tempat menyimpan data untuk program atau aplikasi yang sedang digunakan, kapasitas RAM yang lebih besar sekarang menjadi kebutuhan pengguna gadget.

Perkembangan RAM itu sendiri, terutama pada peranti PC, diramalkan akan berkembang pesat dalam bentuk peningkatan kapasiti yang sangat drastik . Sebenarnya, laman Make Use Of percaya bahawa pada masa akan datang RAM untuk PC akan dibuat oleh 1 terabyte! Ini berdasarkan pertumbuhan cakera keras seperti cakera keras yang kini boleh mencapai 24 terabyte.

Oleh itu, apa yang dapat kita lakukan dengan RAM 1 terabait atau RAM 1.000 gigabait? Jawapannya semudah "apa sahaja". Untuk memberi anda sedikit idea, berikut adalah Jaka mengkaji lima perkara 'gila' yang boleh anda lakukan di PC dengan 1 terabait RAM .

BACA JUGA
  • Trik Premium! Cara Meningkatkan Kapasiti Flashdisk 2x tanpa Rusak
  • Kapasiti 20,100mAh, ASUS ZenPower Ultra berharga 700 ribu
  • Flashdisk ini Mempunyai Kapasiti 2 Terabait! Untuk apa anda disimpan?

5 Perkara 'Gila' yang Boleh Anda Lakukan dengan 1 PC RAM Terabyte

Sumber gambar: Sumber: Gunakan

Ingin pertama kali membayangkan jenis RAM 1 terabait? Secara kasar gambar di atas dapat memberi gambaran bagaimana rupa RAM super. Sekiranya dinyatakan, dalam gambar di atas terdapat 16 keping memori dengan kapasiti 64 GB yang jika dikalikan dengan jumlah 1.024 GB sama dengan 1 terabait.

Dengan RAM yang banyak, berikut adalah lima perkara gila yang boleh anda lakukan dengan PC anda:

1. Buka Ribuan Tab

Adakah anda jenis yang suka membuka banyak tab semasa menyemak imbas? Sudah tentu anda sering mengalami masalah seperti ketinggalan atau terlalu lambat. Sekiranya itu berlaku terutama bagi anda yang pekerjaannya diperlukan untuk bergerak dengan cepat, maka bukannya lebih pantas kerja anda sebenarnya akan memakan masa yang lama.

Sebagai perbandingan, untuk membuka sebanyak 15 tab memerlukan kapasiti RAM 520 MB (menggunakan Mozilla Firefox) dan 750 MB (Google Chrome). Tetapi jika anda mempunyai 1 terabait RAM? Anda pasti tidak akan risau walaupun anda perlu membuka ribuan tab sekalipun.

2. Ratusan Penyangga Video

Adakah anda tergila-gila dengan penstriman ? RAM dengan saiz gergasi pastinya menjadi impian untuk anda. Dengan 1 terabait RAM, anda boleh memainkan atau membiarkan beratus-ratus video disangga pada masa yang sama tanpa takut komputer anda digantung. Jadi, anda tidak akan lagi merasa masa anda terbuang hanya menunggu video seterusnya yang masih dalam proses penyanggaan.

3. Memuatkan Banyak Permainan

RAM super besar juga pasti menjadi berita baik untuk pemain. Lebih-lebih lagi, permainan berat hari ini telah 'menghisap' kapasiti RAM sejurus permainan bermula atau proses pemuatan . Semua jenis data seperti tekstur, model, muzik dan lain-lain perlu dimuat terlebih dahulu dalam proses memuatkan.

Tetapi kisah lain jika anda mempunyai 1 terabait RAM. Untuk membuka dan memulakan permainan, Anda diyakini tidak perlu lagi menunggu proses pemuatan kerana permainan akan terbuka secara otomatis ketika kami membuka folder. Sebenarnya, anda boleh menggunakannya bukan hanya untuk satu permainan, tetapi banyak permainan ada di PC anda.

4. Jalankan Pelbagai OS Serentak

Anda mesti sering mendengar atau membaca petua mengenai bagaimana Sistem Pengoperasian (OS) A digunakan pada peranti B dan sebaliknya, OS B digunakan pada peranti A. Walau bagaimanapun, ini sangat terdedah kepada kegagalan atau bahkan melambatkan PC anda kerana kapasiti RAM yang menghadkan OS untuk berfungsi dengan optimum. Sekali lagi, kisah lain jika anda mempunyai RAM ialah 1 terabait. Anda bahkan boleh mengubah dan menggunakan OS apa sahaja yang anda mahukan di mana-mana PC tanpa rasa takut untuk melambat .

5. Tukar ke RAM Disk

Ini sering dilakukan oleh orang yang ingin meningkatkan kecepatan pemindahan data. Dengan menukar RAM menjadi RAM Disk, kecepatan pemindahan data diyakini meningkat hingga 11 kali . Oleh itu, bagi anda yang menggemari kelajuan, bolehkah anda bayangkan seberapa pantas RAM 1 terabait anda sekiranya anda meningkatkannya kepada 11 kali lebih pantas.

Itulah lima perkara gila yang boleh anda lakukan pada PC dengan RAM 1 terabait . Walaupun sekarang anda hanya boleh berharap, tidak mustahil dalam beberapa tahun ke depan anda benar-benar dapat memiliki RAM super dan melakukan perkara-perkara gila di atas.

Baca juga artikel mengenai RAM atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan