6 Aplikasi Android yang Dapat Mengoptimumkan Prestasi Android Anda

Telefon pintar Android memang cekap dari segi perkakasan tetapi sayangnya telefon pintar Android ini tidak kebal terhadap masalah ruang penyimpanan, baki fail, mengikuti alat sistem android terbaik yang dapat mengoptimumkan prestasi android anda

Telefon pintar Android terkenal gah dari segi kualiti, perkakasan dan perisian dan yang lebih mengejutkan, anda boleh memiliki telefon pintar Android dengan harga yang berpatutan. Anda boleh menyemak harga telefon pintar Android 2 juta dan telefon pintar Android terbaik.

Telefon pintar Android memang cekap dari segi perkakasan, malangnya telefon pintar Android ini tidak kebal terhadap masalah ruang penyimpanan, baki fail, aplikasi yang menggunakan sumber, dan banyak lagi. Untuk membantu anda memastikan telefon pintar Android anda berada dalam keadaan terbaik, JalanTikus sudah mempunyai senarai 6 Alat Sistem Android terbaik untuk mengoptimumkan prestasi telefon pintar Android.

BACA JUGA
 • 8 Cara Mudah Mempercepat Android Lambat Dalam 5 Minit
 • 5 Punca Telefon Pintar Lambat dan Cara Mengatasinya
 • 15 Kaedah Berkesan untuk Mengatasi Android Mobile Back Slow

Alat Sistem Android Terbaik Untuk Mengoptimumkan Telefon Pintar Android

1. DiskUsage - Visualisasikan Ruang Storan

Aplikasi Produktiviti Ivan Volosyuk. MUAT TURUN

Alat sistem Android DiskUsage adalah aplikasi yang membantu anda memvisualisasikan ruang penyimpanan telefon pintar Android anda. Aplikasi alat sistem Android ini mempunyai reka bentuk yang sederhana, dan antara muka yang jelas. Setelah membuka aplikasi Android DiskUsage, anda hanya boleh menunggu sehingga imbasan selesai maka anda dapat dengan mudah melihat visualisasi ruang penyimpanan yang terdapat pada telefon pintar Android anda.

Terdapat 3 warna yang dipaparkan dalam aplikasi Android DiskUsage ini, yaitu biru, hijau, dan oren. Fungsi aplikasi DiskUsage Android adalah untuk memberikan maklumat mengenai fail apa yang memerlukan banyak ruang penyimpanan, sehingga Anda dapat menghapusnya untuk mengoptimumkan kerja smartphone Android Anda.

2. Greenify - Untuk Mengehadkan Aplikasi Android

Alat Pembangun Aplikasi Oasis Feng DOWNLOAD

Alat Sistem Android Terbaik dari Greenify adalah aplikasi yang dapat digunakan untuk menyekat aplikasi lain. Aplikasi Android ini akan menganalisis aplikasi mana yang akan bermasalah, menonjolkan nama aplikasi, dan kemudian memungkinkan Anda untuk "hibernasi" aplikasi Android.

Ketika anda menjalankan aplikasi Greenify Android System Tool, Anda dapat melihat di menu "penganalisis aplikasi", daftar aplikasi yang berjalan di latar belakang dan daftar aplikasi yang mungkin memperlambat telefon pintar Android Anda. Anda hanya perlu mengklik aplikasi mana yang ingin anda hibernasi, kemudian klik butang "Zzz".

3. SD Maid - Padam fail yang tidak diperlukan

DOWNLOAD Gelapkan Aplikasi Pembersihan & Tweaking

SD Maid adalah aplikasi Android yang akan membantu anda memastikan telefon pintar Android anda sentiasa bersih dan kemas. Aplikasi Alat Sistem Android ini menawarkan sekumpulan fitur untuk mengelola aplikasi dan file.

SD Maid mempunyai 4 fitur asas, iaitu Corpse Finder (untuk menghapus data aplikasi yang belum dipasang), Pembersih Sistem (untuk menghapus fail yang tidak diingini), Pembersih Aplikasi (untuk menghapus aplikasi yang sudah lama tidak digunakan), dan Pangkalan Data (untuk menghapus fail pangkalan data dari aplikasi yang telah dihapuskan). Selain itu, ada juga fitur pencarian untuk mencari nama fail yang diinginkan. Dengan menggunakan aplikasi Alat Sistem Android, telefon pintar anda dijamin akan berada dalam keadaan terbaik.

4. CCleaner - Menjadikan Android anda Bersih, Selamat dan Cepat

Piriform DOWNLOAD Aplikasi Pembersihan & Tweaking

Alat Sistem Android Terbaik CCleaner adalah aplikasi pembersihan telefon pintar yang paling popular di dunia. Sama seperti versi CCleaner yang dibuat untuk komputer. Aplikasi Alat Sistem Android ini akan menghapus fail sampah, memulihkan ruang penyimpanan telefon pintar Android anda dan juga memantau sistem telefon pintar Android anda. Berikut adalah beberapa fungsi CCleaner yang berguna untuk anda:

Mengoptimumkan dan Membersihkan

 • Percepat telefon pintar Android anda dan padam fail sampah dengan selamat.

 • Kosongkan cache aplikasi, folder muat turun, sejarah penyemak imbas, kandungan papan keratan dan banyak lagi.

 • Kosongkan log panggilan individu dan mesej SMS dalam jumlah yang banyak, dan mengikut masa atau melalui kenalan.

Pulihkan Ruang Storan

 • Selaraskan telefon pintar atau tablet Android anda.

 • Nyahpasang dengan cepat dan mudah beberapa aplikasi yang tidak diingini.

 • Kosongkan ruang simpanan yang berharga pada telefon pintar Android anda.

Mudah untuk digunakan

 • Optimumkan telefon pintar Android anda hanya dengan beberapa klik.

 • Navigasi ringkas dan senang.

 • Percuma iklan.

 • Cepat, padat dan cekap dengan penggunaan memori dan CPU yang rendah.

Sistem Monitor

 • Periksa penggunaan CPU telefon pintar anda.

 • Jejak RAM dan ruang simpanan dalaman.

 • Periksa tahap dan suhu bateri telefon pintar Android anda.

5. Clean Master - Bersihkan Fail dan Antivirus

Aplikasi untuk Pembersihan & Tweaking Cheetah Mobile Inc. DOWNLOAD

Aplikasi Clean Master berguna untuk membersihkan fail sampah dan meningkatkan prestasi telefon pintar Android anda. Aplikasi Android System Tool Clean Master mempunyai 4 ciri utama, iaitu:

 • Bersihkan fail sampah

Kosongkan cache dan sisa fail dari aplikasi yang telah dihapus untuk mengosongkan ruang penyimpanan pada telefon pintar Android anda.

 • Peningkatan Telefon

Bersihkan aplikasi yang berjalan di latar belakang untuk mempercepat prestasi telefon pintar Android anda. Selain itu ada juga fitur Cool Down CPU (memudahkan kerja CPU), Game Boost (mengatur sumber ketika bermain game), dan Autostart Manager (mengatur aplikasi yang berjalan secara otomatis).

 • Anti Virus

Kesan virus dan ancaman lain yang berbahaya bagi telefon pintar Android anda. Anda mesti kerap mengemas kini ciri antivirus ini agar telefon pintar Android anda tetap selamat.

 • Penyelamat bateri

Matikan aplikasi yang menghabiskan bateri. Kerana beberapa aplikasi masih berjalan walaupun di latar belakang dan ini akan menghabiskan bateri telefon pintar Android anda.

6. Pembersihan & Peningkatan Avast - Pembersih Fail Sampah & Bersepadu dengan Avast

Avast Cleanup & Boost adalah aplikasi Alat Sistem Android yang berguna untuk membersihkan fail sampah dan aplikasi yang tidak digunakan. Avast Cleanup & Boost mempunyai antara muka yang mudah dan senang digunakan.

Beberapa ciri unggulan Avast Cleanup & Boost, termasuk:

 • Remove Junk: Menganalisis dan membersihkan semua data yang tidak diperlukan.

 • Pembersihan Selamat: Segera membersihkan data yang tidak diperlukan, cache sistem, gambar kecil galeri, fail pemasangan, dan fail yang tinggal.

 • Pengurusan aplikasi: Dapat menyahpasang aplikasi dan memantau berapa banyak memori dalaman yang digunakan untuk aplikasi dan data aplikasi.

Nah, di sinilah dia 6 Alat Sistem Android terbaik untuk pengoptimuman telefon pintar Android. Aplikasi ini sempurna supaya telefon pintar Android anda tidak perlahan dan memori dalaman Android anda tidak habis dengan cepat kerana kepenuhan. Semoga berjaya, semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan