10 Cadangan Filem Anime Terkini 2018

Selain siri anime yang ditayangkan setiap minggu, terdapat juga filem anime khas yang menawarkan cerita menarik dan tentunya anda tidak boleh ketinggalan. Jadi, inilah Jaka, yang memberikan cadangan untuk 10 filem anime terbaru pada tahun 2018. Anda mesti menonton ini!

Ingin tahu apa filem anime terbaru yang akan muncul pada tahun 2018? Siri animasi alias anime dari Jepun telah menjadi budaya pop yang ada di seluruh dunia, termasuk di Indonesia.

Nah, selain siri anime yang anda nantikan setiap minggu, ada juga filem anime, alias filem anime yang hanya muncul di layar lebar.

Pada tahun 2018 terdapat beberapa filem anime terbaru yang tidak boleh anda lewatkan! Ada apa-apa? Berikut adalah cadangan penuh dari Jaka!

 • Filem Mazinger Z: Infinity
 • Ninja Batman
 • Detective Conan Movie 22: Zero The Enforcer
 • Boku no Hero Academia The Movie: Futari no Hero
 • Mirai no Mirai
 • Suit Mudah Alih Gundam NT (Naratif)
 • Anime Terkini 2018

  1. Anjing Liar Bungou: Epal Mati

  Kekuatan menimbulkan banyak fenomena kerana banyak orang membunuh diri kerana kejadian kabut misteri berlaku di kawasan mereka. Ejen detektif khas yang bertanggungjawab menangani kes ini juga mengesyaki Tatsuhiko Shibusawa, sebagai dalang di sebalik serangan itu dan mengiktiraf dirinya sebagai "pengumpul".

  Well Bungo Stray Dogs: Dead Apple sesuai untuk anda yang suka cerita detektif dengan suasana gelap dan misteri!

  Tonton treler Bungou Stray Dogs: Apple Mati di sini!

  TajukBungou Stray Dogs: Epal Mati
  Menayangkan 3 Mac 2018
  Genre Aksi, Misteri, Komedi, Super Power, Super Natural
  Studio Tulang
  Jangka masa 1 jam 30 minit

  2. Mazinger Z Filem: Infinity

  Dilantik dari anime mecha yang popular pada tahun 80-an, Mazinger Z Movie: Infinity menceritakan kisah Kouji Kabuto, juruterbang robot legenda Mazinger Z yang bersara setelah 10 tahun lalu mengalahkan Dr. Neraka yang cuba menghancurkan peradaban manusia.

  Tetapi setelah kejadian itu berlalu dan semuanya kembali dalam keadaan damai, musuh kembali dengan kekuatan yang lebih hebat. Terutama setelah mengetahui rahsia berbahaya yang tersembunyi di bawah Gunung Fuji.

  Tonton trailer Mazinger Z: Infinity di sini!

  TajukFilem Mazinger Z: Infinity
  Menayangkan 13 Januari 2018
  Genre Aksi, Sci-Fi, Komedi, Super Power, Mecha, Shounen
  Studio Animasi Toei
  Jangka masa 1 jam 35 minit

  3. Ninja Batman

  Tidak lagi di Kota Gotham, pertempuran Batman kini berlanjutan di era Empayar Jepun yang terkenal dengan samurai dan katana. Ninja Batman mengambil plot selepas kejadian yang membuat penjahat dan sekutu Batman bangkit ke masa lalu.

  Di sini anda akan disajikan pertempuran antara kedua-dua pihak dengan menggunakan senjata khas Jepun pada masa lalu. Oleh itu, jangan mengharapkan Batmobile dalam anime ini! Tetapi masih menyeronokkan untuk menonton peminat DC Comics.

  Tonton treler Ninja Batman di sini!

  TajukNinja Batman
  Menayangkan 15 Jun 2018
  Genre Aksi, Seni Mempertahankan Diri, Samurai
  Studio Kamikaze Douga
  Jangka masa 1 jam 25 minit

  4. Detective Conan Movie 22: Zero The Enforcer

  Siapa yang tidak kenal Detektif Conan? Kini pengembaraan detektif yang terperangkap di dalam tubuh seorang anak kecil berlanjutan dalam filem anime, yang berjudul Detective Conan Movie 22: Zero the Enforcer dengan kisah yang semakin tegang dan juga mengungkapkan sejumlah plot penting.

  Oh ya, siri ke-22 ini juga diwarnai oleh penampilan Zero aka Tooru Amuro, bekas anggota Organisasi Hitam yang sebenarnya merupakan anggota pasukan Biro Perkhidmatan Awam yang menyamar.

  Tonton filem Detective Conan 22: Zero the Enforcer di sini!

  TajukDetective Conan Movie 22: Zero the Enforcer
  Menayangkan 13 April 2018
  Genre Aksi, Misteri, Polis, Drama
  Studio Hiburan TMS
  Jangka masa -

  5. Boku no Hero Academia The Movie: Futari no Hero

  Bagi peminat anime shounen, saya rasa anda akan menunggu filem anime ini dilancarkan di pawagam! Boku no Hero Academia The Movie: Futari no Hero adalah filem yang menceritakan kisah All Might, bersama dengan rakan-rakannya ketika dia masih muda.

  Pada masa ini, All Might juga akan membawa Midoriya 'Deku' Izuku, penerus kekuatan All for One untuk menjadi pahlawan super nombor satu untuk menggantikannya.

  Tonton treler Boku no Hero Academia The Movie: Futari no Hero di sini!

  TajukBoku no Hero Academia The Movie: Futari no Hero
  Menayangkan 3 Ogos 2018
  Genre Aksi, Komedi, Sekolah, Shounen, Super Power
  Studio Tulang
  Jangka masa -

  6. Mirai no Mirai

  Kisah ghaib Kun Oota yang baru berusia empat tahun berlaku ketika dia mula cemburu dengan adik perempuannya yang baru lahir, Mirai Oota. Tetapi suatu kejadian membuatnya bertemu dengan remaja Mirai yang datang dari masa depan dalam filem Mirai no Mirai .

  Tidak hanya bertemu dengan Mirai, Kun juga bertemu dengan saudara-saudara lain yang berasal dari masa lalu. Wah, ini adalah anime dengan tema perjalanan masa yang menyeronokkan!

  Tonton treler Mirai no Mirai di sini!

  TajukMirai no Mirai
  Menayangkan 20 Julai 2018
  Genre Pengembaraan, Drama, Fantasi
  Studio Studio Chizu
  Jangka masa 1 jam 43 minit

  7. Mobile Suit Gundam NT (Naratif)

  Mengambil garis masa Universal Century (UC), Mobile Suit Gundam NT (Narrative) adalah salah satu filem anime Gundam yang akan anda nantikan. Terutama jika anda pernah mengikuti acara di anime Mobile Suit Gundam Unicorn sebelumnya.

  Dalam filem ini akan muncul beberapa watak baru seperti Yona Bashuta, yang merupakan juruterbang Narrative Gundam bersama dengan Zoltan Akkanen yang menjadi saingannya dan menjadi juruterbang Sinanju Stein. Juga jangan ketinggalan RX-0 Unicorn Gundam 03 Phenex yang merupakan ikon siri ini.

  Tonton treler Mobile Suit Gundam NT (Naratif) di sini!

  TajukSuit Mudah Alih Gundam NT (Naratif)
  Menayangkan 30 November 2018
  Genre Aksi, Drama, Mecha, Ketenteraan, Sci-Fi, Ruang
  Studio Matahari Terbit
  Jangka masa -

  Nah, itulah 10 cadangan untuk filem anime terbaru pada tahun 2018 . Sayangnya pandemi Corona menjadikan sebilangan besar tajuk filem di atas mesti ditangguhkan.

  Selain senarai di atas, adakah anda mempunyai cadangan lain? Ayuh kongsi di ruangan komen di bawah!

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan