7 Permainan Paling Bercanggah dan Disekat di Beberapa Negara

Ingin tahu apa tajuk permainan yang paling kontroversial dan disekat di beberapa negara? Inilah ulasan penuh.

Bermain permainan adalah salah satu kaedah terbaik untuk mengisi masa lapang. Walaupun begitu, tidak semua permainan dapat dimainkan dengan mudah.

Terdapat beberapa permainan yang penuh dengan kontroversi dan disekat di beberapa negara. Sebilangan besar permainan ini mengandungi pelbagai tindakan keganasan, menyinggung negara tertentu dan banyak lagi.

Apakah tajuk permainan? Ini adalah permainan yang paling kontroversial dan disekat di beberapa negara oleh pasukan JalanTikus.

BACA JUGA
  • Ini adalah 5 perkara yang boleh merosakkan pemain komputer!
  • 5 Permainan Bola Sepak Android Percuma Terbaik 2016
  • 8 Permainan Hebat yang Berjaya Diadaptasi Dalam Filem

Permainan Paling Bercanggah

1. Perintah & Penaklukan: Jeneral

Foto: EA

Salah satu siri permainan Command & Conquer memang tema perang antara negara. Satu misi adalah mengalahkan negara yang menjadi musuh pemain.

Namun, permainan Command & Conquer: Generals tidak dibenarkan dilepaskan di China kerana di dalamnya ada misi yang mengharuskan pemain menjatuhkan bom nuklear dan menghancurkan kota Beijing.

2. Pemburuan 2

Foto: XFullGames

Manhunt memang dilabel sebagai permainan paling sadis sepanjang masa. Dalam permainan kontroversial ini, pemain bertindak sebagai psikopat yang menyingkirkan orang dengan cara apa pun.

Lebih teruk lagi, permainan ini menampilkan sadisme yang realistik. Tidak hairanlah Manhunt disekat di lebih daripada 10 negara seperti Jerman, Amerika, Australia dan Korea.

3. SAW (2009)

Foto: Gampr

Diilhamkan oleh francais filem kontroversi dengan tajuk yang sama, SAW , permainan ini mempunyai genre seram survival.

Permainan ini berlaku di hospital dengan pesakit yang berusaha menyelamatkan diri, tentu saja dengan membunuh satu sama lain.

Seperti dalam filem, permainan ini dipenuhi dengan kekerasan fizikal yang kejam.

4. Grand Theft Auto (1997 Sekarang)

Foto: GTAV

Grand Theft Auto (semua sekuel) nampaknya selalu mendapat perhatian undang-undang kerana selalu menuai kontroversi.

Tidak hairanlah bahawa, inti permainan ini adalah berkaitan dengan aktiviti dunia jenayah. Kejahatan yang dimaksudkan termasuk keganasan fizikal dan lisan, pembunuhan, dan tentu saja, mencuri banyak kenderaan.

Grand Theft Auto (atau lebih tepatnya, pembangun Rockstar Games) telah dituntut berulang kali atas tanggungjawab kerana memberi inspirasi kepada remaja untuk membunuh. Permainan ini menyimpan rekod sebagai "Siri Permainan Video Paling Kontroversi dalam Sejarah" menurut Guinness Book of World Records.

5. Dewa Perang

Foto: Playmoments

God of War adalah siri aksi-pengembaraan berdasarkan mitologi Yunani. Pemain mempunyai misi membalas dendam untuk Dewa Yunani.

Watak yang akan dilakonkan adalah Kratos , seorang pejuang Spartan dan seorang dewa. Secara umum, permainan ini agak menyinggung perasaan.

Permainan ini juga memperlihatkan keganasan kerana memfokuskan pada balas dendam. Di samping itu, terdapat permainan teka-teki yang rumit untuk meneruskan ceritanya.

Satu perkara yang menjadikan permainan ini sangat kontroversial. Permainan ini tersandung pada sebuah kes kerana di dalamnya ada pemandangan Kratos memukul Dewi dengan kejam hingga dia dibunuh dengan kejam.

6. Hatoful Kareshi (Hatoful Boyfriend)

Foto: Tumblr / Karuta Roromiya

Dalam permainan Hatoful Boyfriend , pemain akan menjalin hubungan cinta dengan burung merpati.

Watak utama anda bukan burung merpati tetapi gadis yang memulakan kelas dua di St. Akademi Merpati. Akademi ini dipenuhi dengan pelajar berbakat dan semua pelajar adalah burung. Untuk menjadi jelas, semua pelajar adalah burung!

Hatoful Boyfriend adalah simulator temu janji yang menekankan gambar watak dan perbualan berdasarkan teks. Pemain diminta untuk memilih pilihan yang ada dalam perbualan dan membuat rayuan kepada burung. Hubungan cinta yang kontroversial.

7. Dewa Gila

Foto: Playstore / Crazy Gods

Dewa Gila atau Dewa Gila termasuk dalam genre strategi RPG. Dikisahkan jeneral dari 3 Kerajaan, iaitu Guan Yu, Lu Bu, Zhao Yun; dan juga pahlawan sihir "Perjalanan ke Barat", iaitu Sun Wu Kong, Tong Samchong, dan Nazha.

Dewa Gila dianggap cukup kontroversial kerana semua pahlawan dalam permainan ini adalah dewa legenda dan tokoh perang tetapi digambarkan dengan watak lucu dan lucu.

Tidak dibuat lucu dan lucu, ada beberapa kemahiran yang boleh membuat anda ketawa hingga keldai!

Bila lagi anda boleh bermain permainan yang mempunyai tuhan dan kemarahan dan terus ketawa. Ingin mencuba permainan? Anda boleh memuat turunnya di sini: Dewa Tuhan

RPG Maingames Games DOWNLOAD

Itulah beberapa permainan yang paling kontroversial dan disekat di beberapa negara oleh pasukan JalanTikus. Sekiranya anda mempunyai tajuk permainan lain, jangan lupa untuk berkongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan