5 Cara Pintar untuk Mendapatkan Telefon Pintar Baru dengan Harga Rendah (Walaupun Percuma!)

Menukar telefon pintar seperti ini pastinya cukup untuk menguras beg, terutamanya jika telefon pintar yang dibeli memang merupakan varian telefon pintar yang mahal.

Pada masa ini terdapat pergeseran unik di sekitar peranti komunikasi genggam yang kini kita kenal sebagai telefon pintar. Tidak seperti telefon bimbit generasi sebelumnya, telefon pintar kini diletakkan seperti produk fesyen yang boleh diganti setiap 1 tahun atau 2 tahun. Tujuan orang menukar telefon pintar bukan selalu kerana fungsi.

Menukar telefon pintar seperti ini pastinya cukup untuk menguras beg, terutamanya jika telefon pintar yang dibeli memang merupakan varian telefon pintar yang mahal. Kalaulah saya dapat telefon pintar dengan harga yang lebih berpatutan, ini pasti akan sangat membantu. Tetapi adakah mungkin? Sekiranya anda ingin mendapatkan harga yang lebih rendah daripada harga pasaran, anda boleh mencuba kaedah berikut.

BACA JUGA
  • Petua Membeli Telefon Pintar Terbaik dengan Anggaran Terhad
  • 11 Petua Memilih dan Membeli Telefon Pintar Android Terpakai
  • 4 Petua Penting Untuk Membeli Telefon Pintar Android Murah Berkualiti

5 Cara Pintar untuk Mendapatkan Telefon Pintar Baru dengan Harga Rendah

1. Cari promo di kedai dalam talian

Sumber gambar: Foto: gobankingrates.com

Idea kedai dalam talian atau e-commerce sebenarnya bertujuan untuk memudahkan orang ramai membeli barang. Tetapi perkembangannya, matlamatnya sebenarnya beralih. Bukan hanya memudahkan pembeli, kedai dalam talian juga menawarkan harga yang lebih mudah daripada kedai luar talian. Promosi juga ditawarkan secara agresif. Sekiranya anda ingin membeli telefon pintar dengan harga yang lebih berpatutan, anda boleh mencari kedai dalam talian yang mengadakan promosi.

Potongan harga memang tidak banyak. Tetapi ia cukup menarik dan dapat membantu anda menjimatkan sedikit. Acara khas seperti hari membeli-belah dalam talian nasional juga boleh menjadi acara mencari telefon pintar dengan potongan harga yang cukup banyak.

2. Beli Pakej Bundle Operator

Sumber gambar: Foto: techspot.com

Ketika ada telefon pintar baru yang akan memasuki pasar Indonesia, tidak sedikit operator selular yang menggunakan masa untuk tujuan perniagaan atau hanya promosi perkhidmatan data mereka. Mereka juga menjual telefon pintar baru sebagai pakej bundle. Bentuk keuntungan yang diperoleh pengguna tidak selalu berbentuk potongan atau pulangan tunai. Bonus kuota yang ditawarkan juga tidak kurang menguntungkan. Paling tidak, anda tidak perlu membeli rancangan data untuk beberapa waktu yang akan datang.

3. Beli dari pembekal telefon pintar di bandar anda

Sumber gambar: Foto: businessinsider.com

Kaedah satu ini sebenarnya tidak dapat digunakan oleh semua orang. Kerana untuk dapat membeli telefon pintar di pembekal, biasanya ada batasan jumlah pesanan atau sekurang-kurangnya mesti biasa dengan pihak ini. Tetapi harus juga diperhatikan. Pembekal yang disebut di sini bukan pengedar rasmi melainkan seorang peniaga kecil dan sederhana yang biasanya menghantar stok ke kaunter telefon pintar . Sekiranya anda dapat menembusnya, harga yang anda dapat pastinya berada di bawah harga runcit.

4. Beli Waranti Pengedar Telefon Pintar

Sumber gambar: Foto: techtimes.com

Sekiranya anda ingin mendapatkan telefon pintar baru dengan harga yang jauh lebih murah, anda boleh membeli telefon pintar jaminan pengedar. Telefon pintar ini biasanya berharga di bawah cadangan pengeluar telefon pintar itu sendiri. Perbezaannya bahkan boleh mencecah ratusan ribu rupiah. Tetapi jika anda ingin membeli jaminan pengedar telefon pintar , anda benar-benar harus bersedia untuk mengganggu. Belum lagi risikonya sekiranya ada kerosakan. Pengetahuan dan pengalaman dalam membeli telefon pintar diperlukan untuk mengurangkan risiko ini.

5. Cari Giveaway

Sumber gambar: Foto: giveawaytoday.net

Sekiranya anda boleh mendapatkan telefon pintar percuma, mengapa anda mesti membelinya? Tawaran seperti ini pastinya sangat menggoda. Menariknya, semua itu sangat mungkin. Salah satu cara adalah dengan mencari hadiah telefon pintar. Anda boleh mencarinya di portal teknologi atau blog, terutamanya yang membincangkan telefon pintar.

Sayangnya, tidak seperti di Amerika, pemberian hadiah masih jarang berlaku di Indonesia. Hanya beberapa portal dan blog teknologi yang menawarkannya. Tetapi jika anda berminat untuk mendapatkan telefon pintar percuma, anda boleh mencari hadiah . Cuma, ada beberapa syarat yang mesti anda penuhi untuk mendapatkannya.

Itulah 5 cara pintar untuk mendapatkan telefon pintar baru dengan harga yang rendah. Berapa nombor yang pernah anda buat? Kongsi di ruangan komen.

Artikel Berkaitan