Pakej Internet Pantas Habis Walaupun Melayari Jarang? Inilah Cara Mengatasinya

Pelan data anda habis dengan cepat walaupun anda telah menjimatkan wang? Cuba periksa sebab dan penyelesaiannya.

Sebilangan besar dari kita pengguna telefon pintar aktif sering menggunakan pakej data mudah alih yang kita beli untuk melakukan pelbagai aktiviti mulai dari mengakses media sosial , melayari internet, streaming video, dan muzik dan banyak lagi aktiviti yang kita lakukan dengan menggunakan pakej data mudah alih kami.

Namun, kadang-kadang ketika kita kehabisan pakej data mudah alih, kita cenderung menjimatkan dengan mengurangkan aktiviti yang menyedot banyak paket data. Walaupun ini benar-benar dapat mengurangi penggunaan paket data, ternyata dalam beberapa kes, paket data mudah alih yang dimiliki masih terus menurun hingga habis tanpa disedari. Mengapa perkara itu berlaku? Baiklah, kali ini Jaka akan membincangkannya. Nantikan!

BACA JUGA
  • 7 Cara Menjimatkan Kuota Internet Paling Berkesan dan Berkesan, Menjimatkan!
  • 10+ Cara Simpan Kuota Data pada Telefon Pintar Android
  • 5 Punca Kuota Internet Anda Habis
  • Berikut adalah Beberapa Aplikasi Pembersih Vakum Kuota Internet yang Perlu Anda Perhatikan

Pakej Internet Pantas Habis Walaupun Melayari Jarang? Inilah Cara Mengatasinya

1. Sebab

Sumber gambar: Foto: prismetric.com

Faktor yang menyebabkan pakej data mudah alih anda terus menurun dengan cepat walaupun anda jarang menyemak imbas atau streaming adalah kerana banyak aplikasi penyedut data mudah alih yang anda pasang.

Bayangkan saja, secara amnya kita pengguna telefon pintar pasti akan mempunyai lebih dari satu aplikasi media sosial pada telefon pintar Android. Ia adalah perkara biasa, tetapi fikirkan semula berapa banyak pakej data mudah alih yang akan digunakan sekiranya hanya semua aplikasi media sosial yang aktif secara serentak.

Bukan hanya itu, beberapa aplikasi media sosial yang dipasang adalah aplikasi yang diklasifikasikan sebagai banyak pakej data mudah alih . Ini kerana dalam kedua aplikasi gambar yang dimuat naik dipaparkan dalam ukuran yang cukup besar . Tidak ketinggalan jika anda memasang sejumlah permainan dalam talian dan kemudian anda terus menjalankan permainan dalam talian ini di latar belakang, tentunya akhirnya paket data mudah alih anda akan terus terkuras .

LIHAT ARTIKEL

2. Penyelesaian

Selanjutnya, seseorang mesti bertanya-tanya, bagaimana sebenarnya penyelesaian untuk mengatasi ini? Sebenarnya penyelesaiannya mudah.

  • Pertama, anda boleh menyahaktifkan pelbagai aplikasi yang berjalan di latar belakang ketika tidak menggunakan pelan data mudah alih anda, terutamanya aplikasi penyemak imbas, permainan dalam talian, dan beberapa media sosial untuk sementara waktu.

  • Kedua, anda boleh menetapkan semula Tetapan APN . Untuk menetapkan semula Tetapan APN ini, anda mesti terlebih dahulu membuka Tetapan peranti telefon pintar anda.

  • Selanjutnya, dalam Tetapan ini, pilih Lagi untuk memaparkan Tetapan Tanpa Wayar dan Rangkaian .
  • Dalam Tetapan Tanpa Wayar dan Rangkaian ini, pilih pilihan Rangkaian Mudah Alih untuk memaparkan halaman tetapan sambungan internet mudah alih anda.
  • Seterusnya, pilih bahagian Nama Titik Akses (APN) untuk mengakses senarai Titik Akses yang anda gunakan.
  • Setelah senarai Titik Akses yang anda gunakan muncul, anda tidak perlu mengubah Titik Akses anda . Tetapi yang harus anda lakukan ialah mengakses tetapan di kanan atas skrin dan pilih Reset to Default .

Nah, itu adalah sebab mengapa paket data yang terus berkurangan walaupun ia tidak aktif yang digunakan dan bagaimana untuk mengatasinya . Semoga bermanfaat dan semoga berjaya. Mesej Jaka kali ini adalah jika anda ingin menjimatkan rancangan data atau mahu rancangan data anda tidak habis dengan cepat, jangan memasang terlalu banyak aplikasi yang memerlukan sambungan internet yang berterusan.

Artikel Berkaitan