Jangan Akses Sebelum Mengetahui Bahaya Web Dalam!

Ingin melawat dunia Deep Web? Lebih baik mengetahui terlebih dahulu bahaya Deep Web yang boleh menyerang anda semasa anda berkunjung.

Dunia Deep Web sememangnya sangat menarik untuk dicemuh dan juga menarik untuk dikunjungi. Terdapat perkara-perkara yang tidak dapat kita temui di permukaan web, alias dunia web yang biasanya kita lawati.

Namun, pada hakikatnya Deep Web sendiri mempunyai beberapa bahaya yang mungkin mengintai ketika anda berkunjung ke sana. Jangan percaya? Mula-mula baca bahaya Web Dalam di bawah.

BACA JUGA
  • Apa itu Dark Web atau Deep Web? Inilah Cara Mengaksesnya dengan Selamat
  • 7 Kesalahan Mengerikan Ini Selalunya Dibuat sebagai Pemula Ketika Melayari Laman Web Gelap
  • Cara Membuka Web Dalam di Android Tanpa Peretasan Takut

Bahaya Web Dalam yang Perlu Anda Ketahui

Sekiranya anda pernah berfikir ingin mencuba menerokai dunia web gelap, lebih baik anda berfikir berulang kali terlebih dahulu. Kerana ternyata bahawa Deep Web menyimpan banyak bahaya seperti bahaya membuka Deep Web di bawah.

1. Tempat berkumpul untuk penggodam

Sekiranya diumpamakan, Deep Web adalah seperti bar di mana orang jahat berada di sana. Mereka bersedia untuk menyerang anda jika anda masuk ke sana, dan mula menjarah apa sahaja yang ada di dalam poket anda.

Apabila anda memasuki Deep Web tanpa mengetahui apa-apa dan cukup pengetahuan, anda pasti menjadi sasaran mudah bagi penggodam . Bersedia untuk maklumat peribadi, akaun media sosial, data di komputer anda, sehingga akaun bank anda dicuri oleh penggodam.

2. Menyerang virus ke dalam komputer anda

Selain sarang penggodam, Deep Web juga merupakan sarang virus yang bersedia menyerang komputer anda . Walaupun anda telah melengkapkan komputer anda dengan anti-virus, virus Deep Web masih dapat menembusnya kerana virus yang ada adalah virus kelas berat.

Oleh itu, jika anda tidak mempunyai pengetahuan yang mencukupi mengenai menangani penggodam dan virus yang berat, lebih baik anda menjauhkan diri dari Deep Web .

3. Kandungan yang Tidak Membuat Anda Selera Selama berhari-hari

Salah satu faktor yang membuat orang ingin mengunjungi Deep Web adalah adanya kandungan yang tidak dapat mereka temukan di permukaan web, alias web yang biasanya dikunjungi orang. Tetapi percayalah, pada akhirnya anda akan menyesal melihatnya.

Bagi orang biasa yang tidak biasa dengan perkara yang berbau kekejaman, keganasan, dan perkara negatif yang lain , mungkin ini akan menjadi pengalaman terburuk. Foto dan video pembunuhan, video pelik dan jahat adalah perkara biasa di Deep Web.

LIHAT ARTIKEL

4. Boleh Masuk Penjara

Selain perkara yang mengerikan, Deep Web juga digunakan oleh agensi tertentu untuk merahsiakan sesuatu, termasuk institusi tinggi negara. Sekiranya anda meluncur di Deep Web dan mengaksesnya secara tidak sengaja, anda mungkin akan dilacak dan menghadapi masalah undang-undang.

Atau, jika anda adalah orang yang tidak tahu apa-apa, anda boleh difitnah secara digital oleh penggodam dan anda juga harus berurusan dengan undang-undang. Dan pada akhirnya, anda juga akan dipenjara .

Itulah beberapa bahaya Deep Web yang perlu anda ketahui untuk berfikir semula jika anda ingin mengunjunginya. Mungkin ada di antara anda yang tidak percaya dengan beberapa perkara di atas, tetapi jangan biarkan semua perkara ini terjadi kepada anda sekiranya anda bertekad untuk mengakses laman web dalam!

Artikel Berkaitan