20 Aplikasi Keselamatan Pemasangan Wajib Terbaik 2018

Adakah anda pernah merasa risau ketika menggunakan telefon pintar? Ada kemungkinan bahawa semasa menyemak imbas, anda secara tidak sengaja mengklik _ads_ yang menyebabkan pembukaan laman web pelik.

Adakah anda pernah merasa risau ketika menggunakan telefon pintar? Ada kemungkinan bahawa semasa menyemak imbas, anda secara tidak sengaja mengklik iklan yang menyebabkan pembukaan laman web pelik. Selepas itu, tiba-tiba telefon pintar anda dijangkiti virus atau malware. Atau ada orang yang ketika anda meminjam telefon bimbit anda, mengakses galeri, dan membaca SMS di telefon pintar anda?

Sudah tentu anda tidak mahu perkara itu berlaku pada telefon pintar kegemaran anda bukan? Tenanglah, kali ini Jaka telah mengumpulkan beberapa aplikasi yang boleh anda gunakan untuk mengelakkan perkara-perkara yang tidak diinginkan sebelumnya. Berikut adalah 20 Aplikasi Keselamatan Wajib Terbaik untuk Memasang 2018!

BACA JUGA
  • Aplikasi Palsu Mengandungi Perisian Malware, Elakkan dengan 4 Cara!
  • Pemain Makluman! Joao Malware Menjangkiti Indonesia Melalui MMORPG
  • Awas, Perisian Malware Ini Boleh Mencuri Data dari Facebook dan WhatsApp!

20 Aplikasi Keselamatan Pemasangan Wajib Terbaik 2018

1. Pengurus Peranti Android

Adakah anda pernah kehilangan telefon pintar? Jangan sekali-kali membiarkan perkara itu berulang kepada anda! Gunakan aplikasi Android Device Manager pada telefon pintar anda. Oleh itu, apabila anda kehilangan dan kehilangan telefon pintar, anda boleh mengaktifkan ciri dalam aplikasi ini dari telefon bimbit anda yang lain.

Aplikasi ini dapat mengesan lokasi telefon pintar anda yang hilang, bahkan untuk menghapus semua data pada telefon pintar tersebut . Dengan syarat, telefon pintar anda yang hilang disatukan dengan akaun Google anda .

2. Pencarian & Cerita DuckDuckGo

Biasanya untuk menyemak imbas, apa yang anda gunakan lelaki carian? Google? Bing? Atau Yahoo! Cari ?. Perkara yang harus anda ketahui, apa sahaja yang anda cari menggunakan mesin pencari akan direkodkan oleh syarikat berkenaan yang anda kenali. Secara tidak langsung, anda telah menjual data anda kepada syarikat .

DuckDuckGo Search & Stories , memang merupakan mesin pencari yang tidak begitu terkenal. Walau bagaimanapun, aplikasi ini mempunyai ciri yang sangat berbeza berbanding dengan mesin pencari lain. DuckDuckGo tidak merakam apa yang anda cari. Oleh itu, anda boleh tenang dan jangan bimbang data anda akan dicuri semasa melayari menggunakan DuckDuckGo!

3. NoRoot Firewall

Anda sudah biasa dengan istilah "firewall" yang sering muncul di PC / Laptop bukan? Nah, aplikasi ini memberikan perlindungan terhadap data pada telefon pintar anda seperti "firewall" pada PC / Laptop. Maka yang menjadikannya lebih baik ialah telefon pintar anda tidak perlu di-root terlebih dahulu untuk menggunakannya.

4. Keselamatan CM

Bagi pengguna telefon pintar, CM Security adalah salah satu aplikasi keselamatan yang paling popular kerana kegunaannya. Aplikasi ini dapat melindungi telefon pintar anda dari pelbagai bahaya, sama ada virus atau perisian hasad. Selain itu, aplikasi ini juga dapat mengunci aplikasi yang anda rasa memerlukan keselamatan tambahan ketika mengaksesnya .

5. 360 Antivirus Keselamatan

Aplikasi ini adalah salah satu antivirus terbaik untuk lelaki telefon pintar anda. Aplikasi ini dapat melindungi anda dari semua jenis virus atau malware yang boleh menyebabkan kerosakan pada telefon pintar anda. Apatah lagi jika suatu hari telefon pintar anda hilang, aplikasi ini juga boleh digunakan untuk mengesan kehadiran telefon pintar anda yang anda tahu!

6. Kebenaran Aplikasi F-Secure

Semasa anda memasang aplikasi, seringkali ada permintaan untuk dibenarkan mengakses fungsi pada telefon pintar anda kan ?. Nah, aplikasi ini ada untuk membantu anda menguruskan kebenaran untuk setiap aplikasi di telefon pintar anda.

7. App Locker

Anda mesti mempunyai rakan yang, ketika meminjam telefon pintar, kadang-kadang suka melayari kandungan telefon pintar anda , sama ada galeri, media sosial, atau aplikasi pesanan. Dengan menggunakan aplikasi ini, Anda dapat mengunci galeri, atau aplikasi yang memerlukan privasi dengan memberikan kata sandi ketika mengaksesnya.

8. Avast Mobile Security & Anti-Pencurian

Mungkin ada di antara anda yang sudah mengetahui jenama Avast. Betul, dengan kejayaannya di platform PC dan komputer riba. Kini Avast juga tersedia di platform telefon pintar. Selain melindungi telefon pintar anda dari perisian hasad dan virus. Avast juga mempunyai ciri untuk mengesan telefon pintar anda sekiranya berlaku kerugian . Baiklah, bagi anda pengguna PC / Laptop yang sudah berpuas hati dengan prestasi Avast, maka tidak ada salahnya telefon pintar anda juga diberi perlindungan tambahan menggunakan Avast Mobile Security & Anti Theft.

9. Vault-Hide SMS, Gambar & Video

Aplikasi ini dapat anda gunakan untuk melindungi data yang menurut anda bersifat peribadi di telefon pintar anda. Tetapi ia tidak dikunci seperti aplikasi sebelumnya, tetapi disembunyikan dari menu utama, jadi tidak ada yang akan mengetahui keberadaannya selain anda yang menyembunyikannya.

10. Kunci Mesej (Kunci SMS)

Anda boleh menggunakan aplikasi ini untuk mengunci aplikasi pesanan anda. Setelah anda mengaktifkan aplikasi ini, aplikasi pesanan anda akan dikunci dan kata laluan diperlukan untuk mengaksesnya . Kelebihan aplikasi ini lebih ringan berbanding aplikasi penguncian lain .

11. AFWall +

Aplikasi "firewall" lain yang boleh anda gunakan, kawan-kawan. Selain fitur "firewall", Anda dapat menggunakan AFWall + untuk membatasi aplikasi yang dapat menggunakan jaringan data . Jadi, bagi anda yang ingin menyimpan kuota data anda, anda boleh menggunakan aplikasi ini untuk menguruskan penggunaan rangkaian data telefon pintar anda.

12. MalwareBytes

Aplikasi ini sangat popular kerana prestasinya terhadap perisian hasad. Sama seperti Avast, MalwareBytes pertama kali diperkenalkan di platform PC. Sekarang anda juga dapat menggunakannya di telefon pintar untuk melindunginya dari serangan malware. Selain melindungi dari perisian hasad, MalwareBytes juga dapat melindungi telefon pintar anda dari Spyware dan Trojan .

13. AppLock & Vault Zon Persendirian

Aplikasi lain yang boleh anda gunakan untuk mengamankan foto, video atau pelbagai fail penting yang ada di telefon pintar anda. Di samping itu, jika ada pihak yang cuba memecahkan kunci kata laluan, maka aplikasi ini akan memotret suspek yang cuba memecah masuk fail anda . Jadi, anda boleh menegur mereka yang cuba masuk ke dalam telefon pintar anda!

14. Pengurus Kata Laluan LastPass

Adakah anda ingin melupakan kata laluan yang anda gunakan dalam aplikasi tertentu? Atau kerana anda mempunyai terlalu banyak kata laluan yang berbeza-beza, jadi anda lupa kata laluan mana yang harus digunakan? Tenang, menggunakan aplikasi LastPass Password Manager. Anda boleh menguruskan penggunaan kata laluan dalam aplikasi pada telefon pintar anda. Aplikasi ini akan merakam dan membuat catatan secara automatik mengenai UserID dan kata laluan yang anda gunakan.

15. Orfox: Penyemak Imbas Tor

Bagi anda yang ingin melayari internet tanpa jejak, maka Orfox: Tor Browser boleh menjadi aplikasi yang tepat untuk anda semua. Orfox mempunyai sistem untuk menutup trek anda semasa menyemak imbas sehingga anda dapat memastikan bahawa tidak ada yang dapat mengesan atau mengesan apa sahaja yang anda cari dan muat turun .

16. Pengesahan 2-Faktor Pengesahan

Aplikasi ini yang dapat anda gunakan untuk melindungi aplikasi anda dari para penggodam . Authy akan memberikan keselamatan tambahan pada aplikasi, dengan mengaktifkan permintaan kod pengesahan setiap kali ada akses ke aplikasi yang dilindungi olehnya.

17. SurfEasy VPN

Bagi anda yang gemar menggunakan VPN, SurfEasy VPN boleh menjadi salah satu pilihan terbaik untuk anda semua. Dengan ciri "keselamatan tanpa log", anda boleh melayari laman web dengan selesa tanpa rasa takut untuk merakam data peribadi dan apa sahaja yang anda lakukan.

18. Applock

Satu aplikasi penguncian aplikasi lain yang boleh anda gunakan adalah Applock guys. Anda dapat mengunci pelbagai aplikasi dengan Applock, bahkan anda dapat mengunci panggilan masuk . Anda juga dapat menggunakan kata laluan, corak, atau cap jari.

19. Kalkulator Sembunyikan Pintar

Sekiranya anda merasakan bahawa mengunci aplikasi terlalu melampau dan rumit, anda boleh menggunakan aplikasi ajaib ini. Di menu utama, aplikasi ini akan berfungsi sebagai kalkulator biasa. Tetapi hanya anda yang mengetahui kegunaan aplikasi ini yang sebenarnya dapat menyembunyikan fail peribadi anda . Lelaki yang hebat, aplikasi yang boleh menyamar sambil menyembunyikan fail penting anda.

20. Keepsafe Photo Vault

Satu aplikasi yang dapat membantu anda mengamankan foto dan video peribadi . Dengan sistem keselamatan menggunakan pin, cap jari, hingga keselamatan tahap ketenteraan . Tidak ada salahnya anda mencuba aplikasi ini.

Nah, itulah 20 Aplikasi Keselamatan Pemasangan Wajib Terbaik 2018 yang boleh anda gunakan untuk melindungi telefon pintar anda dari virus dan perisian hasad ketika melayari laman web, melindungi pelbagai fail penting dari pihak yang tidak bertanggungjawab, dan menyembunyikan aplikasi media sosial anda. Bagaimana, berminat untuk mencubanya? Semoga berjaya dan semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan