5 Tanda bahawa Telefon Android Anda Telah Diretas Oleh Orang Lain

Melalui artikel ini kami akan menerangkan tanda-tanda apa yang sering muncul ketika telefon Android anda diretas oleh orang lain yang tidak bertanggungjawab.

Terdapat begitu banyak sebab mengapa orang lain ingin mengetuk atau menggodam telefon bimbit anda . Bermula dari ingin mengambil data sensitif hingga ingin mendapat keuntungan melalui iklan yang ditanam secara senyap. Tetapi jangan salah, seiring dengan teknologi yang semakin canggih, amalan mengetuk alat semakin kemas dan juga sukar dikesan.

Tetapi anda tidak perlu takut, setiap tindakan yang dilakukan oleh manusia mempunyai jurang. Oleh itu, melalui artikel ini kami akan menerangkan tanda-tanda apa yang sering muncul ketika telefon Android anda diretas oleh orang lain yang tidak bertanggungjawab .

BACA JUGA
  • KEMASKINI 2016: Koleksi Trik Peretasan untuk Android yang belum di-root
  • 12 Petua Penting Untuk Mencegah Android Anda Diretas Melalui WiFi dan Bluetooth

5 Tanda Telefon bimbit Anda Diretas Oleh Orang Lain Atau Perisian Kerosakan

1. Munculan yang terus muncul

Anda harus curiga jika tiba-tiba ketika menggunakan Android, ada iklan atau pesan yang muncul dalam pop-up . Sekiranya anda menemuinya semasa membuka aplikasi atau permainan percuma tertentu, maka itu bukan masalah besar. Masalah baru berlaku apabila anda menjumpai iklan atau mesej pop-up yang hadir ketika tidak melakukan apa-apa, seperti bersiap sedia di pelancar atau ketika membuka aplikasi sembang yang biasanya tidak pernah memunculkan pop-up.

2. Tiba-tiba Kuota Melampau

Setiap aplikasi yang menggunakan internet pasti akan direkodkan dalam Penggunaan Data . Ciri yang dimiliki oleh Android ini jelas sangat berguna bagi anda untuk mencari aplikasi di luar penggunaan akses internet besar-besaran biasa.

Sepatutnya, jika Android Anda terinfeksi virus atau malware tertentu yang menampilkan pesan atau iklan pop-up, maka itu akan muncul dalam statistik penggunaan data. Sekiranya ada, anda boleh menghapusnya dengan mudah tanpa perlu membuat spekulasi lagi.

3. Jejak Keylogger pada Android

Kami pernah memberi anda maklumat tentang cara mengetuk telefon Android menggunakan keylogger. Sekarang dengan cara itu walaupun dapat menyembunyikan aplikasi perakam menaip papan kekunci, tetapi itu tidak bermaksud tanpa jurang.

Setiap aplikasi yang menggunakan bateri pasti akan direkodkan di bahagian Tetapan> Bateri di telefon bimbit anda. Sekiranya benar bahawa telefon bimbit anda dipasang dengan aplikasi keylogger, kemungkinan aplikasi tersebut terdapat dalam senarai bateri, walaupun tidak dalam urutan di atas.

Oh ya, untuk aplikasi Android tertentu, mereka bahkan menggunakan papan kekunci khusus untuk merakam penekanan kekunci atau ketikan yang telah dilakukan selama ini. Oleh itu, cuba periksa sama ada papan kekunci yang anda gunakan adalah papan kekunci lalai atau tidak melalui bentuk visual yang berbeza.

4. Periksa Senarai Aplikasi untuk Mengetahui Perkara Mencurigakan

Langkah ini juga diketahui dapat mengetahui apakah terdapat aplikasi yang tidak diingini yang terdapat di Android. Anda boleh membuka Tetapan> Aplikasi untuk memeriksa senarai semua aplikasi yang ada di HP. Melalui senarai tersebut, tentu saja jika anda berjaga-jaga, akan ada aplikasi asing yang mungkin merakam semua pergerakan aktiviti telefon bimbit anda.

5. Bar Pemberitahuan Juga Boleh Menjadi Sasaran Lembut

Jangan salah, selain melalui pop-up yang menjengkelkan, telefon bimbit anda mungkin dijangkiti oleh malware yang bertengger di bar pemberitahuan dalam bentuk iklan. Masih melegakan sekiranya iklan tersebut dapat dikeluarkan dengan meluncurkannya ke tepi skrin. Tetapi ada juga malware yang membuat aplikasi tetap bertahan sehingga tidak dapat dihapus melalui bar pemberitahuan.

Cadangan untuk menghilangkan gangguan seperti ini: periksa permainan percuma apa yang telah anda pasang dan sama ada anda telah memasang aplikasi atau permainan selain tempat yang dipercayai seperti JalanTikus atau Google Play Store.

Itu 5 poin mengenai tanda-tanda yang menunjukkan bahawa telefon bimbit anda diretas oleh orang lain. Sekiranya anda mempunyai poin yang terlewat untuk anda bincangkan dalam artikel ini, jangan ragu untuk membagikannya melalui ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan