7 Kamera dengan Reka Bentuk Paling Pelik di Dunia, Terdapat Berbentuk Senjata!

Semua kamera mempunyai fungsi dan ciri yang serupa. Salah satu cara bagi pengeluar untuk menjual produk mereka adalah melakukan inovasi dalam bidang reka bentuk.

Pada zaman dahulu, kamera adalah salah satu barang yang mesti diambil ketika dalam perjalanan. Masih ada hari ini. Namun, trend ini mula beralih kerana kamera telefon pintar yang semakin canggih.

Pengilang kamera juga bukan hanya satu, geng. Mereka mesti bersaing dalam inovasi agar produk mereka dapat menonjol di pasaran dan menjadi produk terbaik.

Salah satu inovasi yang dibuat adalah membuat reka bentuk kamera yang unik dan berbeza. Harapannya, agar produk mereka dikenang oleh pengguna.

 • Kamera Medan Cahaya Lytro
 • Konishoruko Rokuoh-Sha Jenis 89
 • Zenit Photosniper
 • Cahaya L16
 • Pembina Lomografi F buat sendiri
 • Barbie Videogirl
 • 7 Kamera dengan Reka Bentuk Paling Pelik di Dunia

  Teknologi kamera masa kini jauh berkembang dari era kamera Obscura . Teknologi yang dimiliki oleh beberapa kamera memerlukan bentuk khas sehingga dapat sesuai dengan fitur yang dimiliki.

  Dari kamera berbentuk senapang mesin hingga kamera dengan 16 lensa, Jaka akan memberitahu anda mengenai 7 kamera dengan reka bentuk paling pelik di dunia .

  1. Apple Quicktake 100

  Apple Quicktake 100 adalah kamera digital pertama dan terakhir yang pernah dibuat oleh syarikat pembuat iPhone, Apple , geng.

  Reka bentuk kamera satu ini agak unik kerana lebih menyerupai projektor berbanding kamera. Kamera ini mampu mengambil 32 foto dengan resolusi 0.08 MP dan berukuran 640 x 480 piksel.

  Apple Quicktake 100 dirilis pada tahun 1994, tetapi penjualan dihentikan pada tahun 1997, tidak lama setelah Steve Jobs kembali ke Apple.

  2. Kamera Medan Cahaya Lytro

  Lytro Light Field Camera adalah kamera ringan dengan reka bentuk geng yang sangat unik.

  Bentuk segi empat tepat dan ukuran kecil menjadikan kamera ini sesuai di dalam poket seluar anda.

  Bukan hanya bentuknya, kamera buatan Lytro ini juga mempunyai kemampuan unik yang lain. Kamera ini dapat memfokuskan semula gambar walaupun foto yang anda ambil.

  Pada keluaran seterusnya, kamera ini mengubah unit penghitung resolusi mereka dari megapiksel menjadi megaray.

  Ini menjadikan kamera dapat fokus dari 0 mm hingga tak terhingga.

  3. Konishoruko Rokuoh-Sha Jenis 89

  Nah, inilah kamera dengan reka bentuk paling unik yang pernah dilihat Jaka, geng. Lihat sahaja bentuknya seperti senapang mesin. Sangat unik!

  Konishoruko Rokuoh-Sha Type 89 dibuat semasa era Perang Dunia Kedua oleh orang Jepun dan digunakan dalam sesi latihan.

  Kamera berbentuk senapang ini boleh dipasang untuk menggantikan senapang mesin yang berada di pesawat tempur.

  Kamera ini mempunyai tujuan untuk memantau ketepatan juruterbang dalam menembak sasarannya. Setelah mendarat, gambar yang dirakam dianalisis oleh pakar untuk dinilai. Wow, sejuk, geng.

  4. Zenit Photosniper

  Terdapat kamera lain dengan reka bentuk unik yang kelihatan seperti senjata, geng. Zenit Photosniper adalah kamera yang berfungsi sebagai kamera di medan perang.

  Model kamera ini menjadi sangat popular apabila digunakan oleh Nikita Kruschev , ahli politik Kesatuan Soviet semasa Perang Dingin.

  Seperti namanya, kamera ini mempunyai lensa dengan jarak fokus yang sangat panjang sehingga anda dapat mengambil gambar objek yang sangat jauh. Seperti penembak tepat, ya!

  5. Cahaya L16

  Light L16 adalah kamera yang sangat unik kerana menggunakan 16 modul kamera sekaligus di badannya. Jumlah lensa di bahagian depan kamera ini sebenarnya memberikan kesan buruk.

  16 modul kamera dalam kamera ini berfungsi untuk menangkap banyak gambar beresolusi tinggi sekaligus dalam pelbagai jarak fokus.

  Semua gambar yang diambil secara serentak akan digabungkan menjadi foto dengan resolusi 52 megapiksel yang fokusnya dapat diedit kemudian.

  Walaupun pelik, tetapi kamera ini benar-benar canggih, geng.

  6. Pembina Lomografi F buat sendiri

  Sekiranya kamera yang satu ini mempunyai konsep yang unik. Apabila anda membeli F Constructor Lomography do-it-yourself , anda tidak akan mendapat kamera penuh geng.

  Anda mesti memasang kamera ini terlebih dahulu mengikut arahan yang diberikan. Jadi ingat mainan kanak-kanak seperti Tamiya ya?

  Hasil gambar, bagaimanapun, normal. Namun, ada kepuasan tertentu ketika anda mengambil gambar menggunakan kamera yang anda pasangkan sendiri.

  7. Barbie Videogirl

  Barbie Videogirl adalah jenis kamera paling pelik yang pernah dilihat Jaka, geng. Mana tidaknya, boneka barbie berbentuk kamera ini yang biasanya dimainkan oleh kanak-kanak.

  Kalung yang dipakai oleh boneka Barbie berfungsi sebagai lensa, sementara di bahagian belakang boneka terdapat layar LCD untuk melihat hasilnya.

  Kamera ini dapat merakam video dengan jangka masa hingga 25 minit. Selain itu, kamera ini anda boleh sambungkan ke PC untuk anda edit atau simpan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 kamera dengan rekaan paling pelik yang pernah ada. Apa pendapat anda mengenai reka bentuk kamera pelik di atas?

  Tulis jawapan anda di ruangan komen, ya. Jumpa di artikel Jaka seterusnya!

  Baca juga artikel mengenai Reka Bentuk atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan