Kerap Digunakan Tetapi Tidak Tahu Perbezaan .DOC dan .DOCX dalam Microsoft Word?

Ramai orang belum mengetahui perbezaan antara DOC dan DOCX dalam Microsoft Word. Di sini dijelaskan perbezaan antara keduanya.

Microsoft Word adalah salah satu perisian pemproses kata yang paling popular pada masa ini. Kedua-dua pengguna Windows, MAC atau Linux mesti biasa dengan perisian Microsoft Word.

Walaupun begitu, tahukah anda bahawa fail Microsoft Word terdapat dalam dua format yang berbeza, iaitu DOC dan DOCX? Sebilangan daripada anda mungkin tertanya-tanya apakah perbezaan antara DOC dan DOCX dalam Microsoft Word.

Untuk menjawab persoalan ini, kali ini JalanTikus akan menerangkan perbezaan antara sambungan fail DOC dan DOCX dalam Microsoft Word.

BACA JUGA
  • Berhati-hati! Hanya Buka Microsoft Word di Windows, Boleh Diretas!
  • Pelbagai Cara Menukar PDF ke Word dari Alat Kegemaran Anda, Sangat Mudah!
  • 66 Jalan pintas Microsoft Word yang mesti anda ketahui agar Anda Lebih Pintar

Perbezaan antara Microsoft Word's DOC dan DOCX

DOC

Pada awal kemunculannya sekitar 30 tahun yang lalu, Microsoft menggunakan format DOC untuk sambungan fail mereka. Selama beberapa tahun, Word adalah satu-satunya program yang dapat membuka fail dengan sambungan DOC.

Sebelum memasuki tahun 2000-an, ada beberapa pesaing yang dapat membuka fail DOC, tetapi tidak semua format dan tetapan dapat berjalan dalam program selain Word.

Memasuki tahun 2008, Microsoft mengeluarkan kemas kini terbaru untuk fail DOC untuk digunakan dalam perisian pemproses kata. Selepas tahun 2008, barulah pelbagai perisian pemproses kata mula dapat membuka dan menyunting fail DOC, walaupun tidak optimum.

DOCX

Di bawah tekanan dari pesaing yang mulai membuat versi Open Source Office, Open Office dengan sambungan Open Document Format (ODF). Microsoft akhirnya membuat sambungan fail lebih terbuka untuk pemprosesan kata. Sambungannya adalah DOCX .

Ekstensi Word tidak hanya berubah, Microsoft juga membuat sambungan XLSX untuk Sheets (Excel), dan PPTX untuk persembahan (PowerPoint).

Standard baru dibuat dengan nama "Office Open XML". Formatnya berdasarkan Extensible Markup Language yang formatnya lebih baik daripada berasaskan binari. Office Open XML mempunyai pelbagai kelebihan, seperti ukuran fail yang lebih kecil, kemungkinan berlakunya kerosakan, lebih baik ketika memampatkan gambar, dll.

Microsoft sendiri telah menggunakan peluasan DOCX secara rasmi dalam siri Office 2007 dan ini terus ke siri Office seterusnya.

LIHAT ARTIKEL

Mana Yang Lebih Baik Digunakan?

Sekiranya anda adalah salah seorang yang sering menggunakan Word atau perisian lain yang dibuat oleh Microsoft sehingga kini. Sambungan DOCX adalah pelanjutan yang mesti anda gunakan.

Ini kerana peluasan ini sudah dapat dibuka dan diedit oleh pelbagai perisian selain Word. Selain itu, ukuran fail juga agak kecil dibandingkan dengan DOC.

Itulah perbezaan antara DOC dan DOCX dalam fail Microsoft Word. Sekiranya anda masih keliru, anda boleh bertanya di ruangan komen.

Pastikan juga anda membaca artikel berkaitan Microsoft atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

Artikel Berkaitan