8 Cara Menangani Ralat Instagram | Lengkap dan Berkesan!

Adakah Instagram anda mengalami ralat? Itu boleh berlaku kerana pelayan tidak berfungsi, sambungan internet dan sebagainya. Tetapi jangan risau, cuba periksa ralat instagram berikut, geng!

Instagram nampaknya telah menjadi salah satu aplikasi media sosial yang mesti dimiliki oleh generasi milenium.

Ciri perkongsian foto dan video adalah daya tarikan utama aplikasi kerana pengguna dapat mempertahankan keberadaan mereka di dunia maya.

Oleh itu, jika Instagram mengalami kesalahan atau sedikit masalah berlaku, seperti tidak dapat log masuk, tidak dapat membuka aplikasi, atau memang Instagram tergendala, pengguna segera mengeluh.

Cara Mengatasi Kesalahan Instagram

Terdapat beberapa punca kesalahan Instagram , iaitu:

  • Instagram turun

  • Tidak menggunakan versi terbaru aplikasi Instagram

  • Akaun Instagram disekat sama ada dari Instagram atau pihak lain.

  • Menyusun fail cache, kesalahan sistem, dan virus di telefon bimbit

  • Masalah sambungan internet.

Lalu bagaimana menangani ralat Instagram? Pertimbangkan artikel Jaka berikut.

1. Pasang aplikasi Instagram Terkini

Cara pertama untuk mengatasi kesilapan Instagram adalah dengan memeriksa sama ada anda telah memasang aplikasi Instagram terkini . Instagram sentiasa dikemas kini secara berkala.

Selain memberikan ciri baru, kemas kini juga membersihkan masalah atau masalah di Instagram.

Untuk melihat kemas kini Instagram terkini, anda boleh mengunjungi Gedung Google Play kemudian klik 3 baris di kiri atas .

Selepas itu, buka Aplikasi & Permainan Saya dan klik Kemas kini . Di sini anda akan melihat aplikasi anda yang mesti dikemas kini.

Sekiranya Instagram adalah salah satu daripadanya, klik Kemas kini. Selepas kemas kini telah dimuat turun dan dipasang, cuba buka aplikasi sekali lagi.

2. Gunakan Laman Web Bebas untuk Memeriksa Status Laman web

Sekiranya kaedah di atas belum berjaya. Anda boleh memeriksa sama ada ralat itu kerana Instagram tergendala.

Untuk melihat status laman web sama ada dalam keadaan tidak aktif atau tidak, anda boleh membuka laman web bebas berikut .

  • Adakah Ini Turun Atau Hanya Saya (//isitdownorjust.me/)

  • Adakah Sekarang Turun (//www.isitdownrightnow.com/)

  • Pengesan Bawah (//downdetector.co.uk/)

Di laman web itu, anda hanya menaip 'instagram.com' untuk memeriksa sama ada instagram turun atau tidak.

Ketiga-tiga laman web ini percuma dan mudah digunakan, dan dapat memberi anda kepastian sama ada masalah kesalahan Instagram benar-benar disebabkan oleh pelayan Instagram atau kerana telefon bimbit anda.

3. Kosongkan Data Aplikasi Cache & Instagram

Salah satu cara yang paling berkesan untuk mengatasi kesilapan dalam kebanyakan aplikasi adalah dengan Hapus cache dan kosongkan data.

Cuba kosongkan cache atau data Instagram di telefon bimbit anda. Caranya, dengan memasukkan Tetapan di telefon bimbit anda.

Selepas itu, cari dan klik menu Aplikasi , kemudian cari aplikasi Instagram . Anda akan menemui beberapa menu yang lebih terperinci.

Pilih Penyimpanan , maka anda boleh melakukan Hapus data atau Kosongkan Cache dari sana. Kemudian, cuba log masuk ke Instagram sekali lagi.

4. Pasang semula Aplikasi Instagram

Cara seterusnya untuk mengatasi kesilapan Instagram adalah memasang semula aplikasi Instagram .

Punca kesalahan Instagram juga boleh disebabkan oleh data yang rosak . Ini biasanya berlaku setelah anda melakukan kemas kini Instagram terkini, tetapi aplikasi IG tidak dapat dibuka.

Oleh itu, anda boleh mencuba menyahpasang dan memasang semula aplikasi Instagram anda.

5. Mulakan semula telefon bimbit anda

Cara seterusnya untuk mengatasi kesilapan Instagram adalah dengan menghidupkan semula telefon bimbit anda . Dengan menghidupkan semula telefon bimbit anda, telefon bimbit anda akan berfungsi semula tanpa sebarang beban.

Memulakan semula HP juga berfungsi untuk mengekalkan prestasi komponen HP agar tetap optimum dan berfungsi untuk menyegarkan aplikasi.

Cara paling mudah untuk menghidupkan semula telefon bimbit adalah dengan menekan butang kuasa untuk waktu yang lama , kemudian setelah beberapa pilihan muncul, anda memilih Mulakan semula .

Sekiranya anda menggunakan telefon bimbit Xiaomi, anda boleh menyemak cara memulakan semula telefon bimbit Xiaomi anda. Bagi anda pengguna OPPO, Jaka juga mempunyai artikel tentang cara memulakan semula telefon bimbit OPPO.

6. Tukar Kata Laluan

Instagram juga tidak boleh log masuk kerana akaun Instagram anda telah diretas oleh orang lain.

Orang itu kemudian menukar kata laluan akaun IG anda tanpa pengetahuan anda.

Untuk itu, anda boleh memeriksa e-mel yang disambungkan ke Instagram anda, apakah ada e-mel dari Instagram yang mengatakan bahawa baru saja ada permintaan pertukaran kata laluan.

Sekiranya terdapat e-mel seperti itu, mungkin akaun anda telah disusupi oleh orang lain.

Sekiranya demikian, anda boleh mencuba log masuk di Instagram anda melalui PC atau komputer riba, kemudian klik Lupa Kata Laluan untuk menetapkan semula kata laluan anda.

7. Tunggu Sehingga Instagram Menyelesaikan Masalah Dalaman

Sekiranya ralat Instagram anda dan ralat ini berlaku secara beramai-ramai, satu-satunya cara yang boleh anda lakukan ialah menunggu sehingga dalaman Instagram menyelesaikan masalah tersebut .

Sekiranya masalah ralat diselesaikan, anda akan dapat masuk semula ke akaun anda.

8. Periksa Sambungan Internet

Masalah yang sering timbul di kalangan pengguna Instagram ialah gambar tidak muncul atau video yang tidak mahu dimainkan.

Sekiranya demikian, anda periksa sambungan internet anda dan periksa juga kuota anda , itu mungkin habis.

Gambar yang tidak muncul atau video yang tidak mahu dimainkan berlaku kerana sambungan internet yang buruk.

Itulah 8 cara mengatasi kesalahan Instagram. Bolehkah anda menggunakan Instagram lagi? Sekiranya anda mempunyai penyelesaian yang lebih berkesan, bagikan di ruangan komen, ya.

Semoga berjaya dan semoga bermanfaat!

Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

Artikel Berkaitan