7 cara untuk memilih telefon pintar yang paling sesuai dan bagus untuk permainan

Kali ini Jaka akan memberikan beberapa petua memilih telefon pintar berkualiti yang sesuai dengan keperluan bermain permainan. Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat ulasan Jaka berikut!

Bagi mereka yang sering bermain permainan, pastinya mereka sering mengalami masalah seperti ketinggalan dan sebagainya. Itu disebabkan oleh spesifikasi telefon pintar anda yang kurang berkelas . Walaupun ada beberapa cara untuk menanganinya, ia tidak akan berfungsi dengan baik. Satu-satunya cara adalah dengan membeli telefon pintar baru yang mempunyai spesifikasi kualiti .

Bagi anda yang berhasrat membeli telefon pintar baru dan mempunyai keperluan permainan , maka anda akan memberikan beberapa petua. Nah, kali ini Jaka akan memberikan beberapa petua untuk memilih telefon pintar berkualiti yang sesuai dengan keperluan bermain permainan . Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat ulasan Jaka berikut!

BACA JUGA
  • 11 Petua Memilih dan Membeli Telefon Pintar Android Terpakai
  • 11 Cara Penting Sebelum Membeli Telefon Pintar Baru Menggunakan Wang THR
  • 10 Telefon Bimbit Berkualiti Murah, Harga Spesifikasi Tinggi Di Bawah 1 Juta!

Inilah 7 Cara Memilih Telefon Pintar Untuk Permainan

1. Kapasiti Bateri Besar Minimum 3,000 mAh

Cara memilih telefon pintar untuk permainan terlebih dahulu adalah dengan melihat kapasiti bateri . Tidak dapat dinafikan bahawa salah satu halangan yang paling menjengkelkan ketika bermain permainan adalah bateri yang cepat lemah. Oleh itu, pilih telefon bimbit dengan kapasiti bateri terbesar. Cuba sekurang-kurangnya 3,000 mAh .

2. Kapasiti Memori Besar Lebih Baik, Paling Sedikit Dalaman 32 GB

Kapasiti memori yang sederhana tidak akan membuat anda berpuas hati dengan aktiviti permainan . Anda harus memilih telefon pintar dengan memori dalaman yang besar supaya anda dapat menyimpan banyak permainan. Kerana ingat fail permainan Android mempunyai ukuran yang sangat besar, sekurang-kurangnya 32 GB dan pastikan sokongan slot Micro SD.

3. Kapasiti RAM minimum 2 GB

Inilah sebabnya mengapa anda sering ketinggalan ketika bermain permainan, iaitu pada RAM yang terlalu kecil . Sekiranya anda suka bermain permainan HD, maka RAM di bawah 2 GB tidak akan menjamin kepuasan. Oleh itu, tidak kira bagaimana anda memilih telefon pintar yang mempunyai spesifikasi RAM 2 GB . Ini juga minimum, jika lebih besar, ia akan menjadi lebih baik.

4. Piawaian UI yang lebih baik

Sekiranya anda seorang pemain permainan, jangan memikirkan UI. UI standard yang mencukupi . Kerana pengalaman UI Jaka sendiri lebih baik daripada yang lain. Kerana di UI yang memiliki banyak fitur, RAM yang digunakan akan menjadi lebih besar sehingga daripada meningkatkan prestasi, ia sebenarnya menjadikan telefon pintar lebih berat kerana RAM cepat habis .

5. Sekurang-kurangnya Resolusi 720p

Cara memilih telefon pintar untuk permainan seterusnya adalah dengan memperhatikan resolusi layar. Pada dasarnya, pada telefon pintar yang mempunyai skrin beresolusi tinggi, pengurus gambar dan cip grafik akan berfungsi lebih keras.

Jadi, jika anda mencari telefon bimbit untuk bermain permainan, maka cubalah memilih resolusi 720p 1,280x 720 piksel . Kerana menurut pengalaman Jaka itu lebih baik daripada Full HD.

6. Panel Paparan Super AMOLED Untuk Lebih Baik

Anda juga harus memerhatikan panel skrin dengan teliti. Jangan membuat pilihan yang salah. Teknologi panel skrin LCD IPS sebenarnya cukup bagus berbanding TFT. Tetapi jika anda ingin mencuba sensasi yang lebih memuaskan, teknologi panel AMOLED super adalah pilihan yang paling tepat kerana mampu menghasilkan gambar yang sangat halus dan jelas.

7. Pemproses Snapdragon lebih daripada cukup

Yang terakhir adalah melihat pemproses. Pada masa ini terdapat banyak pemproses telefon pintar, bermula dari yang paling rendah hingga yang paling dipercayai.

Sekiranya anda memilih spesifikasi RAM 2GB, maka pemproses Snapdragon lebih dari cukup. Namun, jika di bawah 2 GB, maka pilihlah pemproses yang lebih dipercayai.

Itulah 7 cara untuk memilih telefon pintar untuk permainan. Anda tidak perlu mengikuti semua ulasan jaka di atas. Yang paling penting ialah RAM dan kapasiti memori dalaman dan bateri sahaja, untuk orang lain yang anda boleh katakan tidak terlalu penting, sehingga anda boleh mengabaikannya.

Artikel Berkaitan