Inilah Cara Membuat GIF dari Video YouTube

Sejak gambar GIF mula menjadi arus perdana, menjadikan gambar ini menjadi perkara biasa. Namun, jika anda masih tidak tahu membuat GIF, terutama yang diambil dari video YouTube, anda dapat mengetahui melalui artikel ini.

Sekali lagi teknologi membuat pergeseran, iaitu populariti gambar statik yang berubah menjadi gambar bergerak, atau yang biasa kita sebut GIF . Mungkin anda tidak menyedarinya, tetapi ciri Boomerang di Instagram, gambar bergerak di WhatsApp semuanya mempunyai format yang sama, iaitu GIF.

Sejak gambar GIF mula menjadi arus perdana, menjadikan gambar ini menjadi perkara biasa. Namun, jika anda masih tidak tahu membuat GIF , terutama yang diambil dari video YouTube, anda dapat mengetahui melalui artikel ini.

BACA JUGA
  • 10 GIF ini Dijamin Menjadikan Anda Mimpi Buruk, Pesakit dengan Hati Lemah TIDAK Buka!
  • Trik Mudah untuk Menukar Video ke GIF dengan Aplikasi WhatsApp
  • 3 Aplikasi Foto Mudah Alih Terbaik untuk Membuat GIF Kreatif dan Video Pendek

Cara Membuat GIF dari Video YouTube

Ada dua cara untuk membuat gambar GIF yang diambil dari video YouTube, iaitu dengan menggunakan laman GIFS.com dan Giphy.com. Tidak perlu bingung untuk memilih salah satu daripadanya, kerana keduanya sama-sama bagus dan mudah dikendalikan.

1. GIFS.com

Pertama sekali, kunjungi laman GIFS.com, segera terdapat lajur yang berguna untuk memasukkan pautan video YouTube yang ingin anda ubah menjadi gambar GIF.

** Masukkan pautan YouTube ** yang ingin anda ubah menjadi gambar GIF, maka anda akan dibawa terus ke halaman untuk mengedit video. Di halaman ini, anda boleh memilih bahagian video YouTube yang ingin anda buat GIF. Anda juga boleh menambah kapsyen, pelekat, dan sebagainya.

Sekiranya demikian, klik Buat GIF untuk memasuki halaman seterusnya. Di halaman ini, anda diminta untuk menamakan GIF yang anda buat dan menambahkan tag jika anda mahu. Sekiranya demikian, klik Seterusnya .

Anda boleh memuat turun GIF yang anda buat dari video YouTube atau hanya menyalinnya untuk anda gunakan di media sosial anda.

Giphy.com

Selain GIFS.com, Giphy.com juga menyediakan fitur untuk membuat GIF. Anda hanya perlu menekan butang Buat di laman utama Giphy.com.

Anda akan dibawa ke halaman seterusnya. Di sini anda boleh membuat gambar GIF dari beberapa foto dan video di PC atau telefon pintar anda. Atau, anda juga boleh membuat gambar GIF dari YouTube dengan memasukkan url video YouTube di bidang yang disediakan.

Kemudian anda menentukan tempoh dan masa untuk memulakan video untuk digunakan sebagai gambar GIF. Sekiranya demikian, tekan butang Teruskan untuk Menghias .

Setelah anda menentukannya, anda akan dibawa ke halaman seterusnya untuk mengedit gambar GIF yang ingin anda buat. Anda boleh menambahkan Kapsyen , Pelekat , Penapis , dan gambar ke gambar GIF anda. Kemudian, tekan Terus Muat Naik , kemudian Muat naik ke GHIPY .

Sama seperti GIFS.com, anda juga boleh memuat turun gambar GIF yang anda buat atau menyalin pautan untuk digunakan di media sosial anda.

Itulah beberapa cara untuk membuat GIF dari video YouTube. Ia mudah, bukan? Kini anda dapat mengikuti trend anak-anak masa kini yang biasa menghantar gambar GIF di media sosial mereka. Bagaimana anda boleh terus melakukan ini?

Artikel Berkaitan