Kaedah termudah untuk membakar CD / DVD tanpa perisian

Masih keliru bagaimana membakar CD / DVD tanpa perisian termudah? Inilah cara membakar fail CD / DVD di Windows tanpa aplikasi.

Era yang semakin maju menjadikan manusia lebih terdorong untuk berinovasi. Salah satu contoh inovasi yang jelas ialah PC atau komputer riba yang spesifikasinya kini semakin luar biasa.

Bukan hanya RAM, pemproses, dan kad VGA, media penyimpanan untuk komputer kini menjadi lebih maju. Bermula dari disket, CD, DVD, cakera kilat, cakera keras, hingga kini SSD.

Walaupun orang jarang menggunakan CD / DVD sebagai medium penyimpanan, tugasan kuliah dan sekolah kadang-kadang masih dikumpulkan dalam bentuk CD / DVD.

Sudah tentu, kerana harga CD / DVD sangat murah dan ada yang boleh digunakan berkali-kali. Nah, jika anda perlu membakar data ke CD / DVD tetapi tidak tahu caranya, anda membaca artikel yang betul, geng.

Kerana, Jaka akan memberitahu anda cara membakar CD di Windows 7, Vista, 8, dan 10 tanpa aplikasi. Ingin tahu? Mari rujuk terus artikel berikut!

 • Cara Membakar CD Windows 8 & 10 tanpa Perisian
 • Panduan Lengkap Membakar CD / DVD di Windows

  Seperti yang dibincangkan Jaka di atas, CD bukan media penyimpanan kegemaran pada masa ini. Bagaimanapun, PC moden jarang mempunyai CD-ROM atau DVD-ROM.

  Walaupun begitu, CD / DVD boleh menjadi pilihan bagi anda yang ingin menyimpan data dengan harga yang berpatutan walaupun kapasitinya tidak banyak.

  Secara umum, jenis CD untuk pembakaran terbahagi kepada 2 iaitu CD-R (Boleh Dirakam) dan CD-RW (Boleh Ditulis Semula). CD-R hanya dapat digunakan sekali sehingga tidak dapat diformat dan kemudian dimasukkan ke data lain.

  Sementara itu, anda boleh memformat CD-RW berkali-kali jika anda ingin menggunakannya untuk menyimpan data lain. Kerana fungsi fleksibel ini, CD-RW mempunyai harga yang lebih mahal.

  Dalam artikel ini, Jaka telah membahagikan tutorial kepada beberapa bahagian, iaitu untuk Windows 7, Windows Vista, Windows 8, dan Windows 10.

  Cara Membakar CD Tanpa Perisian di Windows 7 & Vista

  Pertama sekali, Jaka akan memberitahu anda cara membakar CD tanpa perisian di Windows 7 & Vista. Sejak Windows XP, Microsoft sebenarnya telah memasang fitur pembakar.

  Tidak perlu bersusah payah mencari cara membakar CD Windows 7 dengan Nero. Bagaimanapun, pembakaran dengan perisian sedikit lebih rumit untuk dilakukan.

  Berikut adalah cara membakar CD / DVD di Windows 7 & Vista tanpa perisian:

  • Langkah 1: Pertama, sediakan CD / DVD yang ingin anda gunakan, kemudian masukkan CD / DVD ke dalam CD-ROM. Sekiranya PC anda tidak mempunyai CD-ROM, anda boleh membeli CD-ROM Portable dengan harga bermula dari Rp 100,000 di kedai dalam talian.

  • Langkah 2: Biasanya, apabila anda memasukkan CD ke dalam PC, ia akan muncul menu Autorun . Dalam menu itu, anda boleh memilih pilihan Burn file to disc .

  Sumber foto: Dengan ciri pembakaran terpasang, anda tidak perlu lagi bersusah payah mencari cara membakar CD di Nero.
  • Langkah 3: Baiklah, jika misalnya menu Autorun tidak muncul , anda boleh mengklik Komputer Saya (Windows 7), kemudian klik kanan pada Pemacu CD, kemudian pilih Bakar ke cakera .
  • Langkah 4: Salin atau Potong fail yang ingin anda masukkan ke dalam CD. Pastikan saiz fail tidak melebihi kapasiti CD / DVD.

  • Langkah 5: Tetingkap baru akan muncul. Anda boleh menukar nama CD sambil memilih pilihan kelajuan rakaman yang anda mahukan.

  • Langkah 6: Tunggu sehingga proses pembakaran selesai dan Voila! Anda berjaya membakar CD di Windows 7 tanpa aplikasi.

  • Langkah 7: Anda juga boleh memilih beberapa fail yang ingin anda bakar secara langsung, kemudian klik kanan, pilih Bakar ke cakera, kemudian pilih lokasi CD yang anda mahukan.

  Cara Membakar CD Windows 8 & 10 tanpa Perisian

  Seterusnya, Jaka akan mengajar anda cara membakar CD / DVD Windows 10 & 8 tanpa perisian. Kedua-duanya mempunyai cara yang sama sehingga anda dapat menggunakannya pada dua sistem operasi.

  Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Langkah 1: Sediakan CD kosong yang ingin anda gunakan, kemudian masukkan ke dalam CD-ROM anda.

  • Langkah 2: Setelah CD dibaca, buka pustaka anda kemudian cari fail atau data yang ingin anda bakar ke CD.

  • Langkah 3: Setelah anda menandakan fail, klik kanan, kemudian pilih pilihan Kirim ke .

  • Langkah 4: Di menu pop timbul yang muncul, pilih pemacu CD anda.

  • Langkah 5: Namakan CD anda di tetingkap yang muncul, kemudian pilih pilihan Dengan Pemain CD / DVD .
  • Langkah 6: Buka menu PC ini, kemudian pilih Finish Burning yang terletak di bahagian atas skrin.
  • Langkah 7: klik Next , kemudian tunggu proses pembakaran selesai.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara membakar CD / DVD di Windows 7, Vista, 8, dan 10 tanpa perisian. Bagaimana, geng, ia sangat mudah, bukan?

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang disediakan, ok!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan