Peraturan Hidup atau Kebakaran Percuma, Mana Yang Terbaik?

Bukan hanya genre MOBA, permainan genre battle royale survival juga sedang meningkat. Rules of Survival vs Free Fire, mana yang terbaik untuk anda mainkan?

Memasuki tahun 2018 , pertempuran permainan mudah alih memanas. Telah banyak permainan genre MOBA, sekarang ada hembusan nafas segar dengan kehadiran genre battle royale survival yang menarik perhatian para pemain di negara ini.

Sama seperti pertandingan Mobile Legends vs. Arena of Valor , terdapat juga head-to-head dalam genre ini. Sekarang Jaka akan membuat liputan untuk anda, Rules of Survival vs Free Fire ! Mana yang terbaik?

BACA JUGA
  • 7 Permainan Battle Royale Survival Percuma dan Terbaik di Android
  • 10 Permainan Survival Terbaik di PC yang Mesti Anda Mainkan, Dijamin dan Menarik!
  • 5 Permainan Seram Survival ini Lebih Mengerikan daripada Resident Evil

Perbandingan Peraturan Permainan Survival vs Free Fire

Rules of Survival and Free Fire pasti akan berkembang pesat kerana diilhamkan oleh permainan desktop yang disebut PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) . Permainan ini sendiri telah meletup pada akhir tahun 2017 dan popularitinya mengalahkan DOTA 2 , kawan-kawan .

Menawarkan permainan serupa, tentunya kedua-dua permainan ini mengalami persaingan yang sangat panas terutama dengan perkembangan eSports mudah alih yang semakin meningkat . Apakah kelebihan dan kekurangan kedua-dua permainan menarik ini? Ayuh, lihat ulasan penuh Jaka!

1. Permainan

Kerana kedua-duanya diilhamkan oleh PUBG, tentunya kedua-dua permainan ini menawarkan permainan yang serupa . Anda akan diturunkan dari pesawat bersama musuh lain untuk bertahan di pulau yang menjadi medan perang.

Anda akan diminta mengumpulkan senjata dan bertahan dari serangan musuh untuk menjadi alias terakhir _ Last Man Standing _ yang akan menjadi pemenang.

Jadi apa bezanya? Di sini anda dapat melihat dari jumlah pemain dalam satu permainan, kawan-kawan. Rules of Survival boleh memuat sehingga 120 pemain atau bahkan 300 pemain dalam peta terbaru. Tidak seperti Free Fire yang pada masa ini hanya boleh dimainkan sehingga 50 pemain dalam satu perlawanan.

LIHAT ARTIKEL

2. Grafik

Berbicara mengenai permainan mudah alih, sudah tentu ia tidak akan terlepas dari masalah kualiti grafik yang ditawarkan. Walaupun tidak secanggih PUBG , grafik tentu menjadi penanda aras pertama dalam memilih permainan.

Di sini Jaka melihat bahawa kualiti grafik yang dibawa oleh Rules of Survival lebih tinggi daripada Free Fire yang masih cenderung kaku. Sebagai tambahan kepada reka bentuk dan pergerakan watak yang realistik, Rules of Survival menyediakan persekitaran yang lebih nyata daripada pesaingnya.

3. Folder

Dalam permainan survival battle royale ini, anda akan menemui peta dalam bentuk pulau yang dapat anda jelajahi. Jika dilihat dari segi ukuran, peta Rules of Survival jelas lebih besar daripada Free Fire.

Sebaliknya, peta Rules of Survival menyediakan banyak elemen pokok dan bangunan untuk disembunyikan. Sementara Free Fire cenderung mempunyai banyak ruang terbuka .

Sekiranya anda lebih suka strategi dan permainan yang lebih panjang, Rules of Survival boleh menjadi pilihan. Sekiranya anda ingin menyerang dan menembak musuh dengan segera, lebih baik memilih Free Fire sahaja.

4. Mod Main

Tidak banyak yang perlu dibincangkan mengenai mod permainan yang ditawarkan. Kedua-dua Rules of Survival dan Free Fire kini mempunyai 3 mod main utama , iaitu Solo, Duo dan Squad.

  • Mod Solo : Anda akan bermain sendiri untuk melawan musuh di sekeliling anda.
  • Mod Duo : Anda akan bermain dengan rakan untuk menghadapi duo pasukan lain.
  • Mod Skuad : Anda akan bermain dalam lebih banyak pasukan dan mengatur strategi dengan lebih bebas.

5. Mengawal

Masalah kawalan selalu menjadi perhatian, terutamanya dalam permainan genre First Person Shooter (FPS) atau Third Person Shooter (TPS) pada peranti mudah alih. Walau bagaimanapun, dengan permainan bertahan ini berkembang pesat membuat pemaju bekerja keras dalam mewujudkan pengalaman bermain terbaik tentunya.

Masalah kawalan sudah tentu menjadi pilihan anda sendiri. Untuk permainan jarak jauh , Rules of Survival unggul dalam kawalan. Sebagai contoh, untuk berlari pantas atau mengarahkan musuh melalui ruang lingkup lebih mudah dengan butang menembak di sebelah kiri .

Bukannya Free Fire tidak lebih unggul dari segi kawalan. Menurut Jaka, Free Fire memang mengutamakan pertempuran jarak dekat . Ciri tujuan automatik dalam permainan ini cenderung lebih cepat dan cepat mengikuti pergerakan musuh.

LIHAT ARTIKEL

6. Ciri-ciri

Dilihat dari segi ciri, Rules of Survival lebih unggul dengan menghadirkan sembang dalam permainan dan sembang suara dengan lebih baik . Free Fire sendiri sudah mempunyai ciri ini, tetapi masih belum sempurna dan cenderung pecah dan menunda ketika dalam permainan.

Bukan hanya itu, Rules of Survival sendiri mempunyai klien desktop khas yang membolehkan anda bermain di PC atau komputer riba . Mempunyai pelayan yang berbeza daripada versi mudah alih, versi PC Rules of Survival memberikan pengalaman bermain PUBG. Sudah tentu tanpa mengeluarkan wang, aka percuma.

Nah, itu adalah perbandingan Peraturan Survival dan Free Fire yang telah dikaji Jaka secara lengkap. Dilihat dari ulasan di atas, tentunya Rules of Survival lebih disukai daripada Free Fire. Namun, apa yang pasti bahawa pilihan akan kembali kepada anda, adakah anda ingin memilih untuk bermain Rules of Survival atau Free Fire? Kongsi pendapat anda di ruangan komen di bawah!

Baca juga artikel mengenai permainan atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan