5 Aplikasi Ujian IQ Terbaik di Android untuk Latihan Otak

Kali ini Jaka akan menyediakan beberapa aplikasi ujian IQ paling komprehensif yang ada. Ingin tahu? Ayuh, lihat lebih banyak lagi.

IQ (Intelligence Quotient) adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan sifat minda yang merangkumi sebilangan kemampuan, seperti kemampuan menaakul, merancang, menyelesaikan masalah, berfikir secara abstrak, memahami idea, menggunakan bahasa, dan belajar. Sekarang, untuk mengetahui berapa banyak skor IQ anda kini tersedia aplikasi ujian Android IQ untuk mengukur kekuatan otak.

Ujian IQ dikembangkan dengan tujuan untuk mengukur seberapa baik kemampuan dan kemampuan IQ anda. Adakah awak pandai? Atau adakah anda ingin memeriksa sama ada anda seorang pemikir logik? Atau genius berangka? Jadi, kali ini Jaka akan menyediakan beberapa aplikasi ujian IQ paling komprehensif yang ada. Ingin tahu? Ayuh, lihat lebih banyak lagi.

BACA JUGA
  • Musim hujan? Lakukan 6 Cara Mengatasi Telefon Pintar yang sedang hujan
  • Adakah benar menggunakan telefon pintar ketika ribut hujan disambar petir?
  • Ini adalah karya seni yang hanya dapat dilihat ketika hujan

5 Aplikasi Ujian IQ Terbaik Untuk Melatih Otak

1. Ujian IQ Indonesia

Untuk yang pertama, Jaka akan mengesyorkan ujian IQ dalam bahasa Indonesia . Kecerdasan berkait rapat dengan kebolehan kognitif yang dimiliki oleh setiap individu.

Terdapat juga pendapat yang mengatakan bahawa IQ adalah usia mental yang dimiliki manusia berdasarkan perbandingan usia kronologi.

Nah, aplikasi Uji IQ Indonesia ini, dapat Anda gunakan untuk membandingkan ujian keperibadian psikologi, ujian keperibadian atau ujian psikiatri.

Jangan marah, apabila ujian IQ anda menjadi rendah. Anda boleh memuat turun ujian IQ Indonesia ini melalui Play Store , dengan banyak ciri di dalamnya, seperti Uji IQ Indonesia, Uji Kecerdasan, Uji Daya Berfikir, Uji Daya Imaginasi, Uji Keakraban, Ujian Kemampuan Respons, Ujian Psikologi, dan Uji Kepribadian Psikologi.

2. Indo IQ

Aplikasi ujian IQ pada Android akan mengukur beberapa faktor kecerdasan dan penaakulan logik iaitu, kemampuan matematik, kemahiran berbahasa Inggeris, dan sebagainya.

Aplikasi ini juga mengukur pemikiran inovatif dan kemampuan untuk menyelesaikan beberapa masalah secara serentak dan mengungkapkan kekuatan utama kesedaran dan kelemahan anda.

Indo IQ mengandungi beberapa soalan mengenai topik yang berbeza. Selain mengukur IQ umum anda, ujian eksklusif di dalamnya juga dapat menilai prestasi anda dalam banyak bidang, seperti Kecerdasan, Analogi, Penalaran Logik, Operasi Matematik, Hubungan Darah, Arah Sense, Pengecaman Pola, Pernyataan dan Kesimpulan, dan Visualisasi.

Ringkasan ujian dikemukakan pada akhir setiap ujian . Hasil ujian ini akan menunjukkan skor anda pada soalan yang dijawab dengan betul. Walaupun senarai ciri di dalamnya adalah soalan pilihan ganda , ringkasan hasil ujian dan juga kaedah ujian bukan kata.

3. Ujian Personaliti Saya

Uji Keperibadian saya adalah aplikasi Android yang menguji keperibadian, keperibadian, dan IQ anda. Aplikasi ujian iq ini berguna bagi anda yang ingin mengikuti ujian di agensi atau syarikat untuk mengetahui sejauh mana anda sesuai untuk bekerja dan menjalani kehidupan.

Terdapat pelbagai ujian di dalamnya, seperti Ujian Psikologi, Ujian Potensi Akademik, Ujian Matematik, Ujian Ketepatan, Uji Logik, Ujian Otak Kiri, Ujian Memori, Ujian Strategi, Ujian Kemampuan Umum dan Kemampuan Asas.

Di samping itu, dalam aplikasi ini anda dapat menguji keperibadian berdasarkan tarikh lahir, nama, warna, cap jari, jenis darah, garis tangan, hingga watak tulisan tangan . Aplikasi ini telah dikemas kini ke versi 4.1 pada 5 November 2015 untuk dikemas kini dan menyelesaikan kekurangan yang ada.

4. Persediaan Ujian IQ

Baiklah, jika aplikasi yang satu ini ada dalam bahasa Inggeris . Penampilannya unik, sesuai untuk persiapan ujian IQ kerana mengandungi ratusan soalan yang dipilih dengan teliti dalam sepuluh bidang topik yang berbeza.

Juga dilengkapi dengan penjelasan dan petua dan trik yang komprehensif untuk menyelesaikan masalah sukar dan cara untuk meningkatkan gaya berfikir anda.

Penyediaan Ujian IQ ini juga memberi peluang untuk menguji tahap pemikiran anda dengan ujian dalam 10 hingga 20 minit .

Persediaan Ujian IQ dalam versi terbaru merangkumi banyak ciri tambahan yang khas, seperti Corak Visual, Aritmetik Mental, Sikap Verbal, Masalah Hubungan, Masalah Umur, Kelajuan, Masa dan Jarak di Tempat Kerja, serta Untung Rugi.

Aplikasi ini sangat sesuai untuk sekolah, kolej, ujian masuk universiti dan pengguna umum yang ingin meningkatkan kecerdasan otak. Nah, versi terbaru juga dilengkapi dengan Forum Peraduan dan Perbincangan Dunia .

Di World Contest, anda boleh mengambil bahagian dalam peraduan harian di seluruh dunia. Kemudian anda dapat melihat kedudukan anda di 100 kedudukan dunia setelah menyertai peraduan ini. Seronoknya, anda juga boleh berkongsi kedudukan anda di Facebook.

5. NeuroNation

Aplikasi ini sangat bagus dan benar-benar cadangan untuk anda mencuba. Walaupun aplikasi ini dalam bahasa Inggeris, tetapi ciri - cirinya lengkap . Aplikasi NeuroNation ini dapat meningkatkan kekuatan otak dengan berkesan dengan permainan otak gaya profesional. Buat rancangan latihan peribadi untuk otak anda dan lihat perubahan prestasi anda.

Satu kajian baru-baru ini yang diterbitkan oleh Freie University Berlin menunjukkan keberkesanan NeuroNation dalam meningkatkan daya kerja otak pengguna. Kerana semua permainan otak dalam aplikasi ini dikembangkan mengikut kajian saintifik .

Kelebihan berkesan dalam latihan memori di NeuroNation termasuk menguatkan memori, meningkatkan daya tumpuan, meningkatkan kecerdasan, dan melatih anda untuk membuat keputusan dengan lebih cepat.

Itulah beberapa aplikasi ujian IQ terbaik yang boleh anda cuba. Bagaimana? Adakah aplikasi itu sejuk? Permainan ini bukan sahaja menyeronokkan untuk masa lapang, tetapi juga penting untuk pemakanan otak anda. Ada yang berminat? Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan