Cara menggunakan Carian Google untuk penggodaman

Melalui artikel ini, Jaka akan membincangkan secara ringkas bagaimana menggunakan Carian Google untuk penggodaman. Ingin tahu?

Adakah anda tahu bahawa Carian Google boleh digunakan untuk penggodaman? Agensi Keselamatan Negara pernah mengeluarkan eBook berjudul Untangling the Web: A Guide to Internet Research. E-book membincangkan penggunaan Google untuk mencari arkib, laman web awam, dan sebagainya.

Satu bahagian dalam e-book membaca Google Hacking . Sekarang, melalui artikel ini, Jaka akan membincangkan sedikit mengenai cara menggunakan Carian Google untuk penggodaman. Ingin tahu?

BACA JUGA
  • 10 Trik Rahsia Carian Google yang Membuat Penyemakan Imbas Lebih Menarik (Bahagian 1)
  • 10 Trik Rahsia Carian Google yang Membuat Penyemakan Imbas Lebih Menarik (Bahagian 2)
  • 10 Trik Rahsia Carian Google yang Membuat Penyemakan Imbas Lebih Menarik (Bahagian 3)

Cara menggunakan Carian Google untuk penggodaman

Sumber gambar: Foto: TecknoGeek

Benar, menggodam melalui Google biasanya disebut Google Hacking . Dengan cara ini, anda dapat mencari ID pengguna, akaun log masuk komputer, kata laluan, data syarikat, maklumat kewangan, maklumat kerajaan, bahkan perkara lain.

Kerana masih banyak laman web di luar sana yang tidak memperhatikan keselamatan . Jadi, inilah peluang anda untuk bermain-main dengannya.

1. Mencari Fail

Biasanya, data kewangan dibuat menggunakan Microsoft Excel . Oleh itu, anda boleh menyalin-menampal format ini [jenis fail: laman xls: za sulit] . Lihat hasilnya.

2. Mencari Jalan Masuk

Sekiranya anda ingin mencari akses masuk, maka yang perlu anda lakukan ialah menggunakan [filetype: xls site: ru login] . Biasanya, laman web asing menggunakan bahasa antarabangsa atau bahasa Inggeris. Jadi, anda hanya copy-paste kodnya.

3. Mencari Kata Laluan

Kadang kala, Google menunjukkan bahawa direktori hasil carian tidak diarahkan secara langsung ke web yang diinginkan. Hasilnya adalah pelayan web yang dikonfigurasi dan menyediakan beberapa peranti maklumat. Oleh itu, anda mula-mula mencuba format ini [intitle: index of site: za password] .

4. Melepasi Proses Pendaftaran

Sering kali kita bertemu dengan laman web di mana kita mesti memasuki proses pendaftaran untuk dapat melihat kandungan di dalamnya. Oleh itu, anda boleh menggunakan beberapa format seperti [laman web: www.namawebsite.com inurl: database] , [laman web: www.namawebsite.com inurl: direktori] , [laman web: www.namawebsite.com inurl: index] , [laman web: www.namawebsite.com inurl: syarikat] untuk mencari beberapa maklumat penting. Tukar "nama web" seperti yang anda cari.

Itulah 4 cara menggunakan Carian Google untuk melakukan penggodaman. Anda boleh mendapatkan artikel Peretasan dan artikel menarik lain yang dibuat oleh Jofinno Herian. Kongsi pendapat anda!

Artikel Berkaitan