3 cara untuk memulihkan Instagram yang digodam | Mudah dan pantas

Mengalami masalah mengembalikan akaun IG anda untuk diretas? Berikut ini adalah koleksi cara untuk memulihkan Instagram yang diretas.

Mungkin anda mempunyai 100 atau bahkan 100 ribu pengikut, tetapi apabila anda merasakan akaun Instagram anda digodam, anda pasti akan kecewa. Lebih-lebih lagi, jika akaun tidak dapat dibuka.

Perkara pertama yang boleh anda lakukan ialah:

 • Laporkan kepada pusat bantuan Instagram

 • Pilih Pusat Privasi dan Keselamatan

 • Selepas itu, pilih Laporkan Sesuatu dan klik Akaun Dirampas. Kemudian, ikuti arahan yang tertera di halaman.

Selain melaporkan dan meminta pertolongan secara langsung ke Instagram, ada beberapa cara lain yang boleh anda lakukan untuk memulihkan Instagram yang diretas.

Cara memulihkan Instagram yang digodam dengan mudah dan cepat

Kali ini Jaka telah merangkum tiga cara untuk memulihkan akaun Instagram yang digodam dengan mudah dan cepat.

Sekiranya Instagram diretas, anda masih boleh log masuk

Sekiranya tiba-tiba akaun Instagram anda digunakan oleh orang lain, tetapi anda masih log masuk ke akaun itu, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memulihkan akaun Instagram anda yang telah diretas.

 • Buka aplikasi Instagram di telefon bimbit anda kemudian pilih Tetapan untuk menukar kata laluan anda.
 • Setelah anda menukar kata laluan, periksa senarai aplikasi yang dibenarkan untuk memastikan penggodam tidak memuat naik atau menghantar dari sumber lain.

 • Untuk menghapus semua aplikasi akses yang disambungkan ke Instagram anda, anda mesti log masuk menggunakan PC atau komputer riba melalui penyemak imbas. Setelah anda memasukkan profil anda, pilih menu Tetapan kemudian klik Aplikasi yang Dibenar .

 • Kemudian, Cabut Akses atau batalkan akses ke aplikasi yang tidak anda kenali atau batalkan semua akses.

 • Kini akaun Instagram anda tidak lagi dapat diakses oleh orang lain. Ada kemungkinan orang tersebut mengetahui kata laluan anda sehingga dia dapat log masuk ke akaun Instagram anda. Oleh itu, rahsiakan kata laluan!

Sekiranya Instagram diretas, ia tidak boleh log masuk

Sekiranya ini berlaku, ini bermakna anda menghadapi penggodam yang lebih baik.

Memang banyak penggodam menukar kata laluan sehingga kami menghadapi masalah untuk masuk ke akaun kami.

Inilah cara memulihkan Instagram yang diretas, jika anda tidak dapat log masuk sama sekali .

 • Buka aplikasi Instagram di telefon bimbit anda. Kemudian klik Lupa Kata Laluan . Kemudian taipkan nama pengguna atau e-mel Instagram anda. Sekiranya tidak dapat, cuba masukkan nombor telefon bimbit anda.
 • Selepas itu anda hanya mengikuti arahan untuk memulihkan akaun Instagram anda.

Sekiranya nama pengguna dan e-mel juga ditukar oleh penggodam

Sekiranya penggodam tidak hanya menukar kata laluan tetapi juga menukar nama pengguna, e-mel dan anda tidak mempunyai akses ke e-mel yang disambungkan ke akaun anda, maka anda tidak dapat mengikuti langkah-langkah Jaka yang disebutkan di atas .

Sekiranya ini berlaku, tidak mustahil anda mengembalikan akaun anda. Langkah pertama yang boleh anda lakukan adalah memeriksa e-mel anda yang disambungkan ke akaun Instagram.

Sekiranya terdapat mesej di Peti Masuk atau Spam dari Instagram yang menyebut permintaan atau permintaan untuk menukar e-mel Instagram anda, cuba klik pada pilihan seperti yang ditandai Jaka di bawah untuk mengesahkan bahawa anda tidak menyerahkan perubahan e-mel.

Sekiranya anda tidak menemui mesej, cuba cari tong sampah atau sampah kerana ia mungkin dihapuskan.

Tetapi jika e-mel dari Instagram benar-benar tidak ada, anda boleh menggunakan Facebook untuk menukar e-mel Instagram anda . Ini boleh anda lakukan sekiranya anda sebelumnya telah menghubungkan Instagram anda ke Facebook .

Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

 • Untuk telefon Android, klik Dapatkan Bantuan Masuk di halaman log masuk. Kemudian klik log masuk dengan Facebook. Dan, gunakan kelayakan Facebook anda untuk log masuk ke akaun Instagram anda.

 • Sementara itu, jika anda pengguna iPhone, klik ikon Facebook (Teruskan sebagai ... nama anda) .

 • Setelah berjaya log masuk, masuk terus ke menu Tetapan dan tetapkan semula e-mel dan kata laluan anda.

Cara menjaga keselamatan Instagram anda dari penggodam

Untuk mengelakkan akaun anda diretas, Jaka mempunyai petua tentang cara melindungi keselamatan anda dari penggodam, iaitu mengaktifkan pengesahan dua faktor dalam menu Tetapan.

Sesungguhnya, kaedah ini tidak menjamin 100 peratus Instagram anda bebas dari penggodam, tetapi sekurang-kurangnya ini menyukarkan penggodam untuk mengakses akaun Instagram anda kerana terdapat perlindungan berganda .

Itulah dia 3 cara untuk memulihkan Instagram yang digodam dengan mudah dan cepat. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Instagram atau artikel menarik lain dari Andini Anissa .

Artikel Berkaitan