4 Perkara Ini Yang WAJIB Anda Pertimbangkan Sebelum Meningkatkan Ke Android Nougat

Adakah anda mahu menaik taraf ke Android Nougat? Anda MESTI mempertimbangkan 4 perkara ini!

Sebagai pakar teknologi, tidak sabar untuk mengemas kini peranti kami . Sama ada menaik taraf perkakasan, perisian, atau hanya mengemas kini versi terkini aplikasi . Selepas itu, cubalah ciri baru untuk merasakan perbezaannya dengan siri sebelumnya.

Malangnya, kadang kala peningkatan sebenarnya akan membawa pelbagai bug dan kesalahan yang menjengkelkan yang tidak pernah ada sebelumnya. Juga boleh menyebabkan kelambatan, gantung, dan pelbagai masalah lain.

Begitu juga mengenai versi terbaru peningkatan OS Android . Akhirnya, Google mengeluarkan Android Nougat. Persoalannya sekarang, adakah anda harus menaik taraf ke sistem operasi versi terbaru atau hanya bersyukur dengan Android Marshmallow anda ? Lihat kelebihan dan kekurangan Android Nougat yang boleh diambil kira!

BACA JUGA
 • Ini adalah 18 Ciri Paling Menarik di Android N
 • REKOD! Berikut adalah 50+ telefon pintar yang boleh mengemas kini Android 7.0 Nougat
 • Tidak Semua Telefon Pintar Utama Mendapat Android Nougat!

4 Perkara yang WAJIB Anda Pertimbangkan Sebelum Meningkatkan Ke Android Nougat

1. Saiz Paparan

Sumber foto: Foto: randomheads

Salah satu kelebihan Android Nougat adalah fitur terbarunya , Android Nougat memungkinkan anda menetapkan ukuran ikon aplikasi di layar. Ini akan sangat berguna untuk pengguna phablet.

Kerana, mereka dapat membuat skala ikon tidak terlalu besar sehingga dapat menampilkan lebih banyak aplikasi pada satu halaman layar. Walau bagaimanapun, pengguna telefon pintar berukuran skrin biasa-biasa saja tidak akan memerlukannya kerana jika ikonnya terlalu kecil, sukar untuk dibaca dan diklik.

 • Lebih Baik untuk Meningkatkan Jika : Skrin anda cukup besar dan anda ingin menyesuaikan ukuran ikon aplikasi.

 • Tidak Perlu Meningkatkan Jika : Anda masih selesa dengan ukuran semasa.

2. Skrin Berpisah

Sumber gambar: Foto: Yahoo

Satu lagi kelebihan Android Nougat adalah skrin split . Sekarang anda boleh membuka 2 aplikasi sekaligus dalam satu skrin. Sebelum ini, ini hanya dapat dilakukan pada komputer riba atau PC.

Tetapi sekali lagi, ciri ini nampaknya hanya optimum apabila dinikmati pada alat skrin lebar seperti tablet. Skrin split pada telefon pintar dengan skrin kecil sebenarnya akan membuat anda menghadapi masalah untuk melihat dengan jelas. Selain itu, masih banyak aplikasi yang tidak dapat mendukung fitur ini.

 • Better Upgrade Jika : Aplikasi yang anda perlukan untuk multi-tasking sudah menyokong fitur split screen. Juga, ukuran skrinnya cukup selesa untuk memaparkan beberapa aplikasi sekaligus.

 • Tidak Perlu Meningkatkan Jika : Aplikasi yang anda inginkan ternyata tidak dapat memisahkan layar. Atau anda tidak memerlukan banyak tugas. Atau jika ukuran skrinnya terlalu kecil sehingga skrin terbelah itu sebenarnya akan membuat mata anda sakit.

3. Bateri Dilepaskan Secara Misteri

Sumber gambar: Foto: blogspot

Sebagai aplikasi baru, tidak jarang OS Android menghadapi masalah dengan siri terbaru mereka. Juga disertakan untuk Android 7.0 Nougat. Terdapat pelbagai jenis aduan yang diluahkan oleh pengguna.

Walau bagaimanapun, kekurangan Android Nougat yang paling banyak dipersoalkan ialah status bateri habis dengan cepat tanpa sebab yang jelas. Sebenarnya, ada beberapa petua untuk mengatasi masalah tersebut. Tetapi, tidak semua orang mahu dan boleh melakukan teknik itu sendiri.

 • Lebih Baik untuk Meningkatkan Sekiranya : Anda sudah bersedia untuk menerima risiko kesalahan ini. Anda tidak keberatan untuk mencuba beberapa cara untuk memperbaikinya atau menganggapnya sebagai cabaran yang menarik.

 • Tidak Perlu Meningkatkan Jika : Anda malas untuk menangani kesilapan dan malas untuk mencari jalan keluar.

4. Android 7.0 vs 7.1 vs 7.1.1?

Sumber gambar: Foto: worldhab

Android Nougat mempunyai beberapa siri. Yang pertama muncul, Android 7.0 Nougat. Kemudian diikuti oleh 7.1 dan akhirnya 7.1.1. Versi yang lebih baru mempunyai sistem yang lebih stabil dan memperbaiki pelbagai kesalahan dari versi sebelumnya. Contohnya, untuk kes pemadaman bateri yang sangat biasa berlaku di Nougat 7.0. Risiko ini telah dikurangkan dalam 7.1.1.

 • Lebih Baik untuk Meningkatkan Sekiranya : Android Nougat 7.1.1 tersedia.

 • Tidak Perlu Upgade Jika : Android 7.0 yang baru tersedia. Lebih baik menunggu versi terbaru.

Pertimbangan Lebih Umum yang Lain

 • Ciri-ciri Nougat

Sumber gambar: Foto: gadgetbazaar

Selain ukuran paparan dan layar split, ada banyak lagi ciri menarik dari Android Nougat. Sekiranya terdapat ciri-ciri yang perlu anda gunakan, maka mungkin anda hanya perlu meningkatkan. Tetapi jika ciri tersebut tidak benar-benar diperlukan, lebih baik terus menggunakan versi Android lama anda untuk mengelakkan risiko.

 • Kesalahan Memperbaiki Kesalahan

Sumber foto: Foto: aboveandroid

Bukan hanya masalah kehabisan bateri, keluhan masalah yang timbul setelah peningkatan ke Android Nougat terlalu banyak. Semuanya boleh diperbaiki dengan cara tertentu. Persoalannya, adakah anda mampu dan bersedia ?

 • Kerumitan Data Sandaran

Sumber foto: Foto: androidwidgetcenter

Harap maklum bahawa peningkatan OS adalah sama dengan Factory Reset . Semua data dalam alat akan hilang. Untuk disimpan, anda mesti membuat sandaran semuanya. Selepas menaik taraf, anda perlu memasukkannya semula, memasang pelbagai aplikasi lagi, dan sebagainya. Kadang-kadang orang malas untuk melakukan ini.

 • Tidak Boleh Kembali

Sumber foto: Foto: AndroidPIT

Setelah anda menaik taraf OS, anda tidak boleh menurunkan ke versi OS sebelumnya. Sekiranya anda tidak menyukainya, anda perlu menunggu versi baru untuk ditingkatkan lagi. Oleh itu, pastikan anda menyukai Android Nougat ini dan terima semua kekurangan yang ada pada Android Nougat.

Nah, itulah beberapa kelebihan dan kekurangan Android Nougat yang boleh menjadi pertimbangan anda sebelum menaik taraf ke versi OS terkini. Jadi apa yang anda lakukan? Adakah anda masih akan menaik taraf ke Android Nougat? Jangan lupa tinggalkan jawapan anda di ruangan komen, ok?

Artikel Berkaitan