4 Cara Mudah untuk Menambah dan Menghapus Akaun Google di HP

Cara menambahkan akaun Google di telefon bimbit anda sangat mudah dan boleh dilakukan sendiri. Anda juga boleh menambahkan lebih dari dua akaun di telefon Android anda. Ayuh, lihat cara lengkap di bawah!

Memiliki akaun Google adalah sesuatu yang sangat diperlukan oleh setiap pengguna Android, tanpa akaun sukar untuk mengoperasikan telefon sepenuhnya.

Penting untuk memiliki Akaun Google untuk pelbagai perkara yang berkaitan dengan perkhidmatan Google seperti Play Store dan Gmail. Sebenarnya, ada pengguna yang menggunakan lebih dari satu akaun di telefon Android mereka.

Cara menambahkan akaun Google di telefon bimbit anda sangat mudah dan boleh dilakukan sendiri. Anda juga boleh menambahkan lebih dari dua akaun di telefon Android anda. Ayuh, lihat cara lengkap di bawah!

Cara Menambah dan Memadam Akaun Google

Memiliki telefon bimbit dengan sistem operasi Android tidak lengkap jika anda tidak memiliki akaun Google, kerana hampir semua perkhidmatan yang disediakan di Android sekarang terintegrasi dengan akun Google itu sendiri.

Pengguna bebas memiliki sebanyak mungkin akaun Google, terutama jika mereka berkaitan dengan keperluan perniagaan atau hanya ingin memiliki akaun yang berbeda dalam satu aplikasi.

Cara menambahkan akaun Google di Android agak mudah dan anda boleh melakukannya sendiri. Inilah cara menambah akaun Google yang disediakan oleh Jaka dengan langkah bergambar. Dan ada cara tambahan untuk menghapus akaun Google anda jika anda tidak mahu akaun lama.

1. Cara Menambah Akaun Google Melalui Tetapan HP

Cara yang boleh anda lakukan untuk menambahkan akaun Google sangat mudah dan anda dapat melakukannya dengan cepat. Namun, tidak semua pengguna Android tahu di mana hendak menambahkan akaun.

Tetapan ini umumnya terdapat di halaman tetapan HP dan terletak di lajur Akaun. Anda boleh menyemak cara menambahkan akaun Google melalui tetapan lengkap yang telah dilakukan Jaka pada telefon bimbit Samsung berikut:

Langkah 1 - Buka Tetapan dan pilih Akaun . Setiap telefon bimbit mempunyai bentuk tetapan yang berbeza, anda boleh mendapatkan tetapan akaun di ruangan Akaun .

Langkah 2 Klik Tambah Akaun dan pilih Google .

Langkah 3 Masukkan e-mel atau nombor telefon bimbit anda dan isikan kata laluan.

Langkah 4 Setuju dengan Terma dan Syarat , kemudian tentukan data yang ingin anda pasang

Baca terma dan syarat akaun Google terlebih dahulu sebelum anda menyetujuinya, kemudian pilih aplikasi apa yang ingin anda pasang di HP dan Pulihkan , atau pilih Langkau untuk diabaikan

2. Cara Menambah Akaun Google Melalui Google Play Store

Cara menambah akaun Google melalui Google Play Store adalah salah satu cara alternatif selain melalui tetapan HP. Namun, untuk menggunakan kaedah ini pastikan anda telah masuk ke akaun terlebih dahulu.

Biasanya, akaun akan masuk secara automatik apabila anda pertama kali menambahkan akaun ke telefon bimbit. Untuk mengetahui sama ada akaun anda log masuk atau tidak, anda dapat melihat profil akaun Google yang akan muncul di sudut kanan atas skrin.

Langkah 1 Buka Google Play Store kemudian klik profil akaun Google. Profil akaun Google berada di sudut kanan atas skrin.

Langkah 2 Pilih Tambah Akaun Lain .

Langkah 3 Log masuk akaun Google. Langkah ini sama dengan cara pertama ketika anda log masuk ke akaun Google.

Selain menggunakan Google Play Store sebagai cara alternatif untuk menambahkan akaun Google, Anda juga dapat menggunakan kaedah alternatif lain melalui Gmail.

3. Cara Menambah Akaun Google Melalui Gmail

Cara alternatif untuk menambahkan akaun Google yang lain adalah melalui Gmail, yang tersedia pada setiap telefon Android secara lalai. Sama seperti Google Play Store, anda mesti memastikan akaun itu log masuk jika anda ingin menggunakan kaedah ini.

Gmail juga digunakan sebagai langkah pertama untuk membuat akaun Google. Sekiranya anda tidak mempunyai akaun, maka anda dapat melihat langkah-langkah pendaftaran dalam artikel Cara Membuat Email Gmail di PC dan HP.

Berikut adalah langkah-langkah lengkap untuk menambahkan akaun Google melalui Gmail:

Langkah 1 Buka Gmail, kemudian buka profil akaun Google. Profil akaun berada di sudut kanan atas skrin seperti di Google Play Store.

Langkah 2 Pilih Tambah Akaun Lain , kemudian pilih Google.

Langkah 3 Log masuk Akaun Google.

Ketiga-tiga cara yang boleh anda lakukan untuk menambahkan akaun Google di telefon bimbit anda. Sekiranya anda merasakan ada akaun yang tidak diingini, anda boleh memadamkan akaun tersebut dari telefon bimbit anda. Inilah cara menghapus akaun Google penuh di telefon bimbit anda!

4. Bonus: Cara Menghapus Akaun Google

Mempunyai banyak akaun kadangkala menyukarkan anda untuk menguruskannya. Akibatnya, telefon bimbit anda penuh dengan data yang tidak penting dan keselamatan juga terancam.

Jadi, memilih akaun Google tertentu di telefon bimbit anda adalah perkara penting yang perlu diberi perhatian. Sekiranya anda sudah menambahkan banyak akaun, ada cara untuk menghapusnya, sungguh!

Cara menghapus akaun Google pada sel yang sama yang dapat Anda lakukan melalui tetapan, Google Play Store atau Gmail. Namun, kali ini Jaka hanya menyediakan cara untuk memadam melalui tetapan HP.

Berikut adalah cara lengkap yang boleh anda ikuti:

Langkah 1 Buka Tetapan dan pilih Akaun . Setiap telefon bimbit mempunyai bentuk tetapan yang berbeza, anda boleh mendapatkan tetapan akaun di ruangan Akaun .

Langkah 2 Pilih akaun yang ingin anda hapus.

Langkah 3 Klik Buang Akaun . Anda akan diminta dua kali untuk memastikan akaun yang ingin anda hapus betul.

Mudah bukan caranya? Kini anda boleh menambah dan memadam akaun Google dengan mudah pada bila-bila masa.

Walaupun anda mempunyai banyak akaun dalam satu telefon bimbit, anda hanya boleh menggunakan satu akaun aktif. Sekiranya anda ingin menukar akaun, maka anda harus melakukannya secara manual.

5. Bonus: Cara Mengatasi Kata Laluan Akaun Google yang Lupa

Mempunyai banyak akaun Google kadangkala menyukarkan anda untuk menyiapkannya. Terutama jika anda terlupa kata laluan atau kata laluan akaun anda.

Namun, jika ini berlaku masih ada cara untuk mengatasinya selagi anda telah mencatat semua maklumat penting untuk pemulihan akaun. Cara mengatasi kata laluan terlupa yang boleh anda lakukan dengan 3 cara, iaitu:

  • Cara Mengatasi Kata Laluan Gmail yang Terlupa melalui Kunci Mudah Alih Android
  • Cara Mengatasi Kata Laluan Gmail yang Terlupa melalui Nombor Telefon
  • Cara Mengatasi Kata Laluan Gmail yang Terlupa melalui E-mel Pemulihan

Anda dapat melihat kaedah lengkap bersama dengan langkah bergambar dalam artikel Cara Memulihkan Akaun Google yang Lupa.

Itulah cara menambahkan akaun Google yang boleh anda lakukan dengan mudah dan cepat. Pastikan akaun yang anda gunakan di telefon bimbit anda adalah akaun yang disahkan dan selamat, ya!

Jangan lupa menjaga kesihatan anda semasa wabak COVID-19 ini. Jangan lupa untuk melihat petua lain di JalanTikus, dan berikan komen dan suka jika anda menyukai artikel ini. Jumpa di artikel seterusnya!

Artikel Berkaitan