11 Aplikasi Android Ini Mesti Miliki untuk Pelajar, Sudah Milikinya?

Dalam artikel ini, Jaka akan memberikan beberapa aplikasi yang mesti dimiliki oleh pelajar agar dapat membantu anda dalam belajar di kolej atau di mana sahaja.

Pelajar kadang-kadang menghadapi masalah seperti fail tugasan yang mesti dimuat turun dari komputer, maklumat tugas yang tidak jelas, jadual kelas yang kadang-kadang berubah, dan banyak lagi perkara yang mesti dilakukan.

Dalam artikel ini, Jaka akan memberikan beberapa aplikasi yang mesti dimiliki oleh pelajar agar dapat membantu anda dalam belajar di kolej atau di mana sahaja. Lihat ulasan penuh!

BACA JUGA
  • 10 Aplikasi Android Terbaik Untuk Pelajar Yang Belajar Aktif!
  • 8 Laptop Terbaik Di Bawah 5 Juta Untuk Pelajar
  • Permohonan Khas Untuk Pelajar Malas Mengambil Catatan Belajar

11 Aplikasi Android Ini Mesti Ada untuk Pelajar

1. Aplikasi Media Sosial

Yang pertama pastinya media sosial kerana pada zaman moden ini orang jarang menggunakan SMS atau telefon kerana mereka berpendapat bahawa aplikasi media sosial lebih menguntungkan. Terutama sekarang bahawa WiFi ada di mana-mana dan pakej data murah. Oleh itu, aplikasi media sosial sangat berguna sebagai alat komunikasi sesama rakan, pensyarah, dan keluarga. Aplikasi ini boleh menjadi tempat yang baik untuk dikongsi sekiranya kita menghadapi masalah dalam melakukan tugas mereka sendiri.

Aplikasi Sosial & Pemesejan WhatsApp Inc. MUAT TURUN

2. Google Drive

Berguna sebagai tempat berkongsi fail antara pensyarah dan pelajar, berkawan dengan rakan, atau tempat memuat turun bahan pengajaran yang disimpan oleh pensyarah. Google Drive juga boleh menjadi tempat untuk menyimpan fail penting seperti tesis, fail tugas, dan banyak lagi. Sekiranya anda menyimpannya di Drive, anda boleh membaginya dengan rakan anda jika anda tidak dapat bertemu secara langsung atau jika anda mahu fail lebih mudah diakses pada masa akan datang.

Aplikasi Google Office & Business Tools DOWNLOAD

3. GMail

Tujuan GMail adalah untuk menghantar dan menerima e-mel mengenai kuliah yang kadang-kadang malas untuk dibuka secara langsung dari komputer riba atau PC kerana ia rumit, jadi GMail memudahkan kita menerima berita secara bebas hanya dengan internet dan telefon pintar. Anda akan sentiasa terkini dengan e-mel dan boleh menjadi kaedah untuk menghantar tugasan kepada pensyarah.

DOWNLOAD Aplikasi Sosial & Pemesejan Google

4. Pejabat WPS

Aplikasi WPS Office ini berguna untuk membuka fail format .doc atau fail microsoft yang kadang-kadang hanya dapat diakses dari PC. Aplikasi ini juga merupakan penyelesaian yang tepat bagi kita yang tergesa-gesa untuk memeriksa fail yang ingin anda hantar, cetak, atau keadaan mendesak lain.

Aplikasi Aplikasi & Alat Perniagaan Kingsoft Office Software Corporation Limited DOWNLOAD

5. Todoist

Aplikasi Todoist berguna untuk mengingatkan aktiviti berjadual anda yang mesti dilakukan. Penggunaan aplikasi ini sangat mudah dan mudah bagi anda yang tidak mahu menjadi rumit. Aplikasi ini sangat sesuai untuk anda yang mempunyai jadual yang sibuk dan ingin menguruskan masa dengan secepat mungkin agar tugas dapat dipenuhi dan perkara-perkara penting lain diselesaikan.

Aplikasi Office & Business Tools DOWNLOAD

6. Terjemahan Google

Terjemahan Google sudah mempunyai ciri kamus luar talian dan juga dapat menerjemahkan kata dengan foto. Ciri ini akan sangat berguna sekiranya anda menghadapi masalah menulis perkataan yang akan diterjemahkan. Oleh itu, aplikasi ini sangat disarankan agar anda lebih mudah untuk menterjemahkan bahasa asing.

Apl Produktiviti Google MUAT TURUN

7. Jam Penggera Matematik

Jam Penggera Matematik sangat penting bagi anda yang sukar bangun tidur. Walaupun anda menggunakan penggera, kadangkala anda mematikannya secara tidak sedar dan tertidur semula walaupun terdapat jadual yang sangat penting seperti perjumpaan atau peperiksaan. Penggera ini sesuai untuk anda kerana apabila dihidupkan, untuk mematikannya anda harus menyelesaikan masalah matematik yang memerlukan anda bangun dan berfikir terlebih dahulu demi mematikannya.

Muat turun Jam Penggera Matematik

8. Photomath

Aplikasi Photomath ini juga berguna sekiranya anda kadangkala tidak mempunyai masa untuk menyelesaikan masalah matematik. Tetapi jangan menggunakannya untuk menipu nanti, anda tidak akan dapat. Oleh itu, gunakan aplikasi ini untuk belajar dan membiasakan menggunakannya hanya ketika ditekan seperti ketika belajar dan tidak yakin dengan jawapan tugasan anda.

9. Jadual Berkala

Aplikasi Photo Math berguna apabila anda mempunyai kursus Kimia yang diperlukan untuk menghafal nama-nama bahan kimia yang sering dilupakan. Jadi penyelesaiannya anda boleh memuat turun dan melihatnya apabila diperlukan.

Muat turun Jadual Berkala

10. Evernote

Permohonan pelajar ini sangat membantu kita dalam mencatat. Kelebihan aplikasi ini ialah ia dapat memasukkan gambar untuk memudahkan kita mengingat apa yang kita tulis dan kepentingan nota ini. Sebagai contoh, kami memberikan gambar buku untuk nota pelajaran dan gambar lain untuk perkara lain seperti curhatan atau perkara peribadi yang lain.

Aplikasi Office & Business Tools Evernote Corporation DOWNLOAD

11. Wang Bijak

Money Wise sesuai untuk anda yang ingin menguruskan kewangan agar perbelanjaan anda tidak meningkat dan dapat diminimumkan. Ia sesuai untuk pelajar yang belajar dengan lebih berdikari dan berusaha menjimatkan wang untuk membeli barang yang diinginkan. Anda yang ingin menjaga kesihatan dompet anda mesti memuat turun aplikasi ini.

Muat turun Wang Bijak

Semoga dengan aplikasi di atas, aktiviti pembelajaran anda menjadi lebih baik dan optimum lagi, dan jangan mengalami peristiwa yang membuat anda kecewa dan putus asa.

Artikel Berkaitan