Ulasan: Final Fantasy XV untuk PC, Permainan HARUS Main 2018!

Setelah menunggu lama, siri permainan legenda ini akhirnya kembali ke PC dengan segalanya! Grafik yang sangat hebat, permainan yang menarik dan dunia terbuka yang luar biasa! Permainan Final Fantasy XV ini dirancang untuk dinikmati oleh pemain berat, hingga pemain kasual. Sudahkah anda mencubanya?

Sejarah permainan tidak dapat dipisahkan dari siri legenda yang dibuat oleh Square Enix (atau sebelumnya dikenal sebagai Squaresoft ), yang merupakan Final Fantasy . Sejak zaman Super Nintendo , konsol moden, dan genggam, mereka semua mempunyai satu jenis permainan Final Fantasy yang sukar dilupakan, sukar dilupakan, misalnya Final Fantasy VII untuk PlayStation yang sudah diketahui oleh hampir semua pemain di dunia. Tetapi dari semua platform permainan, PC biasanya dilupakan, atau angka, kerana bahagian pasaran permainan yang paling banyak terdapat di konsol.

Pasti, FFVII ada di PC, dan juga FFVIII , FFIX dan sebagainya, tetapi permainan ini disertakan dengan porting yang teruk atau memerlukan masa puluhan tahun untuk direalisasikan. Tidak begitu dengan FFXV . Square Enix nampaknya mula melihat PC sebagai pasaran yang berpotensi dan mereka mengusahakannya dengan serius. Final Fantasy XV (FFXV), dilancarkan di PC Asia Region oleh Bandai Namco Entertainment , hanya terpaut satu tahun berbanding versi konsol, dan dilengkapi dengan pelbagai peningkatan kualiti yang luar biasa. Seperti apa? Dan adakah permainan yang satu ini layak dibeli? Mari sama-sama melihat.

BACA JUGA
  • 10 Bos Paling Curang dalam Permainan, Tidak Boleh Kalah!
  • Bukan Sekadar Final Fantasy, 5 Permainan Bertema Fantasi Lain Yang Menarik Abis
  • 15 Permainan RPG Terbaik yang disyorkan pada tahun 2019 untuk Android & PC | Boleh Di Luar Talian Terlalu!

Hampir grafik gambar-realistik!

Sumber gambar: Khas | Enjin FF Versus XII (kiri) dan versi terakhir dengan enjin Luminous Studio (kanan)

Terima kasih kepada enjin baru yang dihasilkan oleh Square Enix, Luminous Studio , Final Fantasy XV kelihatan sangat realistik. Peningkatan dari grafik generasi sebelumnya akan sangat kelihatan jika anda membandingkan grafik dengan permainan Final Fantasy Versus XII (nama permainan ini 4 tahun yang lalu), akan jauh berbeza. Pencahayaan kini menggunakan pencahayaan berasaskan bahan, output HDR10 ke TV / monitor yang menyokong standard HDR, sokongan 4K, kesan zarah yang dihasilkan kelihatan cantik, dan dunia tidak lagi dibuat sebelumnya atau ditayangkan, tetapi dunia terbuka.

Di PC, untuk pengguna kad grafik Nvidia GeForce GTX , anda boleh menggunakan ciri Nvidia GameWorks untuk mendapatkan kesan zarah, rambut dan bayangan yang lebih terperinci dan lebih halus. Namun, pengguna AMD tidak perlu putus asa, kerana walaupun ciri-ciri tersebut tidak aktif, prestasi permainan tetap lancar dan grafiknya tetap kelihatan luar biasa. Di makmal JT, kami menguji menggunakan Intel i5 dan Radeon RX 480 8GB , ternyata selesa mencapai 60fps. Satu perkara: Siapkan muat turun yang memakan masa kerana saiz fail permainan mencapai 80GB!

Permainan yang sibuk tetapi strategik!

Kawalan dalam permainan ini menggunakan gamepad akan terasa lebih semula jadi dan lebih mudah daripada menggunakan papan kekunci / tetikus. Ya, tidak menghairankan ... Tapi sedap, anda boleh menukar pemetaan butang untuk semua peranti mengikut kehendak anda. Jadi, bagaimana permainannya? Tidak lagi menggunakan giliran berdasarkan giliran atau bergilir seperti Final Fantasy klasik, anda kini bertualang dan bertarung dalam masa nyata, yang bermaksud bahawa waktu berjalan seperti sekarang.

Ini bermaksud bahawa pertempuran menjadi lebih sibuk, dan kadang-kadang anda akan merasa sukar untuk menguruskan serangan, mantera, barang atau melengkung atau berkelip (kerana kemampuan yang dimiliki oleh watak utama permainan ini, Nocto ), tetapi menyeronokkan! Kerana pandangan orang ketiga juga, jika ada raksasa yang berukuran besar, mereka akan kelihatan sebanding dan sangat mencabar. Untuk melakukan perjalanan, selain berjalan kaki dan menunggang Chocobo , anda juga dapat menaiki kereta yang dinamakan Regalia .

Sistem RPG standard ada di sini, dari status hingga item yang meningkatkan atribut pemain, hingga mantra atau sihir dan panggilan. Namun, yang unik adalah sistem bantuan rakan (kemahiran tag), dan juga membuat ejaan. Oleh kerana Nocto sedang melakukan petualangan dengan tiga rakan lain, iaitu Prompto , Gladiolus dan Ignis , jadi walaupun mereka tidak dapat dikendalikan sepenuhnya, anda masih dapat memanggil mereka dan mengaktifkan kemahiran yang akan membantu dalam pertempuran.

Sistem pembuatan ejaan sangat kreatif, kerana anda dapat mengumpulkan bahan untuk tiga jenis elemen: Api, ais dan elektrik hingga jumlah tertentu. Untuk membuat mantra, anda hanya mengambil jumlah masing-masing, dan mencampurkannya dengan item lain, yang secara rawak dan biasanya anda dapat dari mengambil barang di jalan atau penurunan monster, dan setiap item akan memberi kesan kepada mantra yang dibuat. Sebagai tambahan kepada tag kemahiran dan mantra, ada juga Royal Arms untuk Nocto, senjata mistik yang sangat kuat tetapi memerlukan nyawa, dan sistem yang paling pelik tetapi benar: Kuliner!

Ya, setiap kali Nocto et al berehat atau berhenti di restoran atau bar, mereka boleh makan, dan jenis makanan akan memberi peningkatan status yang berbeza. Jadi, makanan bukan sekadar gimik, tetapi mempunyai peranan penting untuk kelangsungan permainan anda. Selain itu, untuk mendapatkan resipi makanan, anda juga harus rajin mengumpulkan makanan atau membelinya di restoran. Tergoda dengan tawaran istimewa Ignis? Anda boleh mencuba resipi Ignis yang lazat ini dengan mengikuti panduan dari buku masakan "It's It!" karya Redditor yang disebut aranea_highwind di laman web Komuniti, Reddit.

Permainan Diperlukan untuk Bermain Tahun Ini!

Dari segi permainan, menyeronokkan! Dari segi grafik, betul-betul merosakkan mata ... maka dari segi ceritanya bagaimana? Adakah anda pernah menonton filem Kingsglaive: Final Fantasy baru-baru ini di pawagam? Atau siri anime Final Fantasy XV Brotherhood ? Ya, kisah Final Fantasy ini memang besar, dan sangat kompleks, kerana ia melibatkan kisah prequel, kemudian peristiwa di pawagam, kisah sampingan Nocto dan rakan-rakannya dan juga kisah setelah semua itu. Sekiranya anda ingin mengetahui kisah lengkapnya, ya, anda harus menonton semua filem dan siri anime, termasuk bermain permainan. Hebat kan?

Nampaknya, jika pemain permainan belum bermain Final Fantasy, dia belum melakukannya. Tetapi jika anda seorang gamer PC, sejauh ini Final Fantasy boleh dikatakan bukan permainan keutamaan, ya kerana tidak semua siri ini ada di PC. Lagipun, walaupun ada, mereka ketinggalan zaman dan ketinggalan zaman. Sekarang, sebagai gamer PC, kita harus bangga, permainan berkaliber ini dapat hadir di PC sejurus selepas konsol, dan kita mengharapkan agar ke depan, tren ini dapat dikekalkan, bahkan ditingkatkan oleh pembangun. Bravo !

Artikel Berkaitan