7 Fungsi Lain Tombol Kelantangan yang Mungkin Anda Tidak Ketahui

Butang kelantangan pada telefon pintar tidak hanya berfungsi untuk menambah atau mengurangkan suara sahaja. Berikut adalah 7 fungsi lain yang boleh digunakan pada butang kelantangan telefon pintar.

Setiap Telefon Pintar, baik Android atau iOS, mesti mempunyai butang kelantangan yang digunakan untuk meningkatkan suara atau menurunkan suara. Selain melakukan ini, ternyata butang kelantangan dapat digunakan untuk perkara lain.

Dalam artikel ini, saya akan membincangkan pelbagai fungsi lain pada butang kelantangan yang boleh digunakan pada telefon pintar.

Apakah fungsi lain dari butang kelantangan pada telefon pintar? Inilah ulasan penuh.

BACA JUGA
  • 7 Fungsi Bank Kuasa Yang Anda Tidak Tahu Banyak
  • 8 Fungsi Butang Kuasa pada Android yang MUNGKIN Anda Tidak Tahu
  • 5 Fungsi Lain Mod Pesawat Yang Perlu Anda Ketahui

Fungsi Lain Tombol Kelantangan pada Telefon Pintar

1. Zum Masuk / Keluar pada Kamera

Aplikasi kamera semasa menyokong penggunaan butang kelantangan di antara muka penggunanya. Anda boleh mengubah fungsi butang kelantangan menjadi jalan pintas untuk Zoom In atau Zoom Out ketika membuka aplikasi kamera.

2. Ambil gambar

Selain dapat Zum Masuk / Keluar, Anda juga dapat mengubah butang kelantangan menjadi tombol Shutter. Dengan begitu, anda tidak perlu bersusah payah menyentuh skrin semasa anda ingin mengambil gambar atau video.

3. Hidupkan Skrin Telefon Pintar

Menghidupkan skrin telefon pintar biasanya dilakukan menggunakan butang kuasa atau ciri ketuk dua kali untuk bangun. Namun, jika telefon pintar anda tidak mempunyai ketukan dua kali untuk bangun dan butang daya rosak, anda boleh mengubah fungsi butang kelantangan menjadi butang daya.

Untuk caranya, anda boleh baca di sini: Cara Menghidupkan Skrin Telefon Android dengan Butang Kelantangan

Pasukan Produktiviti Apl Pasukan Power DOWNLOAD LIHAT ARTIKEL

4. Buka Skrin Kunci

Fungsi lain dari butang kelantangan adalah membuka Skrin Kunci. Di sini skrin kunci terbuat dari kombinasi kekunci kelantangan, anda boleh membuat kombinasi semudah mungkin. Sekiranya demikian, anda boleh menekan kombinasi kekunci kelantangan untuk membukanya.

Maklumat lebih lanjut mengenai menukar butang kelantangan ke layar kunci, anda boleh baca di sini: Cara Anti-Mainstream Membuka Kunci Telefon Pintar dengan Gabungan Kekunci Kelantangan

Alat Pembangun Aplikasi mb-14 DOWNLOAD

5. Pintasan Aplikasi

Adakah anda ingin membuka aplikasi dengan cepat? Anda boleh menggunakan butang kelantangan dengan bantuan aplikasi QuickClick. Selain membuka aplikasi dengan cepat, masih banyak perkara lain yang dapat digunakan dengan hanya butang kelantangan.

Panduan untuk mengubah fungsi butang kelantangan supaya jalan pintas aplikasi dapat anda baca di sini: Mengubah Tombol Kelantangan menjadi Pintasan Aplikasi

MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Blor

6. Tangkapan Skrin

Menyimpan tangkapan skrin (tangkapan skrin) boleh dilakukan dengan menggunakan butang kelantangan. Anda hanya perlu menekan kelantangan + butang kuasa, maka tangkapan skrin akan disimpan secara automatik.

7. Mod Pemulihan

Untuk dapat memasuki Mod Pemulihan, anda mesti menggunakan kombinasi kekunci kelantangan + butang kuasa khas semasa menghidupkan telefon pintar. Selain memasuki Mode Pemulihan, tombol volume juga berguna untuk memilih menu di dalamnya.

Itulah jenis fungsi butang kelantangan yang mungkin tidak anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai fungsi lain, anda boleh berkongsi di ruangan komen!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Volume atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

Artikel Berkaitan