Bagaimana Video WhatsApp di Laptop dengan Mudah, Boleh Tanpa Emulator?

Bolehkah anda melakukan panggilan video WA pada komputer riba tanpa emulator? Ayuh, cari jawapan dan cara membuat panggilan video WhatsApp di komputer riba yang boleh dilakukan dengan mudah dan praktikal!

Bagi anda yang membaca artikel ini, kenapa anda tidak mempunyai aplikasi WhatsApp di telefon pintar anda?

WhatsApp sebagai aplikasi sembang paling popular memang mempunyai pelbagai fungsi, bukan hanya mengirim pesan teks.

Anda boleh menghantar fail, gambar, video, membuat status, membuat panggilan suara dan video, anda tahu. Mungkin ada di antara anda yang bertanya, selain di telefon bimbit, adakah saya masih boleh melakukan panggilan video WA di komputer riba?

Untuk menjawab soalan anda, berikut adalah ulasan Jaka mengenai panggilan video WhatsApp pada komputer riba dan PC yang boleh anda lakukan dengan mudah dan praktikal, geng.

 • Inilah Cara Membuat Panggilan Video WhatsApp di Laptop dengan Mudah dan Praktikal
 • Video: Cara Membuat Pelekat WhatsApp Anda Sendiri, Lebih Menyeronokkan dan Hebat!
 • Masalah: Bolehkah Cara Panggilan Video WhatsApp di Laptop Tanpa Emulator aka WA Web?

  Selain dapat diakses di telefon bimbit, WhatsApp juga memiliki fitur khusus untuk digunakan secara langsung di PC atau komputer riba, yang disebut WhatsApp Web atau WA Web yang diketahui ramai orang.

  Sumber foto: whatsapp.com (Ramai orang bertanya, apa yang boleh membuat panggilan video di WA Web? Ayo, cari fakta di sini!)

  Jaka sudah membincangkan cara menggunakan Web WA, anda tahu. Terdapat banyak kelebihan Web WA yang dapat anda rasakan, terutama bagi anda yang mempunyai lebih banyak aktiviti di hadapan komputer riba anda.

  Contohnya, menghantar mesej dengan lebih cepat menggunakan papan kekunci komputer riba yang meminimumkan kesalahan ketik, dapat diakses di penyemak imbas tanpa aplikasi tambahan, dan lain-lain.

  Walaupun begitu terdapat juga beberapa kekurangan dari WA Web, salah satunya adalah Web WhatsApp belum menyokong ciri panggilan suara atau video walaupun komputer riba anda disertakan dengan web cam dan mikrofon, geng.

  Jadi jawapannya adalah ya, masalah mengenai cara memanggil WhatsApp di komputer riba tanpa emulator alias menggunakan ciri WhatsApp Web (WA Web).

  Dan jika anda mahu terus mengaktifkan panggilan video WhatsApp di komputer riba anda? Inilah jalan penyelesaiannya!

  Inilah Cara Membuat Panggilan Video WhatsApp di Laptop dengan Mudah dan Praktikal

  Sehingga kini satu-satunya cara untuk mengaktifkan panggilan video WhatsApp pada komputer riba yang terbukti berjaya adalah menggunakan emulator Android.

  Dari sekian banyak emulator Android ringan yang digunakan Jaka, emulator Nox adalah yang paling disyorkan untuk aplikasi panggilan video WhatsApp di komputer riba.

  Sumber foto: noxofficial.com (Nox banyak digunakan sebagai alternatif untuk aplikasi panggilan video WhatsApp pada komputer riba. Bagaimana cara melakukannya?)

  Selain itu, emulator ini juga sesuai untuk permainan, jadi anda juga boleh bermain untuk anda yang ingin bermain PUBG Mobile di PC! Heheheā€¦

  Daripada berlama-lama, berikut adalah panggilan video WhatsApp di PC dan komputer riba yang dapat dipraktikkan dengan mudah. Ayuh, lihat langkahnya!

  Langkah 1 - Pasang Nox dan WhatsApp di Laptop

  • Kali pertama anda mesti memuat turun dan memasang aplikasi Nox pada komputer riba anda. Log masuk menggunakan akaun Gmail anda, sama seperti ketika anda pertama kali mengaktifkan telefon Android anda.
  • Sekiranya sudah, muat turun APK WhatsApp terkini melalui pautan di bawah. Kemudian anda hanya klik dua kali pada APK ini untuk memasangnya secara automatik di Nox, geng.
  WhatsApp Inc. BigNox Emulator Apps DOWNLOAD Aplikasi Sosial & Pemesejan MUAT TURUN

  Langkah 2 - Buka Aplikasi WhatsApp di Nox

  • Sekiranya anda telah melakukan semua langkah di atas, maka hasilnya akan lebih kurang seperti ini, geng. Anda hanya perlu membuka aplikasi WhatsApp yang dipasang di Nox.

  Langkah 3 - Log masuk WhatsApp

  • Terdapat dua kaedah yang boleh anda lakukan untuk log masuk ke WhatsApp di Nox. Mula-mula anda boleh log masuk dengan membuat akaun WhatsApp baru menggunakan nombor telefon lain.
  • Kedua, anda boleh menggunakan akaun WA utama anda , dengan itu akaun WA anda di telefon bimbit anda akan log keluar secara automatik.
  • Sekiranya anda memilih pilihan kedua, anda harus membuat sandaran sembang WhatsApp terlebih dahulu untuk dipulihkan di WhatsApp yang anda pasang di Nox!

  Langkah 4 - Log masuk WhatsApp Nox Berjaya

  • Seperti apa WhatsApp dalam aplikasi Nox yang telah log masuk menggunakan akaun anda. Untuk membuat panggilan video, anda hanya memilih kenalan atau kumpulan anda.

  Langkah 5 - Mula Membuat Panggilan Video WhatsApp

  • Untuk membuat panggilan peribadi atau berkumpulan, yang harus anda lakukan ialah mengetuk ikon kamera video di bahagian atas halaman sembang.

  Langkah 6 - Sahkan Panggilan Video WhatsApp

  • Akhirnya, anda hanya perlu mengesahkan sama ada anda sebenarnya akan membuat panggilan video. Anda hanya klik Panggil .

  Langkah 7 - Berjaya!

  • Seperti inilah panggilan video WhatsApp menggunakan emulator Nox. Lebih kurang sama dengan anda menggunakan telefon pintar Android, bukan?
  • Anda juga boleh membuat panggilan video kumpulan atau panggilan video kumpulan WhatsApp dengan sehingga empat orang, kumpulan. Semoga berjaya!

  Video: Cara Membuat Pelekat WhatsApp Anda Sendiri, Lebih Menyeronokkan dan Hebat!

  Nah, begitulah cara panggilan video WhatsApp pada komputer riba yang boleh anda cuba dengan mudah dan praktikal, geng.

  Walaupun anda belum dapat menggunakan Web WA, Jaka berharap pada masa hadapan perkhidmatan panggilan video dan suara akan segera tersedia! Aminn ...

  Silakan juga berkongsi dan mengulas artikel ini untuk terus mendapatkan kemas kini terbaru dari JalanTikus. Semoga berjaya dan semoga bermanfaat!

  Baca juga artikel mengenai WhatsApp atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

  Artikel Berkaitan