7 Anime Superhero Terbaik, Di Mana MCU Yang Baik?

Tidak hanya MCU yang mempunyai siri filem superhero berkualiti. Ketujuh anime superhero telah membuktikannya

Industri filem yang semakin maju menjadikan teknologi CGI semakin biasa digunakan. Itulah yang membuat orang sibuk membuat filem aksi dengan tema superhero.

Mungkin anda pernah menonton semua filem superhero dari MCU. Kualitinya memang tidak diragukan lagi, terutama jika dibandingkan dengan filem DCEU yang mempunyai banyak kegagalan.

Sekiranya anda bosan menonton filem Hollywood dengan tema superhero, mungkin anda boleh mencuba menonton anime superhero, geng.

 • Akademia Wira Saya
 • Guyver: Perisai Bioboosted
 • pelayar Bulan
 • Harimau & Kelinci
 • Samurai Flamenco
 • Heroman
 • 7 Anime Superhero Terbaik

  Walaupun banyak yang merendahkan anime, tetapi anime mempunyai peranan besar dalam filem aksi, terutama yang bergenre superhero.

  Filem superhero Barat dan anime superhero pastinya mempunyai ciri masing-masing. Memang, kedua-duanya dipenuhi dengan letupan dan pertempuran epik antara kebaikan dan kejahatan.

  Nah, dalam artikel ini, Jaka akan mengulas 7 anime superhero Jepun terbaik yang kualitinya tidak kalah dengan MCU. Lihatlah!

  1. One Punch Man

  Ketika datang ke anime superhero, Jaka pasti anda akan segera memikirkan One Punch Man . Anime ini dengan watak utama Saitama yang botak, hebat sungguh hebat.

  Anime komedi ini mengisahkan Saitama, seorang pahlawan super yang dapat mengalahkan musuhnya hanya dengan sekali pukulan. Daripada merasa senang, dia merasa bosan kerana tidak ada cabaran.

  Dalam anime ini, kisah pahlawan super bergabung dalam organisasi yang disokong oleh pemerintah. Saitama juga salah satu yang digabungkan di dalamnya.

  2. Akademi Wira Saya

  My Hero Academia adalah set anime superhero di sekolah superhero khas. Pokoknya, My Hero Academia adalah anime superhero yang paling popular pada masa ini.

  Menceritakan kisah Izuku Midoriya , calon superhero tanpa kebiasaan atau kekuatan yang bertekad untuk menjadi superhero terhebat sepanjang masa.

  Seperti anime sekolah yang lain, anda akan disajikan dengan cerita tentang kehidupan sekolah, persaingan, persahabatan, cinta, dan pencarian identiti.

  3. Guyver: Perisai Bioboosted

  Guyver: The Bioboosted Armor adalah salah satu manga superhero terhebat sepanjang masa. Menyesuaikannya menjadi anime adalah keputusan yang tepat.

  Bercerita tentang seorang remaja yang memakai baju besi super bernama Bioboosted Armor yang dibuat oleh organisasi jahat.

  Dengan perisai yang kuat itu, seorang remaja bernama Sho Fukamachi harus melindungi dirinya dan semua orang yang dia sayangi dari organisasi jahat yang membuat perisai itu.

  4. Sailor Moon

  Sailor Moon adalah salah satu anime paling legendaris dan ikonik di dunia. Menggabungkan kekuatan hebat dan sihir, gadis-gadis cantik dalam anime ini sering menemani pagi Ahad kami.

  Sailor Moon boleh dikatakan mirip dengan filem Jepun Super Sentai atau Power Rangers , di mana setiap watak memakai warna dan kekuatan yang berbeza.

  Plot ini berkisar pada anak-anak sekolah biasa yang boleh berubah menjadi pahlawan super ketika dunia terancam.

  5. Harimau & Kelinci

  Tiger & Bunny adalah anime yang sangat unik di mana superhero akan menyelamatkan dunia dalam rancangan realiti di TV. Mereka akan mendapat kekayaan dan kemasyhuran seperti selebriti.

  Menceritakan kisah seorang superhero bernama Barnaby Brooks. Jr yang membalas dendam, dan superhero kanan dijuluki Wild Tiger . Mereka berdua tidak mementingkan kemasyhuran.

  Uniknya, superhero memakai kostum dengan penaja. Tidak hanya di anime, dilaporkan studio anime yang membuat anime ini juga dibiayai oleh penaja yang ditulis pada pakaian watak-watak.

  6. Samurai Flamenco

  Adakah anda pernah menonton filem superhero komedi berjudul Kickass ? Filem ini mengisahkan seorang pemuda yang taksub menjadi superhero walaupun dia tidak mempunyai kekuatan.

  Kira-kira serupa dengan anime ini yang disebut Samurai Flamenco . Bezanya, watak utama bernama Masayoshi Hazama adalah model peminat Tokusatsu.

  Memakai kostum datuknya terlebih dahulu, dia turun ke jalan untuk membasmi jenayah. Kemahirannya terus berkembang dan memberi inspirasi kepada banyak orang untuk menjadi seperti dia.

  7. Heroman

  Allahyarham Stan Lee adalah salah satu tokoh yang paling berjasa dalam pembuatan filem superhero MCU terbaik yang kita kenal sekarang.

  Bukan itu sahaja, dia juga menyumbang dalam membuat beberapa anime Jepun, anda tahu. Salah satu karyanya yang paling terkenal adalah Heroman .

  Heroman memberitahu seorang budak lelaki bernama Joey menemui robot yang rosak. Semasa memperbaikinya, kilat menyambar dan robot menjadi besar dan hidup semula.

  Bersama robot yang dia namakan Heroman, Joey berusaha menyelamatkan dunia dengan memerangi semua orang jahat.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai 7 anime superhero terbaik yang pernah ada. Sebenarnya masih banyak anime bertema superhero lain yang tidak kurang hebatnya.

  Adakah anda bersetuju dengan senarai yang dibuat oleh Jaka di atas? Sekiranya anda ingin menambahkan lagi anime superhero terbaik, anda boleh menulisnya di ruangan komen, geng.

  Baca juga artikel mengenai Anime atau artikel menarik lain dari Padamesa Prameswara

  Artikel Berkaitan