Perbezaan Reboot, Remake, dan Remastered dalam Permainan, Pemain Sejati Mesti Memahami!

Ya, sekarang ada banyak permainan yang menggunakan istilah. Begitu banyak, mungkin sebilangan besar dari kita masih keliru atau tidak mengetahui istilah kata-kata ini.

Seiring waktu, terdapat banyak permainan yang diluncurkan ke pasaran. Bermula dari pelbagai genre, permainan, plot, dan lain-lain. Namun, pernahkah anda perhatikan bahawa terdapat sejumlah permainan yang menggunakan kata Remastered atau Remake di belakang tajuk permainan?

Ya, sekarang ada banyak permainan yang menggunakan istilah. Begitu banyak, mungkin sebilangan besar dari kita masih keliru atau tidak mengetahui istilah kata-kata ini. Oleh itu, kali ini Jaka ingin memberitahu anda apa perbezaannya dari Remastered, Remake, dan lain-lain.

BACA JUGA
  • Infinite Warfare Dibully, CoD Mempersembahkan Siri Perang Dunia Kedua!
  • Tuhan, Permainan Stim Paling Kontroversi Sepanjang Masa?
  • 6 Kotak Pasir Terbaik atau Permainan Dunia Terbuka Untuk Peranti Android

Perbezaan Reboot, Remake, dan Remastered dalam Permainan, Pemain Sejati Mesti Memahami!

1. But semula

Reboot adalah proses dalam permainan dengan mengubah jalan cerita dan alam semesta. Adapun watak dan garis besar ceritanya masih terpelihara. Contoh permainan reboot adalah permainan Tomb Raider (2013) yang dimulakan semula dari Tomb Raider (1996) . Dari mereka berdua memberitahu Lara Croft yang meneroka sisa-sisa peradaban masa lalu, selebihnya semuanya berbeza.

2. Dibetulkan semula

Satu proses untuk mengubah permainan yang dirilis lebih awal sehingga kualiti gambar lebih baik, yaitu Remastered . Nah, proses ini juga dapat dilakukan untuk memperbaiki bug atau prestasi dari permainan lama. Sederhananya, permainan remaster hanya mengubah grafik permainan, selebihnya seperti gameplay dan plot tetap sama. Contoh permainan remaster adalah Call of Duty Modern Warfare dan Crash Bandicoot .

3. Pembuatan semula

Secara teknikal, Remake adalah proses untuk membina permainan lama dari awal lagi. Semua pengekodan dalam permainan lama tidak digunakan sama sekali dalam pembuatan semula permainan. Walaupun begitu, cerita, suasana, dan watak tidak berubah sama sekali. Contoh permainan pembuatan semula adalah Metal Gear Solid: The Twin Snakes and Resident Evil di Gamecube yang merupakan pembuatan semula MGS dan RE di PlayStation.

4. Pelabuhan yang dipertingkatkan

Ia kurang lebih sama dengan Remastered, tetapi permainan Enhanced Port ini hanya dapat dimainkan pada konsol yang memiliki level yang lebih tinggi. Contohnya termasuk permainan The Last of Us di PlayStation 3 yang kemudian menjadi port permainan yang ditingkatkan apabila dibuat semula ke PlayStation 4.

5. Membayangkan semula

Berbeza dengan Reboot, permainan membayangkan semula masih menggunakan alam semesta dan pengaturan masa yang sama dengan permainan lama. Contoh permainan membayangkan semula yang cukup popular ialah Ratchet & Clank (2016) , di mana permainan, plot, dan codingan masih baru, tetapi masih ada di alam semesta yang sama.

Itulah beberapa istilah yang digunakan dalam permainan video. Semoga maklumat ini dapat membantu anda yang masih tidak mengetahui perbezaan antara syarat-syarat ini. Semoga bermanfaat!

Artikel Berkaitan