Perbedaan Quick Format dan Format, Lebih Baik Mana?

Kamu pasti pernah mengalami ketika sedang ingin melakukan format pada flashdisk atau harddisk, kita dihadapkan dengan dua pilihan format yakni Quick Format dan Format penuh. Ini bedanya.

Kamu pasti pernah ketika sedang ingin melakukan format pada flashdisk atau harddisk, dihadapkan dengan dua pilihan format yakni Quick Format (format cepat) dan Format (format penuh). Ternyata hal ini tidak jarang membuat pengguna komputer berbasis Windows kebingungan.

Bagaimana dengan anda? Pernahkah anda terfikir, mengapa ada dua pilihan? Ramai akhirnya memilih Format walaupun memerlukan lebih lama. Tidak sedikit juga yang memilih Format Pantas kerana prosesnya lebih pantas. Bagi anda yang ingin tahu perbezaan antara keduanya, berikut adalah Jaka yang dikupas sepenuhnya.

BACA JUGA
  • FAT32, NTFS, exFAT, Format yang manakah Partition Hard Drive Terbaik?
  • FlashDisk Tidak Dapat Diformat? Penyelesaian ini, Mudah dan PERCUMA!
  • Cara Memasang Kata Laluan pada Partition HardDisk di Windows

Inilah Perbezaan antara Format dan Format Pantas, Pilihan Mana Yang Harus Saya Pilih?

Sistem Kerja Fail

Sebelum menuju ke jawapan, anda mesti mengetahui terlebih dahulu bagaimana sistem fail berfungsi. Apabila anda hanya memadam fail dari flash atau cakera keras komputer anda, fail sebenarnya tidak akan dipadamkan sepenuhnya. Apabila anda menambah fail baru ke rak, maka fail lama akan diganti dengan fail baru. Begitulah cara sistem fail berfungsi.

Apa yang Berlaku Semasa Memilih Format Penuh?

Sudah biasa dengan perbincangan di atas? Sekarang kita membincangkan perbincangan teknikal ya. Pilihan Format Penuh pada denyar atau cakera keras membolehkan fail tersebut dihapuskan sepenuhnya dan pemacu akan memeriksa sama ada ia mempunyai sektor yang buruk atau tidak. Sekiranya sektor buruk dijumpai, ia akan diperbetulkan. Sekiranya berjaya, penyimpanan akan kembali sihat dan jadual sistem fail baru akan dibuat untuk penyimpanan. Inilah sebabnya, proses Format mengambil masa lebih lama daripada Format Pantas.

Bad sector adalah suatu tanda yang menyatakan bahwa ada bagian tertentu dari fisik perangkat keras yang mengalami kerusakan sehingga tidak digunakan lagi. Tanda bad sector biasanya dibuat pada saat memformat perangkat keras oleh program diagnosa. Sumber Wikipedia.

Bagaimana dengan Format Pantas?

Daripada menghapus semua data, Format Pantas hanya membuang sistem fail dalam arkib. Data lama masih ada, dan akan dihapus sekiranya fail baru ditimpa. Dengan Format Pantas, kita tidak dapat mengetahui sama ada berlaku pemacu kilat atau pemacu sektor buruk. Oleh itu, apabila anda memasang atau memasukkan fail apabila sektor buruk berlaku, data akan rosak atau rosak.

Ringkasnya, apabila anda melakukan Format Penuh, pemacu atau flashdis akan musnah dan dibina semula dari awal. Memastikan semuanya berjalan lancar. Ini bertujuan agar cakera keras atau pemacu kilat dapat membina keseluruhan struktur fail dan memastikan tidak ada sektor yang buruk. Format Penuh akan menjadikan komputer anda lebih lama.

Dari penjelasan di atas, apa sahaja syaratnya, Jaka sangat mengesyorkan memilih Format Penuh berbanding Format Pantas. Terutama ketika memasang semula komputer atau memadam virus dalam sekejap.

Dan yang lebih penting lagi, apabila anda merancang untuk menjual flash, cakera keras atau komputer atau komputer riba anda, sangat digalakkan untuk melakukan Format Penuh. Oleh itu, data anda yang sebelumnya ada, telah dipadamkan sepenuhnya dan tidak dapat dipulihkan. Bagaimana anda tidak keliru lagi? Jangan lupa tinggalkan komen.

Artikel Berkaitan