Aplikasi Pengendali Kuota Ini Bikin Kamu Jadi Super Hemat! Mau?

Bingung dan kesal dengan kuota yang boros alias cepat habis? Berikut ini aplikasi pengendali kuota ciptaan Google yang dijamin bisa bikin kamu super hemat, namanya Datally.

Masalah kuota data memang masih jadi salah satu persoalan pelik buat para pengguna internet. Hingga kini, masih banyak pengguna yang merasa bingung atas penggunaan kuota milik mereka. Banyak yanng merasa kuota adalah sesuatu yang gak bisa dikendalikan, dalam arti penggunannya.

Sudah tentu anda pernah merasa seperti tidak melakukan apa-apa pada telefon pintar anda, tetapi kuota anda sebenarnya menurun. Itu disebabkan aplikasi latar yang masih berjalan dan menggunakan kuota secara automatik. Kecewa? Ya. Penggunaan kuota anda menjadi lebih boros dan anda tidak dapat melakukan apa-apa untuk mengawalnya.

Senyap! Mulai sekarang ada aplikasi yang dapat menjawab masalah di atas. Dengan menggunakan aplikasi di bawah ini, anda dapat mengawal penggunaan kuota dan menjadikan anda sangat cekap.

BACA JUGA
  • Cara Menonton Video YouTube di Telefon Pintar Tanpa Kuota
  • Mengapa Harus Ada Kuota, Tidak Terhad? Inilah Penjelasannya!
  • 5 Kuota Data Penyemak Imbas Paling Ekonomik, Tinggalkan Chrome Sekarang!

Google melancarkan Datally , aplikasi Android untuk membantu pengguna telefon pintar memahami, mengawal, dan menyimpan kuota. Ramai pengguna telefon pintar mempunyai kebimbangan mengenai pakej kuota yang terlalu cepat habis. Ini adalah halangan yang ketara, terutama bagi pengguna berbilion berikutnya yang akan mengakses internet untuk keperluan sehari-hari atau Pengguna Seterusnya Billion.

Tidak hanya bimbang bahawa pakej kuota habis dengan cepat, mereka juga tidak memahami untuk apa kuota mereka digunakan, dan mengalami kesukaran untuk mengawal penggunaan kuota dalam aplikasi yang mereka suka. Caesar Sengupta , Wakil Presiden Pasukan Pengguna Billion Next Google, secara khusus datang ke Jakarta untuk melancarkan Datally.

Apl Produktiviti Google LLC DOWNLOAD

Ciri-ciri data

Setelah menonton video di atas, berikut adalah penjelasan mengenai ciri utama dalam aplikasi Datally:

1. Ciri Penjimat Kuota

Beberapa aplikasi di telefon pintar sering menggunakan kuota secara rahsia di latar belakang untuk memastikan kandungan dan maklumat sentiasa terkini. Ciri Penjimat Kuota di Datally membolehkan anda mengendalikan kuota yang digunakan oleh setiap aplikasi, sehingga kuota dapat dimaksimumkan pada aplikasi yang Anda sukai. Pengguna yang telah menguji aplikasi ini sebelumnya mengatakan bahawa Datally dapat menyimpan kuota telefon pintar hingga 30% , bergantung pada cara mereka menggunakan Datally.

2. Penjimat Kuota Belon

Setelah Quota Saver diaktifkan, Quota Saver Balloon di Datally akan muncul. Balon ini akan menampilkan jumlah penggunaan kuota untuk aplikasi, dan pengguna dapat memilih untuk menyekat penggunaan kuota dalam aplikasi jika penggunaan kuota sudah mulai di luar kendali. Quota Saving Balloon ini berfungsi seperti speedometer untuk kuota telefon pintar anda.

3. Menguruskan Ciri Data

Datally akan memberitahu anda jika aplikasi menggunakan sejumlah besar kuota, serta berapa banyak kuota yang anda gunakan setiap hari, seminggu, hingga sebulan.

4. Cari ciri Wi-Fi

Ada kalanya anda ingin menggunakan lebih banyak kuota daripada pakej yang mereka ada, seperti ketika mereka ingin menonton video. Ciri Cari Wi-Fi di Datally dapat membantu mencari rangkaian Wi-Fi berdekatan yang telah dinilai oleh komuniti Datally. Setelah disambungkan, pengguna dapat memberikan penilaian Wi-Fi yang digunakan berdasarkan pengalaman mereka sendiri.

Itulah ulasan aplikasi Datally yang dapat membantu anda mengawal penggunaan kuota internet dan menjadikan anda lebih cekap secara automatik. Aplikasi secara datally anda boleh dapatkan secara percuma di Google Play Store untuk semua peranti Android anda dengan OS Lollipop minimum 5.0. Semoga berjaya!

Baca juga artikel mengenai Google atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

Artikel Berkaitan