Inilah perbezaan antara telefon pintar Android 32 dan 64 bit

Ingin mengetahui perbezaan antara telefon pintar Android 32-bit dan 64-bit? Pasti anda pernah mendengar tentang ini, bukan? Mari lihat ulasannya!

Pada dasarnya, telefon pintar Android yang biasanya anda gunakan terdiri daripada pelbagai komponen perkakasan yang bekerjasama untuk menyokong aktiviti penggunanya. Di antara komponen ini, beberapa komponen seperti pemproses, RAM dan memori dalaman memainkan peranan yang sangat penting. Untuk spesifikasi, pengguna akan mengutamakan ketiga-tiga aspek ini, terutamanya pemproses.

Namun, sebilangan orang tidak menyedari bahawa selain tahap kekerapan pemproses, ada aspek lain yang dapat mempengaruhi prestasi telefon pintar Android, yaitu jumlah bit yang dimiliki oleh telefon pintar Android itu sendiri, iaitu 32 bit dan 64 bit . Lalu apa bezanya? Lihat artikel Jaka yang lain!

BACA JUGA
  • Inilah Perbezaan Antara Windows 32bit dan 64bit yang Pasti Tidak Anda Ketahui
  • Sejuk! Ini adalah Kematian Star Wars dalam Video 8-bit
  • Koleksi wallpaper Android HD yang hebat dengan format 8-bit

Perbezaan 32 Telefon Pintar Android dan 64 Bit Android

Anda pasti tertanya-tanya apa yang dimaksudkan dengan jumlah bit yang terdapat pada telefon pintar Android? Apakah perbezaan antara telefon pintar Android dengan 32 bit dan 64 bit? Jika anda ingin tahu, perhatikan penjelasan Jaka mengenai telefon pintar Android 32-bit dan 64-bit dan perbezaannya.

1. Penjelasan Ringkas mengenai Bit pada Pemproses Telefon Pintar Android

Secara teknikal, bit adalah sistem nombor digit binari dengan pangkalan 1 dan 0 yang digunakan sebagai unit terkecil dalam menyimpan data atau maklumat digital. Sedikit hanya boleh disimpan oleh peranti digital, seperti pemproses telefon pintar Android. Bilangan bit yang dimiliki atau disimpan dalam pemproses menggambarkan berapa banyak kapasiti yang dimiliki oleh pendaftaran pemproses.

Sumber gambar: Foto: virtantiq.com

Apa itu pendaftaran? Registry adalah sejenis penyimpanan data yang terdapat dalam pemproses telefon pintar Android anda dan digunakan untuk menyimpan maklumat. Jadi, pada dasarnya jumlah bit pada pemproses sangat mempengaruhi kemampuan telefon pintar Android anda untuk memproses dan menyimpan data.

LIHAT ARTIKEL

2. Perbezaan antara telefon pintar Android 32-bit dan 64-bit

  • Bahagian Pemproses

Seperti yang dijelaskan oleh Jaka pada titik pertama, pendaftaran digunakan oleh pemproses untuk menyimpan data. Semakin banyak ruang untuk menyimpan data, semakin banyak data yang dapat anda simpan dan aliran data lebih lancar . Begitulah cara pendaftaran pemproses berfungsi pada telefon pintar Android anda.

Sumber gambar: Foto: farnet.ir

Pemproses telefon pintar Android 32-bit dapat menyimpan kira-kira 4 bilion data , sementara pemproses telefon pintar Android 64-bit dapat menyimpan sebanyak 18 bilion bilion data . Dengan kata lain, telefon pintar Android 64-bit dapat menyimpan lebih banyak data daripada telefon pintar Android 32-bit.

Eh, tunggu, 18 bilion bilion ? Adakah salah menulis? Tentu tidak, kerana pemproses 64-bit adalah kapasiti penyimpanan terpaut jauh berbanding dengan pemproses 32-bit. Bagi masalah kelajuan pemprosesan data, telefon pintar Android 64-bit dapat memproses data dengan lebih cepat kerana dapat memproses nilai-nilai pengkomputeran dalam satu proses dengan lebih dari smartphone Android 32-bit.

Sumber gambar: Foto: androidguys.com

Sebagai contoh, jika pemproses telefon pintar Android anda akan memproses nilai pengkomputeran 256, menggunakan telefon pintar Android 32-bit, pemproses memerlukan 8 kali kelajuan pemprosesan untuk menyelesaikan nilai pengkomputeran 256. Manakala telefon pintar Android 64-bit hanya memerlukan 4 kali kelajuan pemprosesan.

  • Bahagian RAM dan Aplikasi Android

Semasa membincangkan hubungan antara nilai 32 bit dan nilai 64 bit dengan RAM pada telefon pintar anda, jawapan pertama ialah telefon pintar Android 64 bit dapat menggunakan lebih banyak RAM daripada telefon pintar 32 bit Android. Apabila anda menggunakan aplikasi Android dari Play Store atau aplikasi Android dari luar Play Store, pasti aplikasi tersebut juga memerlukan prestasi RAM . Nah, di sinilah nilai 32-bit dan 64-bit mempunyai kesan.

Sumber gambar: Foto: theregister.co.uk

Jika anda memiliki telefon pintar Android 32-bit, aplikasi hanya dapat menggunakan maksimum RAM 4 GB , sementara untuk telefon pintar Android 64-bit Anda dapat menggunakan RAM maksimum 8 GB . Sudah tentu, semakin banyak kapasiti RAM yang dapat anda gunakan, kemampuan telefon pintar Android anda juga akan meningkat. Contohnya, semasa anda bermain permainan Android, kapasiti RAM akan sangat mempengaruhi prestasi permainan.

Sumber gambar: Foto: mobitsilutions.com

Mungkin sebahagian daripada anda akan mengatakan bahawa walaupun telefon pintar Android belum mencapai 8GB RAM ? Baiklah, tapi ingat, teknologi sentiasa berkembang dan tidak menolak kemungkinan 5 tahun akan datang boleh berlaku. Sebenarnya, ada kemungkinan kita dapat menambahkan RAM Android dengan mudah.

Bukan hanya itu, bagaimana jika nanti keperluan untuk aplikasi Android di Play Store dan dari luar Play Store memerlukan RAM yang besar ? Baiklah, mungkin dalam 5-10 tahun. Yang pasti dari segi RAM dan keseluruhan prestasi Android, tidak dapat dinafikan bahawa telefon pintar Android 64-bit jauh lebih baik .

3. Cara mengetahui telefon pintar Android 32-bit atau 64-bit

Setelah mengetahui perbezaan antara telefon pintar Android 32-bit dan 64-bit, apa yang perlu anda lakukan seterusnya adalah untuk memeriksa sama ada telefon pintar Android anda adalah jenis 32-bit atau 64-bit . Sekarang, untuk mengetahui tentang ini, Jaka mempunyai aplikasi yang dapat memeriksa sama ada telefon pintar anda adalah jenis 32-bit atau 64-bit. Nama aplikasi ini adalah Penanda Aras AnTuTu.

  • Pertama sekali, anda mesti memuat turun aplikasi Penanda Aras AnTuTu di bawah dan memasangnya terus pada telefon pintar Android anda.

Sumber foto: Foto: Tanda Aras AnTuTu

AnTuTu DOWNLOAD Aplikasi Produktiviti
  • Setelah memasang, buka aplikasi dan untuk melihat apakah telefon pintar Android anda 32-bit atau 64-bit, arahkan saja ke bahagian pemberitahuan .

  • Di bahagian ini, anda dapat melihat maklumat mengenai jenis telefon pintar Android anda, sama ada 32 bit atau 64 bit. Bukan itu sahaja, anda juga dapat melihat model pemproses yang terdapat di dalam telefon pintar anda bersama dengan frekuensi pemproses anda.

Sumber foto: Foto: Tanda Aras AnTuTu

Itulah pemahaman dan perbezaan antara telefon pintar Android 32-bit dan 64-bit. Semoga maklumat dari Jaka ini berguna! Jadi, mana yang anda lebih suka? Sila kongsi pilihan anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan