8 Drama Korea Supernatural Terbaik yang Harus Anda Tonton!

Selain genre roman, terdapat banyak drama Korea dengan tema supernatural. Sebenarnya, sebahagian daripadanya diwarnai oleh kisah cinta dan komedi. Mesti tengok!

Adakah anda peminat drama Korea, Drakor? Pada masa ini, terdapat lebih banyak pertunjukan dari negara asal Ginseng.

Sekiranya anda biasanya menonton Drakor mengenai kisah cinta yang berakhir dengan gembira, di sini Jaka akan memberitahu anda tentang Drakor yang bukan hanya mengenai cinta.

Supernatural adalah salah satu tema Drakor terbaik yang tidak kurang mengasyikkan daripada percintaan. Beberapa tajuk disebut sebagai pengagum supernatural terbaik.

 • 49 hari
 • Cintaku dari Bintang
 • Hwayugi
 • Matahari Tuan.
 • Teman wanita saya adalah seorang gumiho
 • Lagenda Laut Biru
 • Spellbound
 • Drama Korea Supernatural Terbaik

  Sekiranya anda bosan dengan Drakor bertema romantik yang semakin rancak dan menjamur, anda lebih baik mencuba menonton drakor supernatural terbaik.

  Bukan hanya tentang perkara-perkara mistik, tetapi beberapa dracor supernatural ternyata dibumbui dengan kisah romantis yang dibungkus komedi, geng. Dijamin menarik!

  1. Oh Hantu Saya

  Drakor, yang dibintangi oleh Park Bo-young dan Jo Jong-Suk berjaya mencuri perhatian orang ramai, kumpulan itu. Drakor ini menceritakan kisah hantu wanita bernama Shin Soon-ae yang menyesali kematiannya.

  Shin Soon-ae telah melupakan sebab kematiannya, dia hanya ingin mencari seorang lelaki yang dapat memenuhi keinginannya sehingga dia dapat pergi dengan tenang. Dia juga sering memiliki tubuh wanita untuk menggoda lelaki. Akhirnya, hantu wanita itu terus memiliki tubuh Na Bong-sun .

  Sejak dirasuki, watak Na Bong-sun sedikit berubah untuk membuatnya lebih yakin dan tidak malu lagi. Tetapi ada kejadian yang tidak dijangka dalam drama ini yang juga berjudul Oh My Ghostess .

  2. 49 Hari

  Drakor yang dirilis pada tahun 2011 dibintangi oleh Lee Yo-won , Nam Gyu-ri , dan Jo Hyun-jae . Walaupun sudah lama, ternyata drama Korea ghaib ini masih popular di kalangan pencinta drama Korea.

  Drakor ini adalah mengenai seorang wanita bernama Shin Ji-hyun yang merupakan anak perempuan keluarga kaya. Walaupun, hidupnya kelihatan sempurna.

  Tragisnya, dia benar-benar mengalami koma ketika seorang wanita bernama Yi Kyung cuba membunuh dirinya sendiri dengan menabrak dirinya di tengah jalan.

  Shin Ji-Hyun juga berpeluang untuk bangkit dari koma sepanjang dia berjaya menjalankan misi 49 hari ketika dia berada di alam lain.

  3. Cintaku dari Bintang

  Drama Korea ini mempunyai tema fantasi serta romantik dan komedi. Kisah ini bermula dengan piring terbang yang datang ke bumi pada tahun 1609 pada era Joseon.

  Untuk beberapa sebab, salah satu makhluk dari angkasa lepas bernama Do Min Joon menyelamatkan seorang gadis dari kemalangan.

  Adakah Min Joon ternyata mempunyai kebolehan yang berbeza dari manusia. Contohnya kekuatan teleportasi, objek bergerak, untuk melihat masa depan.

  Jalan cerita yang menarik juga berjaya menjadikan drakor ini mendapat gelaran sebagai drama Korea ghaib terbaik pada tahun 2014, geng.

  4. Hwayugi

  Diadaptasi dari novel klasik Cina, Drakor kemudian membintangi Lee Seung-gi , Cha Seung-won , Oh Yeon-seo , Lee Hong-ki , dan Jang Gwang .

  Hwayugi dapat membawa anda ke dunia ajaib yang mempesona. Walaupun begitu, Drakor ini masih menghiburkan dengan unsur-unsur komedi dari tingkah laku makhluk ghaib.

  Drakor ini menceritakan kisah Anak Oh-Gong dan Raja Wooma yang saling bertentangan. Mereka mencari cahaya sejati dalam dunia gelap dengan segudang kejahatan. Malangnya, Son Oh-Gong melakukan kesalahan besar di syurga yang menyebabkan dia ditendang dan dihantar ke bumi.

  5. Matahari Tuan

  The Master's Sun , yang dikendalikan oleh So Ji-sub dan Gong Hyo-jin , menceritakan kisah seorang wanita bernama Tae Kong-Sil .

  Wanita dalam drama yang menarik dengan tema ghaib mempunyai kemampuan untuk melihat hantu. Ia berlaku selepas kejadian kemalangan dan sehingga dia mengalami koma panjang.

  Dia juga sering melihat hantu, geng yang menakutkan. Tetapi lama-kelamaan, dia dapat membuat ketakutannya berubah menjadi sesuatu yang lucu.

  Pada akhirnya, Tae kong-sil bertemu dengan CEO yang tampan, pelit dan tampan. Mereka juga bekerjasama untuk menyelesaikan masalah yang timbul dari semangat.

  6. Teman wanita saya adalah seorang Gumiho

  Drama Korea ini, seorang rakan ghaib, menampilkan seorang pelajar bernama Cha Dae-woong yang ingin menjadi bintang filem aksi.

  Secara tidak sengaja, dia melepaskan sosok Gumiho yang terperangkap dalam lukisan Nenek Samshin. Sebagai tanda terima kasih, Gumiho selalu muncul sebagai malaikat penyelamat.

  Interaksi mereka semakin dekat setelah Gumiho menjelma sebagai gadis cantik dan misteri. Dae-woong juga memperlakukannya sebagai wanita yang mengalami gangguan jiwa.

  Semasa ceritanya, Dae-woong akhirnya mengetahui bahawa gadis itu adalah Gumiho yang telah dibebaskannya sebelumnya.

  7. Lagenda Laut Biru

  Drakor, yang dibintangi oleh Lee Min-ho, menceritakan kisah era Joseon antara seorang bangsawan bernama Heo Joon-jae dan seorang duyung bernama Sim Chung .

  Mereka berdua dilemparkan di zaman moden, tepatnya di Kota Seoul. Ketika duyung itu menyedari hal itu, dia melihat Joon-jae.

  Kehidupan Shim Chung telah berubah sejak dia bertemu Joon-Jae yang tampan dan sejuk. Malah, dia juga mengalami pelbagai kesukaran dalam hidupnya. Tetapi secara beransur-ansur, Joon-Jae mula menyukai Sim Chung yang boleh berubah menjadi manusia dengan dua kaki, geng.

  8. Spellbound

  Drakor ghaib ini menceritakan tentang Yeo Ri yang dapat melihat hantu dan melihat perkara-perkara gila tentang orang di sekelilingnya.

  Sudah tentu ini membuatnya tidak selesa bergaul dengan banyak orang, bahkan dia dikucilkan oleh orang-orang di sekelilingnya.

  Suatu ketika, dia bertemu dengan Jo Goo , seorang penyihir jalanan yang mengundangnya untuk bekerjasama. Hubungan mereka juga mewarnai drama menarik ini dengan kisah cinta.

  Walaupun takut kepada hantu, Jo Goo berusaha menolong Yeo Ri keluar dari masa lalu yang menjadi alasan dia dapat melihat hantu.

  Itulah beberapa tajuk drama Korea ghaib yang boleh anda tonton, geng. Sebilangan drakor juga mengandungi unsur romantik dan komedi.

  Sekiranya anda pernah menonton Drakor, kawan ghaib mana? Tulis jawapan anda di ruangan komen, ok?

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Tia Reisha

  Artikel Berkaitan