Berhati-hati! 5 Folder Windows Ini Anda Tidak Boleh Padam

Dari sekian banyak fail dan folder di Windows, anda tidak boleh memadamkan folder 5 windows di bawah ini atau anda akan merasakan akibatnya.

Windows adalah salah satu sistem operasi yang paling banyak digunakan di dunia sekarang. Sebagai salah satu sistem operasi, Windows mempunyai pelbagai folder dan fail yang berguna untuk membuatnya berjalan dengan lancar.

Dari sekian banyak fail dan folder di Windows, anda tidak boleh memadamkan folder 5 windows di bawah. Sekiranya anda menghapusnya, Windows anda akan mengalami masalah yang agak rumit.

Apakah folder Windows yang tidak boleh dihapuskan? Berikutan kajian semula.

BACA JUGA
  • 9 Cara untuk Melumpuhkan Perisik di Windows 10
  • Cara Membuat Papan Kekunci Windows berfungsi pada Mac
  • Cara Mengatasi Windows 10 Tamat Tempoh Tanpa Memasang Semula

Folder Windows yang tidak dapat dihapuskan

1. Fail Program dan Fail Program (x86)

Lokasi: C: \ Program Files dan C: \ Program Files (x86)

Apabila anda memasang fail, terutama yang mempunyai sambungan EXE, secara lalai Windows akan memasukkannya ke dalam folder Program Files.

Semasa proses pemasangan, aplikasi akan membuat folder, menulis data, menambah registri dan melakukan perkara-perkara yang diperlukan agar dapat dijalankan.

Kerana sejumlah besar data dan konfigurasi yang tersimpan dalam folder Program Files, anda tidak boleh menghapus folder tersebut (kecuali anda tahu apa yang anda lakukan).

Untuk menyahpasang program yang diinstal, sebaiknya uninstall secara manual di menu Programs and Features atau gunakan perisian uninstaller.

2. Sistem32

Lokasi: C: \ Windows \ System32

Seterusnya adalah folder System32 . Folder System32 adalah folder terpenting untuk Windows. Kecuali anda menggunakan Windows 64bit, folder yang paling penting ialah SysWOW64 .

Sekiranya anda cuba memadam folder, anda akan kehilangan Windows dan cara terbaik untuk memulihkannya adalah dengan memasangnya semula.

3. Fail Halaman

Lokasi: C: \ pagefile.sys (tersembunyi)

Setiap komputer mempunyai RAM (memori akses rawak). Semakin besar RAM, proses membuka dan menjalankan banyak program akan lebih cepat.

Sekiranya RAM anda mulai terisi, maka Windows akan membuat fail bernama File File atau Swap File. Fail ini mempunyai fungsi untuk menjadikan cakera keras bertindak seperti RAM.

4. Maklumat Isipadu Sistem

Lokasi: C: \ Maklumat Isipadu Sistem (tersembunyi)

Seterusnya adalah folder Maklumat Volume Sistem . Secara amnya, folder ini cukup besar dan mengandungi pelbagai fungsi penting Windows. Sekiranya anda mengakses folder, amaran Akses Ditolak akan muncul .

Folder ini mengandungi pelbagai Titik Pemulihan Sistem pada Windows. Dengan cara itu anda dapat mengembalikan Windows anda ke masa lalu.

5. WinSxS

Lokasi: C: \ Windows \ WinSxS

Akhirnya, WinSxS . Folder ini dibuat secara automatik untuk mengatasi masalah keserasian semasa memasang dan menjalankan program.

Walaupun cukup besar, memadam salah satu fail dalam folder tidak cukup baik. Untuk lebih selamat, anda boleh membersihkan kandungan folder melalui menu Disk Cleanup

Itulah beberapa fail dan folder di Windows yang tidak boleh anda hapus. Sekiranya terdapat kesilapan atau anda tahu folder lain, jangan lupa untuk berkongsi di ruangan komen.

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Windows atau tulisan menarik lain dari Em Yopik Rifai .

Artikel Berkaitan