Apa itu VPN? Inilah Cara Ia Berfungsi dan Sebab Mengapa Anda Perlu Menggunakannya!

Apa itu VPN? Apa penggunaan VPN untuk kita? Bolehkah anda bermain Zepeto lagi? Tenang, Jaka akan menerangkan apa itu VPN sehingga anda dapat memainkan Zepeto sekali lagi!

Adakah anda tahu apa itu VPN? Atau adakah anda sudah kerap menggunakannya? Ingin tahu apa kelebihan VPN? Apa kelebihan dan kekurangan VPN? Adakah VPN selamat digunakan?

Aplikasi VPN cukup popular dan banyak digunakan kerana pelbagai fungsinya, dari membuka laman web yang disekat hingga menyembunyikan IP Addrees.

Oleh itu, kali ini Jaka ingin mengkaji sepenuhnya apa itu VPN dan bagaimana ia berfungsi dan sebab mengapa kita harus menggunakannya!

 • Mengapa Perlu VPN? Apakah Faedah VPN?
 • Adakah VPN Selamat Digunakan?
 • Kelebihan dan Kekurangan VPN
 • BONUS: Aplikasi VPN Terbaik yang Disyorkan
 • Apa itu VPN?

  VPN bermaksud Rangkaian Peribadi Maya . Seperti namanya, perkhidmatan ini akan memberikan privasi dan tanpa nama dalam talian semasa melayari.

  VPN akan menjadikan rangkaian anda peribadi dengan menutup Alamat IP anda sehingga semua aktiviti dalam talian anda tidak akan dilacak.

  Bukan hanya itu, perkhidmatan VPN juga menjamin keselamatan sambungan yang dienkripsi sehingga anda dapat merasa tenang.

  Contoh VPN yang terkenal termasuk ExpressVPN, Turbo VPN, Hotspot Shield, dan banyak lagi yang lain. Kemudian di bawah, Jaka akan memberikan cadangan aplikasi VPN terbaik yang boleh anda gunakan!

  Bagaimana VPN berfungsi?

  Sumber foto: Namecheap (penggunaan VPN)

  Mungkin anda ingin tahu, bagaimana VPN menjadikan kita tidak dikenali semasa melayari internet?

  Penjelasannya agak rumit, tetapi Jaka akan menjelaskannya semudah mungkin. VPN pada dasarnya membuat sejenis terowong data antara rangkaian tempatan anda dan rangkaian di lokasi lain.

  Oleh itu, anda akan kelihatan seolah-olah anda berada di tempat lain. Andaikan anda menggunakan pelayan Amerika Syarikat, anda akan dianggap berasal dari negara itu.

  Oleh itu, jangan terkejut jika dengan VPN anda dapat mengakses laman web yang disekat oleh pemerintah.

  VPN menggunakan enkripsi untuk mengacak data yang kami hantar di internet. Penyulitan ini menjadikan apa sahaja yang kita hantar tidak dapat dibaca oleh pihak lain.

  Sebagai tambahan, VPN akan menghalang penyedia perkhidmatan internet untuk mengetahui sejarah penggunaan internet mereka kerana alamat IP kami akan berubah.

  Mengapa Perlu VPN? Apakah Faedah VPN?

  Sumber gambar: Freepik (Faedah VPN)

  Adakah anda termasuk orang yang suka menggunakan kemudahan WiFi percuma semasa melepak di kafe atau belajar di kelas?

  Sekiranya demikian, ini bermakna anda termasuk dalam senarai orang yang paling perlu menggunakan VPN , geng!

  Risiko terbesar menggunakan WiFI untuk umum adalah pendedahan maklumat peribadi dan data sensitif lain.

  Walaupun anda menggunakan rangkaian WiFi peribadi dengan kata laluan, risikonya tetap ada. VPN, seperti yang disebutkan oleh Jaka, akan melindungi keselamatan dan privasi dalam talian kami.

  VPN juga dapat melindungi kita daripada pencurian identiti. Anda sendiri tahu bahawa membeli-belah, perbankan dan penyemakan imbas dalam talian sangat terdedah kepada penyalahgunaan dan penyalahgunaan.

  Lebih-lebih lagi, cara mengaktifkan VPN di Android atau komputer riba adalah sangat mudah. Biasanya, anda hanya perlu menekan salah satu butang Sambung / Mula .

  Ringkasnya, VPN akan menyembunyikan pelbagai data dan maklumat kami seperti:

  • Sejarah penyemakan imbas
  • Alamat dan lokasi IP
  • Lokasi untuk streaming (termasuk jika anda ingin menonton Netflix)
  • Peranti yang digunakan
  • Semua aktiviti web

  Adakah VPN Selamat Digunakan?

  Sumber foto: TechRadar (Adakah VPN Selamat?)

  Membaca penjelasan Jaka di atas, mungkin anda akan merasakan bahawa semua perkhidmatan yang disediakan oleh VPN terlalu bagus untuk menjadi kenyataan. Adakah terdapat bahaya VPN ? Adakah VPN selamat digunakan?

  Sebenarnya ada, geng. Sebaliknya banyak. Terutama jika anda memilih aplikasi VPN percuma, risikonya lebih besar.

  Mula-mula anda harus mengorbankan masalah keselamatan . Pembekal VPN percuma memerlukan keuntungan, jadi kemungkinan anda akan menyebarkan iklan yang sangat menjengkelkan.

  Semua aktiviti kami juga akan dijejaki oleh kebanyakan penyedia perkhidmatan VPN . Maksudnya, semua aktiviti kita masih perlu direkodkan. Sekiranya ia bocor, sudah tentu ia sangat berbahaya.

  Ada juga yang mengatakan bahawa menggunakan VPN akan melambatkan rangkaian internet kita , terutama jika kita menggunakan VPN dengan pilihan pelayan yang sangat sedikit.

  Versi percuma juga boleh menjual lebar jalur kami kepada pihak ketiga sebagai pampasan. Oleh itu, jangan terkejut jika anda merasakan internet anda perlahan walaupun menggunakan VPN.

  Sekiranya anda memilih untuk membeli atau melanggan versi premium, risiko tersebut akan dikurangkan, geng!

  Kelebihan dan Kekurangan VPN

  Sumber foto: PCMag (Kelebihan dan Kekurangan VPN)

  Untuk meringkaskan semua maklumat di atas, Jaka akan memberi anda ringkasan mengenai kelebihan dan kekurangan VPN yang mesti anda ketahui!

  Kelebihan

  • Jaga keselamatan data privasi kami dengan sistem enkripsi yang dimiliki
  • Mencegah pihak ketiga mengetahui maklumat peribadi yang mereka simpan
  • Alamat IP kami akan disembunyikan sehingga kami akan kelihatan tanpa nama
  • Mempercepat dan menstabilkan sambungan internet
  • Akses rangkaian dari pelayan negara lain, sehingga mereka dapat mematahkan sekatan laman web atau aplikasi tertentu

  Kekurangan

  • Versi percuma mempunyai banyak risiko berbahaya
  • Beberapa aplikasi VPN tidak selamat sepenuhnya
  • Dalam beberapa kes, VPN sebenarnya menjadikan rangkaian menjadi perlahan

  BONUS: Aplikasi VPN Terbaik yang Disyorkan

  Setelah mengetahui pelbagai kerumitan mengenai VPN, anda pasti ingin mencuba menggunakannya secara langsung, bukan? Dalam memilih VPN, ada banyak aspek yang mesti anda perhatikan.

  VPN mesti dapat menghormati privasi kami, menggunakan protokol keselamatan terkini, lebar jalur tanpa had, pelbagai pilihan negara pelayan, harga, dan sebagainya.

  Sekiranya anda mencari di Play Store, anda pasti bingung kerana terdapat banyak pilihan aplikasi yang boleh anda muat turun secara percuma.

  Oleh itu, anda lebih baik membaca cadangan aplikasi VPN JalanTikus versi terbaik di bawah!

  LIHAT ARTIKEL

  Itu adalah tinjauan terperinci mengenai apa itu VPN. Dengan ini, anda dapat mengetahui cara kerjanya, kelebihan, kekurangan, faedah, dan sebagainya.

  Kesimpulannya, Jaka mengesyorkan agar anda menggunakan aplikasi VPN . Bukan versi percuma, tetapi versi premium. Harganya tidak mencekik leher, geng!

  Dengan hanya membayar beberapa puluh ribu setiap bulan (banyak yang lebih murah), anda akan mendapat faedah VPN seperti:

  • Sambungan internet yang lebih selamat
  • Data yang disulitkan
  • Tanpa Nama dalam talian
  • Buka laman web yang disekat oleh kerajaan
  • Dan banyak lagi yang lain

  Semoga artikel ini dapat menjawab semua soalan anda mengenai VPN, ya. Sekiranya masih ada yang tidak jelas, tuliskannya di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai VPN atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan