7 Fakta Menarik Tentang Klan Uzumaki, Punca Perang Dunia Ninja!

Sebagai klan watak utama, ada beberapa fakta menarik yang harus anda ketahui mengenai klan Uzumaki dari anime Naruto! Ada apa-apa?

Adakah anda peminat Naruto? Sekiranya demikian, anda pasti tahu bahawa dalam cerita itu terdapat banyak klan dengan kemampuan yang berbeza.

Contohnya, klan Uchiha dengan mata Sharingannya, klan Nara yang mengawal bayang-bayang, dan sebagainya.

Nah, watak utama Naruto termasuk dalam klan Uzumaki. Kali ini, Jaka akan memberikan tujuh fakta menarik mengenai klan Uzumaki!

 • Simbol Klan dalam Seragam Ninja Konoha
 • Ciri-ciri Rambut Merah yang Khas
 • Fakta Menarik Lain. . .
 • Fakta Puak Uzumaki

  Pada permulaan cerita Naruto, kami menganggap bahawa Uzumaki bukanlah nama klan yang terkenal. Sebenarnya, tidak jarang menganggap Naruto sebagai keturunan Uzumaki terakhir yang masih hidup.

  Semasa kisahnya berjalan, kami mendapat tahu beberapa ninja yang tergolong dalam klan Uzumaki.

  Selain Naruto, ada ibunya bernama Kushina . Terdapat juga Mito (isteri Hokage Pertama), Nagato (pengasas Akatsuki), Karin (rakan sepasukan Sasuke), dan sebagainya.

  Nama Uzumaki sendiri mempunyai makna pusaran air . Masih banyak fakta menarik mengenai puak Uzumaki yang harus anda ketahui. Ada apa-apa?

  1. Sebarkan ke Pelbagai Tempat

  Sumber gambar: Pinterest

  Mungkin anda kagum, mengapa klan Uzumaki kelihatan sedikit? Di mana semuanya? Adakah puak mereka dibunuh seperti Uchiha?

  Jawapannya adalah kerana puak itu tersebar ke seluruh dunia setelah kampung mereka, Uzushiogakure , dimusnahkan.

  Klan mereka sering menjadi sasaran kerana kemampuan kedap bijuu mereka. Tidak hairanlah kampung mereka hancur dan penduduknya terus merebak.

  Selain itu, Naruto bukan keturunan Uzumaki terakhir. Masih ada Karin. Lebih-lebih lagi, Naruto telah dibiakkan sehingga keturunan Uzumaki sekali lagi berkembang.

  2. Simbol Klan dalam Seragam Ninja Konoha

  Sumber gambar: Quora

  Setiap klan ninja di Naruto biasanya mempunyai simbolnya sendiri. Bagaimana dengan klan Uzumaki?

  Di sana, geng. Sekiranya anda memperhatikan bahagian belakang baju Naruto, terdapat semacam pusaran merah di tengahnya. Itulah simbol klan Uzumaki.

  Juga dalam pakaian seragam ninja Konoha, anda dapat melihat simbol di lengan dan belakang. Ini adalah bukti kedekatan antara klan Senju dan Uzumaki.

  Terutama ketika Hokage Pertama membentuk kampung Konoha, dia bekerjasama dengan pemimpin klan Uzumaki bernama Ashina Uzumaki .

  Isteri Hokage Pertama juga berasal dari klan Uzumaki. Maksudnya, Tsunade yang merupakan cucu Hokage Pertama mempunyai darah Uzumaki dari neneknya!

  3. Ciri-ciri Rambut Merah

  Sumber gambar: Narutopedia

  Klan Uzumaki mempunyai ciri rambut merah terang . Mito, Kushina, Nagato, hingga Karin mempunyai ciri-ciri ini

  Hanya saja, nampaknya tidak semua keturunan Uzumaki mempunyai ciri-ciri ini. Naruto, Tsunade, bahkan Ashina Uzumaki, tidak memilikinya.

  Selain itu, kedua-dua anak Naruto juga tidak mempunyai rambut merah. Boruto mengikuti ayahnya, sementara adiknya sama warna dengan ibunya.

  Fakta Menarik Lain. . .

  4. Klan Pengedap

  Sumber gambar: Narutopedia

  Walaupun Naruto terkenal sebagai salah satu watak anime terkuat, ternyata klan Uzumaki sama sekali bukan bangsa yang pandai berperang.

  Mereka lebih dikenali sebagai klan kedap , termasuk menutup bijuu atau raksasa ekor ke dalam tubuh seseorang.

  Selain itu, klan Uzumaki juga dikurniakan chakra yang berlimpah untuk menyokong pelbagai proses pengedap. Tidak separuh hati, hingga dua kali ganda!

  Dengan banyak chakra, klan Uzumaki juga terkenal kerana mempunyai umur yang panjang. Masih ingat pemandangan Karin yang terselamat setelah ditikam oleh Sasuke? Itulah satu bukti.

  Klan Uzumaki juga terkenal dengan keistimewaannya dalam menutup jutsu . Ini membuat mereka ditakuti oleh kampung-kampung lain selain Konoha.

  Oleh itu, Kushina dapat bertahan kerana dia berpindah ke Konoha walaupun diculik. Nasib baik, dia diselamatkan oleh Namikaze Minato yang kemudiannya akan menjadi suaminya.

  5. Menjadi Kyuubi Jinchuriki

  Sumber foto: Kertas dinding gua

  Sejak awal, kami mengetahui bahawa Naruto adalah bekas alias jinchuriki dari raksasa sembilan ekor yang kami kenal sebagai Kyuubi.

  Sebelum Naruto, ibunya juga menjadi jinchuriki dari Kyuubi. Isteri Hokage Pertama, Mito Uzumaki, menjadi jinchuriki Kyuubi pertama sebelum Kushina.

  Biasanya, apabila bijuu diambil dari jinchuriki, jinchuriki akan dibunuh. Keturunan Uzumaki masih boleh bertahan dalam keadaan seperti ini.

  Fakta menarik, bapa Naruto, Namikaze Minato aka Fourth Hokage, juga dianggap sebagai Kyuubi jinchuriki kerana menutup separuh Kyubi di dalamnya.

  6. Selalunya mencetuskan konflik

  Sumber gambar: The Narutoversity

  Walaupun dikaitkan dengan klan protagonis, sebenarnya klan Uzumaki hampir selalu terlibat dalam konflik dunia ninja .

  Siapa yang mula-mula mencuba mengumpulkan bijuu? Puak Uzumaki. Siapa yang membentuk Akatsuki? Seorang Uzumaki.

  Apa yang menyebabkan Perang Dunia Ninja Keempat? Obito dan Madara ingin menangkap Naruto Uzumaki untuk mengaktifkan Mugen Tsuyokomi.

  Jangan lupa keberadaan Karin yang menyertai kumpulan Sasuke. Usaha mereka untuk menangkap Killer Bee hampir menyebabkan Konoha dan Kirigakure berperang!

  7. Boruto Menjadi Permulaan Generasi Baru Klan Uzumaki

  Sumber gambar: Epic Dope

  Perkahwinan antara Naruto Uzumaki dan Hinata Hyuuga diduga akan menjadikan keturunan mereka menjadi generasi baru klan Uzumaki .

  Dengan menggabungkan kekuatan ibu bapa mereka, Boruto Uzumaki dan adiknya, Himawari, diharapkan memiliki kekuatan luar biasa di masa depan.

  Kami juga masih tertarik dengan Borou 's Jougan yang masih mempunyai hubungan dengan Byakugan ibunya.

  Itu adalah beberapa fakta menarik mengenai klan Uzumaki yang harus anda ketahui jika anda mengaku sebagai peminat Naruto.

  Fakta manakah yang paling menarik bagi anda? Adakah fakta lain yang belum disebutkan oleh Jaka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai Naruto atau artikel menarik lain dari Fanandi Prima Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan