Cara Membuat Pautan WhatsApp ke Obrolan Langsung Buat Media Sosial Anda

Keliru bagaimana membuat pautan WA untuk pelanggan Olshop atau Instagram anda? Jangan risau, inilah cara untuk membuat pautan Whatsapp termudah!

Adakah anda pernah mendengar tentang ciri WhatsApp yang disebut " Klik untuk Berbual "?

Ciri ini biasanya digunakan oleh ahli perniagaan yang ingin berkomunikasi dengan bakal pelanggan. Tanpa perlu memasukkan nombor telefon baru, bakal pelanggan hanya perlu mengklik pada pautan WA yang disediakan.

Jadi, hanya bersenjatakan pautan WA , anda dapat berkomunikasi dengan orang baru tanpa perlu menyimpan nombor baru dalam kenalan anda. Jadi, bagaimana saya membuat pautan WA ?

Tenang saja, geng! Dalam artikel ini, Jaka akan membimbing anda dari awal hingga akhir panduan untuk membuat pautan WhatsApp yang paling mudah dan terpendek. Ingin tahu?

 • Cara Membuat Pautan WhatsApp di Bitly
 • Cara Membuat Linktree WhatsApp di Media Sosial (Instagram, Facebook, Olshop)
 • Cara Membuat Pautan WhatsApp dengan Pesanan Ringkas
 • Petua Lain
 • Cara Membuat Pautan WhatsApp

  Sumber gambar: send.my.id

  Pautan WA biasanya dipasang di beberapa media sosial, seperti Facebook, Instagram, atau bahkan di WhatsApp Group untuk memudahkan orang berhenti dengan ciri sembang yang dimaksudkan.

  Dengan begitu, anda boleh terus berbual dari pautan WA yang disampaikan oleh OLShop atau aplikasi jual beli dalam talian di gerai Bio.

  Mengikuti ini Jaka akan memberikan beberapa langkah untuk membuat pautan WA terus ke mesej peribadi (sembang peribadi / PM) yang diringkaskan dari pelbagai sumber. Ingin tahu, bukan? Lihat ulasan!

  1. Cara Membuat Pautan WhatsApp dengan wa.me

  Cara paling mudah adalah melalui ciri yang disediakan oleh WhatsApp itu sendiri, geng. Kelak anda akan diberi pautan pendek WhatsApp dan kemudian disambungkan ke nombor WhatsApp yang ingin anda gunakan. Inilah panduannya!

  Langkah - 1 : Buka mana-mana Notebook atau ciri untuk menaip kosong. Sila salin dan tampal kod berikut:

  //wa.me/nomortelepon


  //api.whatsapp.com/send?phone=nomortelepon

  Kedua-dua kod di atas semuanya boleh digunakan, geng. Oleh itu, anda tidak perlu keliru untuk memilih kod mana.

  Langkah - 2 : Dalam pautan pendek di atas, anda akan melihat "nombor telefon". Sekarang, hapus teks, kemudian isikan nombor telefon WA yang akan anda gunakan di sana.

  Ingat! Prosedur penulisan mestilah sesuai dengan peraturan format nombor antarabangsa yang lengkap, TANPA sifar , tanda kurung , atau tanda hubung . Seterusnya anda dapat melihat contoh penulisan.

  Contoh yang betul:

  //wa.me/628123456789


  //api.whatsapp.com/send?phone=628123456789

  Contoh yang tidak betul:

  //wa.me/08123456789


  //api.whatsapp.com/send?phone=+628-123-456-789

  Sangat mudah bukan? Itulah cara untuk membuat pautan WA yang boleh anda letakkan di Bio Instagram atau Facebook yang anda ada.

  2. Cara Membuat Pautan WhatsApp di Bitly

  Sekarang, selain menggunakan pautan pendek wa.me , anda juga dapat membuat pautan WA melalui laman Bitly. Di sini, pautan yang dipaparkan akan menjadi lebih pendek. Kelebihannya, anda dapat mengingat kod yang diberikan.

  Sebaliknya anda lebih ingin tahu, Jaka langsung akan memberi anda panduan untuk membuat pautan WA di Bitly . Ini caranya!

  Langkah - 1 : Buka laman web Bitly di //bitly.com/ .

  Langkah - 2 : Jika dibuka, anda akan menemui lajur besar yang berlabel "Pendekkan pautan anda".

  Tugas anda sungguh mudah. Sila masukkan pautan yang ingin anda pendekkan atau pendekkan. Jaka akan menggunakan pautan wa.me yang terdapat di atas.

  Langkah - 3 : Setelah selesai, sila klik Pendek . Selesai!

  Yang harus anda buat hanyalah menyalin dan menampal pautan pendek yang disediakan dan meletakkannya di Bio Instagram, Olshop, Facebook atau media sosial anda yang lain.

  Nanti paparan setelah anda mengklik pautan pendek di atas lebih kurang seperti ini, geng.

  Adakah anda fikir kita boleh menyesuaikan nama pautan sendiri? Jadi itu bukan gabungan huruf dan angka, tetapi secara langsung dalam bentuk kata.

  Jawapannya BOLEH , geng! Walau bagaimanapun, anda dikehendaki mendaftar terlebih dahulu. Sila pilih mana yang lebih praktikal!

  3. Cara membuat WhatsApp Linktree di Media Sosial (Instagram, Facebook, Olshop)

  Selain panduan biasa dan Bitly, anda juga boleh membuat pautan WA untuk perniagaan atau apa sahaja melalui laman web Linktree. Daripada berlama-lama, berikut adalah panduan untuk membuat pautan WA untuk diletakkan di Instagram atau IG, Facebook semudah ini!

  Langkah - 1 : Buka laman Linktree melalui alamat //linktr.ee/ .

  Langkah - 2 : Untuk membuat pautan pendek di sini, anda mesti log masuk terlebih dahulu. Sekiranya anda tidak memilikinya? Sila Daftar, geng!

  Langkah - 3 : Jika anda telah melalui semua proses Pendaftaran, klik pada Tambah Pautan Baru , kemudian masukkan tajuk dan alamat pautan wa.me seperti nombor anak panah 1. Lakukan sehingga penunjuk di sebelah kanan berubah dari kuning ke hijau.

  Langkah - 4 : Setelah selesai, anda boleh menyalin-menampal pautan di anak panah nombor 2 di Bio IG, Olshop, atau Facebook dan media sosial lain.

  Nanti, penampilan semasa anda membuka pautan akan sama dengan nombor anak panah 3. Ini sangat mudah, bukan?

  Cara Membuat Pautan WhatsApp dengan Pesanan Ringkas

  Setelah anda memahami cara membuat pautan WA untuk Olshop atau meletakkannya di Bio IG / Instagram, Facebook, dan media sosial lain, anda juga boleh belajar membuat pautan WhatsApp dengan pesanan ringkas.

  Iaitu, kemudian setelah anda mengklik pada pautan pendek WA, perbualan anda secara automatik akan diisi dengan kata-kata. Biasanya ini digunakan untuk akaun WA Business. Ingin tahu? Inilah langkahnya!

  Langkah - 1 : Sila salin kod berikut untuk mendapatkan pautan WA dengan pesanan ringkas.

  //wa.me/nomorteleponwhatsapp/?text=teksberkodeur1

  Ingat! Anda mesti memasukkan nombor telefon WhatsApp anda mengikut peraturan format nombor antarabangsa yang lengkap, TANPA nol , tanda kurung , atau tanda hubung , sama seperti di atas.

  Kemudian, untuk keterangan _textcode1 _, isikan kod URL pesanan ringkas yang ingin anda tulis. Seperti contoh ini.

  //wa.me/628123456789/?text=Saya%20ingin%20membeli%20gadget%20yang%20Anda%20jual

  Itulah panduan untuk membuat pautan WA ke sembang langsung untuk akaun perniagaan atau akaun lain. Sangat mudah, bukan?

  Petua Lain

  Sumber gambar: Ibrahim Vatih

  Itulah cara untuk membuat pautan Whatsapp yang boleh anda gunakan di Instagram, Olshop, Facebook dan akaun lain.

  Sekiranya anda berminat untuk mengubah suai WhatsAppmu dengan MOD terbaru, anda boleh membaca artikel WhatsApp MOD APK dengan Ciri - ciri Terbaik 2020 yang telah ditulis oleh Jaka.

  Sekiranya anda ingin mengetahui cara membuat pelekat WA yang comel, anda boleh membaca artikel Pelekat WA 2020 Terbaik (WhatsApp) berikut . Benar-benar lengkap, bukan?

  Itu adalah panduan bagaimana membuat pautan WA. Bagaimana, sangat mudah bukan? Sekiranya anda mempunyai cara lain, anda boleh menulisnya di ruangan komen di bawah. Ikuti penulisan Jaka yang selebihnya!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Diptya .

  Artikel Berkaitan