Tonton Filem Bumi Manusia (2019) | Sekilas Ketidakadilan dalam Era Kolonial Belanda

Penasaran dengan penyesuaian karya hebat penulis Mas Pram? Ayuh, tonton filem Bumi Manusia (2019) dengan sari kata bahasa Indonesia.

Dalam dunia kesusasteraan Indonesia, mungkin tidak ada tokoh yang lebih dihormati daripada penulis Pramoedya Ananta Toer atau yang lebih dikenali sebagai Mas Pram .

Selain terkenal dengan kualiti penulisannya, Mas Pram juga terkenal sebagai seseorang yang menyatakan cintanya kepada Indonesia melalui tulisannya, kumpulan itu.

Ini mungkin paling jelas terlihat dalam karya Tetralogi Buru , yang dimulakan dengan novel Bumi Manusia yang mengisahkan seorang pemuda bernama Minke pada zaman penjajahan Belanda .

Penasaran dengan filem adaptasi sebuah novel yang sering dianggap sebagai karya dunia sastera Indonesia? Baca sahaja sinopsis dari Jaka, geng!

 • Fakta Menarik Filem Manusia Bumi
 • Tonton Filem Bumi Manusia
 • Sinopsis Filem Manusia Bumi

  Minke (Iqbaal Ramadhan) adalah anak orang asli yang secara praktikalnya 'bertuah' kerana dia mempunyai darah bangsawan Jawa .

  Pada zaman penjajahan Belanda, ini bermaksud Minke diizinkan untuk merangkul pengetahuan di Hoogere Burgerschool (HBS) yang dikhaskan untuk golongan elit.

  Dengan pendidikannya, Minke menjadi seorang pemuda yang cerdas yang tulisannya sering disiarkan di surat khabar Belanda ketika itu.

  Pendidikan elit ini juga mulai membuka minda Minke kepada idea revolusioner dan Minke sendiri mula menggunakan tulisannya untuk memperjuangkan nasib penduduk asli di Hindia Belanda .

  Selama zaman sekolahnya, Minke berkesempatan bertemu dengan Nyai Ontosoroh (Sha Ine Febriyanti) , perempuan simpanan seorang pegawai Belanda.

  Pada masa yang sama, Minke juga berkenalan dengan Annelies (Mawar Eva de Jongh) , anak perempuan Nyai Ontosoroh, dan memulakan hubungan romantis dengan Annelies.

  Sebagai seseorang yang dipanggil dengan nama panggilan Nyai , Nyai Ontosoroh mempunyai status sosial yang rendah kerana dianggap sebagai orang yang tidak bermoral.

  Kerana statusnya sebagai Nyai, Nyai Ontosoroh memahami dengan baik ketidakadilan yang dialami oleh penduduk asli yang menjadikannya panutan bagi Minke.

  Nahas, bencana timbul ketika hubungan antara Minke dan Annelies terancam akan berakhir kerana campur tangan penjajah.

  Apa yang akan berlaku dengan hubungan antara Minke dan Annelies? Apakah perjuangan Minke dan Nyai Ontosoroh dalam menghadapi penindasan dari penjajahan Belanda?

  Fakta Menarik Filem Manusia Bumi

  Sebagai adaptasi dari salah satu karya paling ikonik di Indonesia, filem Bumi Manusia tentu tergolong dalam kategori tontonan wajib, geng!

  Selain itu, filem ini juga mempunyai beberapa fakta menarik yang akan dibincangkan Jaka secara menyeluruh di sini!

  • Filem Bumi Manusia diterbitkan secara serentak dengan adaptasi filem Mas Pram novel lain, Hunt , pada 15 Ogos 2019 ,

  • Untuk meningkatkan keaslian filem ini, pengarah Hanung Bramantyo menggunakan pelakon asli Belanda untuk mengisi peranan dalam filem ini.

  • Hanung sendiri sebenarnya adalah pilihan kedua sebagai pengarah di mana Anggy Umbara pada asalnya dilantik sebagai pengarah filem ini.

  • Pelakon lama Sha Ine Febriyanti jarang dilihat dalam filem, tetapi dia sudah mempunyai kerjaya yang panjang di teater.

  • Sebagai salah satu tokoh sastera yang paling ikonik, keputusan untuk memberikan peranan Minke kepada Iqbaal Ramadhan dari siri filem Dilan mendapat bantahan ramai oleh netizen.

  • Filem ini mempunyai jangka masa yang cukup lama 3 jam dan walaupun begitu masih perlu memotong banyak elemen dari novel asalnya.

  • Mengikuti jejak novel asal yang menjadi buku Tetralogi Buru yang pertama, Hanung merancang untuk menjadikan Bumi Manusia sebagai filem trilogi pertama.

  Tonton Filem Bumi Manusia

  TajukManusia Bumi
  Menayangkan 15 Ogos 2019
  Jangka masa 3 jam 1 minit
  Pengeluaran Gambar Falcon
  Pengarah Hanung Bramantyo
  Pelakon Iqbaal Ramadhan, Sha Ine Febriyanti, Mawar Eva de Jongh
  Genre Drama, Sejarah, Romantik
  Penarafan 6.6 / 10 (IMDb.com)

  Bagi anda yang sudah berminat dengan penyesuaian karya hebat Mas Pram, anda boleh menyemak perincian masa tayangan filem di pawagam seluruh Indonesia melalui pautan di bawah, geng!

  >>> Tonton Filem Bumi Manusia <<<

  Sebagai penulis yang kemasyhurannya telah sampai ke pelosok dunia, filem Bumi Manusia memang sangat dinanti-nantikan oleh penonton, geng.

  Apa pendapat anda mengenai filem ini? Adakah anda fikir ia tidak sepadan dengan novel? Kongsi secara langsung di ruangan komen!

  Baca juga artikel mengenai filem atau artikel menarik lain dari Fikri Harish

  Artikel Berkaitan