Mengenal Teknik Peretasan Menguping dan Cara Mencegahnya

Terdapat banyak teknik peretasan yang dapat digunakan oleh penggodam, tetapi salah satunya adalah teknik peretasan Menguping. Ingin tahu apa yang menguping? Lihatlah!

Peretasan nama masih dilihat sebagai kemahiran yang popular. Terbukti bermula dari pelajar IT hingga pakar IT yang bersaing untuk mempelajari ilmu peretasan adalah pengajaran sendiri. Yup, belajar sendiri, kerana pendidikan rasmi itu sendiri masih jarang berlaku.

Bercakap mengenai ilmu peretasan, penggodam akan menerapkan banyak teknik untuk menggodam mangsanya. Salah satunya adalah menguping . Adakah anda ingin tahu apa itu penyadapan dan bagaimana cara mencegahnya? Pertimbangkan artikel Jaka berikut.

BACA JUGA
 • Ini adalah 10 Penggodam Paling Berbahaya di Dunia (Psst ... Ada Penggodam Indonesia)
 • Berhati-hati! Terdapat Cara Baru Peretas Mendapatkan Data Akaun Bank Melalui WhatsApp
 • 100% Anti-Peretas, Inilah Petua Membuat Kata Laluan Paling Selamat di Dunia

Mengenal Teknik Peretasan Menguping dan Cara Mencegahnya

Terdapat banyak teknik penggodaman, dan wajar jika seorang penggodam menggunakan beberapa teknik untuk menyerang mangsanya. Teknik itu sendiri antaranya adalah MiTM, Watering Hole, Phishing , dan lain-lain.

Sekiranya anda ingin mengetahui apa itu MiTM, Watering Hole, dan sebagainya, anda boleh mencuba mencari artikel Jaka yang sebelum ini membincangkannya. Kerana dalam artikel ini, Jaka akan membincangkan mengenai Menguping.

LIHAT ARTIKEL LIHAT ARTIKEL

Apakah teknik penggodaman menguping ? Ini adalah teknik untuk memintas rangkaian komunikasi mangsa dalam masa nyata . Rangkaian komunikasi itu sendiri seperti telefon, panggilan video, SMS, faks, dan lain-lain. Tujuannya adalah untuk mencuri data yang tidak dienkripsi dan dihantar melalui rangkaian data.

Sekilas jika anda perhatikan, teknik ini sebenarnya adalah sebahagian daripada teknik penggodaman MiTM. Apa yang dilakukan melalui teknik ini boleh dianggap sebagai penyadapan. Apabila terdapat dua orang yang bercakap di telefon, penggodam yang menggunakan teknik ini akan dapat mendengarnya. Atau bahasa lain adalah bugging .

Teknik penggodaman ini boleh dikatakan agak sukar, tetapi mudah dilakukan untuk orang yang mempunyai kuasa khas . Kerana untuk melakukan teknik ini, biasanya memerlukan peralatan tambahan atau akses khas.

Walau bagaimanapun, teknik ini dikelaskan sebagai sangat berbahaya. Dan tidak mustahil seseorang di sekitar anda dapat melakukannya. Oleh itu, di sini Jaka memberitahu anda cara mencegahnya.

Cara Mencegah Serangan Peretasan Menguping

Baiklah, bagaimana menangani serangan Menguping ini? Berikut adalah beberapa cara untuk mengetahui kapan seseorang menyerang anda dengan teknik peretasan menguping.

 • Sekiranya yang diserang adalah saluran komunikasi telefon. Biasanya talian telefon kita tidak jelas , akan terdengar bunyi berdengung. Di satu pihak, suara orang yang kita ajak bicara juga akan bergema.
 • Sambungan talian telefon sering terputus setiap beberapa minit, walaupun isyarat dan orang lain kuat.
 • Apabila kita menelefon, kadangkala hilang nombor yang tidak jelas . Walaupun kami telah mengesahkan nombor telefon yang dimaksudkan.
 • Sekiranya yang diserang adalah saluran komunikasi mesej, biasanya mesej anda akan mengalami kelewatan , bahkan tidak mungkin gagal untuk dihantar.
 • Mesej akan dihantar dua kali , malah menyebabkan kos penghantaran mesej anda meningkat dua kali ganda.

Sekiranya anda mengalami tanda-tanda ini, tidak mustahil anda sedang diserang dengan teknik penggodaman ini dengan nuansa Menguping. Untuk itu, anda perlu melakukan ini .

 • Tukar nombor telefon bimbit atau akaun.
 • Sekiranya anda tidak dapat menukar nombor telefon bimbit atau akaun anda, segera hubungi operator perkhidmatan . Katakan bahawa anda mengesyaki ada aktiviti komunikasi lain di luar apa yang anda lakukan.
 • Lakukan tetapan semula kilang . Mengenai caranya, anda dapat melihatnya melalui artikel Jaka berikut.
LIHAT ARTIKEL

Nah, itu hanya artikel Jaka tentang mengenali teknik peretasan Mengupas dan cara mencegahnya. Semoga ini berguna!

Pastikan juga anda membaca artikel yang berkaitan dengan Hack atau tulisan menarik lain dari Putra Andalas .

Sepanduk: Arkib Internet

Artikel Berkaitan