7 Cara Menjimatkan Bateri Semasa Bermain Permainan, Anda Boleh Bermain Permainan Sepanjang Hari!

Adakah telefon bimbit anda cepat habis semasa bermain permainan? Jaka mempunyai petua mengenai cara menjimatkan bateri telefon bimbit ketika bermain permainan berat.

Lebih lama berseronok mengejar makan malam ayam terus menjadi pemberitahuan Bateri Rendah ? Adakah anda suka kesal kerana keseronokan pangkat dan telefon bimbit anda mati kerana kehabisan bateri walaupun anda baru bermain 3 pusingan?

Jaka tahu, pasti sangat mengecewakan ketika bermain permainan lagi, dia berseru dan tiba-tiba bateri HP habis.

Sebenarnya, ada cara untuk menjimatkan bateri semasa bermain permainan. Petua ini dijamin berfungsi 100% dapat menjimatkan bateri anda semasa bermain permainan.

Dijamin, setelah anda membaca artikel ini dan menerapkan petua yang diberikan oleh Jaka, anda dapat menjimatkan bateri anda 40-50% dari biasa!

 • Menetapkan Grafik Permainan ke Mod Rendah
 • Main Menggunakan Mod Penerbangan
 • Tutup Permohonan Semasa
 • Kurangkan Kecerahan Skrin
 • Matikan Getaran
 • Menggunakan Aplikasi Greenify
 • 7 Cara Menjimatkan Bateri Semasa Bermain Permainan

  Ketahuilah, tidak semua anda mempunyai telefon bimbit dengan bateri yang besar, jadi anda tidak dapat bermain permainan kegemaran anda lama.

  Terdapat sekurang-kurangnya 7 cara atau petua yang boleh anda lakukan jika anda ingin menjimatkan bateri telefon pintar anda semasa bermain permainan. Sila periksa petua satu demi satu dan anda memohon!

  1. Hidupkan Mod Penjimat Bateri

  Nah, cara pertama untuk menjimatkan bateri semasa bermain permainan ini tidak memerlukan aplikasi tambahan untuk mengaktifkan mod Power Saver Mode / Battery Saver. Kerana, hampir semua telefon pintar mempunyai ciri ini.

  Jaka masih mempunyai beberapa jenama telefon bimbit dan semuanya mempunyai ciri ini. Sebenarnya, iPhone mempunyai ciri ini. Jadi telefon bimbit anda juga harus mempunyai ciri ini.

  Oh ya, untuk mengaktifkan ciri ini pada setiap telefon pintar pasti berbeza, tetapi cuba masuk ke menu Tetapan -> pilih menu Bateri -> kemudian pilih Mod Jimat Kuasa .

  2. Menetapkan Grafik Permainan ke Mod Rendah

  Langkah kedua yang dapat anda lakukan untuk menjimatkan bateri semasa bermain permainan adalah mengatur grafik permainan yang anda mainkan ke mode Rendah.

  Sekiranya anda tidak tahu, walaupun anda tidak menetapkan penjajaran yang betul, anda tidak akan mendapat kepuasan ketika bermain permainan dengan grafik HD yang menakjubkan seperti PUBG atau Ahspalt 8.

  Tetapi sebenarnya walaupun anda menetapkan grafik permainan anda ke mod Rendah, kegembiraan permainan yang anda mainkan sama sekali tidak akan berkurang!

  Bahkan beberapa permainan seperti PUBG memberikan suasana sederhana jika anda merasakan bahawa pengaturan Rendah terlalu mengganggu 'mata' anda. Tidak buruk, dengan menetapkan grafik permainan ke yang paling rendah akan menjadikan bateri anda tahan lebih lama dan telefon bimbit tidak cepat panas.

  3. Main Menggunakan Mod Penerbangan

  Ini adalah salah satu muslihat rahsia yang biasa dilakukan Jaka ketika Jaka sedang bermain permainan sambil diturunkan pangkat atau mengejar level dengan cepat ketika bermain permainan.

  Semasa bermain permainan menggunakan Flight Mode plus Wi-Fi (jika anda bermain permainan dalam talian di telefon pintar anda), ia akan menjimatkan banyak bateri kerana anda tidak akan menerima panggilan telefon atau sms.

  Dengan mengaktifkan ciri Flight Mode, anda sebenarnya menyekat rangkaian selular anda. Anda tahu, kenaikan dan turunnya isyarat / rangkaian internet anda akan mempengaruhi jangka hayat bateri.

  4. Tutup Permohonan Semasa

  Petua keempat untuk menjimatkan kuasa bateri semasa anda bermain permainan adalah menghentikan atau keluar dari semua aplikasi yang sedang anda buka.

  Sebenarnya, jika anda menggunakan iPhone untuk bermain permainan, petua ini tidak berlaku. kerana iPhone melakukan aplikasi reka bentuk yang tidak ditutup, tidak berfungsi seperti biasa. Mereka mempunyai algoritma yang berbeza untuk ini.

  Walau bagaimanapun, jika telefon bimbit anda adalah Android, ini akan mempengaruhi prestasi HP anda lebih kurang. Apabila anda tidak menutup aplikasi yang sedang berjalan dan anda melakukan penyegaran aplikasi pada setiap aplikasi yang anda buka, Android anda akan terus berfungsi pada aplikasi ini dan akan menghabiskan lebih banyak data bateri dan menjadi lebih boros.

  5. Turunkan Kecerahan Skrin

  Ini sebenarnya bukan rahsia jika membuat telefon bimbit anda redup akan menjadikan bateri telefon bimbit anda tahan lebih lama.

  Mungkin semasa anda membuat kecerahan skrin pada tahap maksimum, anda akan merasa lebih selesa. namun, ini hanya akan menjadikan bateri anda habis lebih cepat.

  Penyelesaiannya ialah anda bermain di tempat yang terang dan terang. Jadi, walaupun anda menurunkan kecerahan skrin anda serendah mungkin, anda masih boleh memainkan permainan di telefon bimbit anda dengan selesa.

  6. Matikan Getaran

  Sebenarnya petua ini diperlukan untuk anda lakukan. Sekiranya anda memilih untuk bermain permainan dengan Flight Mode, anda tidak perlu melakukan ini.

  Namun, jika anda sedang bermain permainan dan menunggu telefon seseorang, lebih baik matikan getaran pada telefon bimbit anda, kerana telefon bimbit anda akan bekerja lebih keras ketika ada getaran.

  Anda juga boleh mematikan getaran dalam permainan jika permainan yang anda mainkan mempunyai kesan getaran di dalamnya. Tidak teruk, dapat menjimatkan 10-15% bateri jika mematikan getaran.

  7. Menggunakan Aplikasi Greenify

  Nah, cara terakhir yang mungkin anda fikirkan agak rumit, kerana anda perlu memasang aplikasinya terlebih dahulu.

  Tetapi percayalah, jika anda telah memasang aplikasi penghemat bateri Greenify , anda dapat menjimatkan kuasa telefon bimbit anda dengan lebih baik lagi.

  Terdapat banyak mod pilihan penjimatan kuasa yang boleh anda pilih jika anda menggunakan aplikasi Greenify ini. Bermula dari tetapan cahaya hingga tegar aplikasi ini disediakan untuk menjimatkan bateri mudah alih anda semasa bermain permainan.

  Oh ya, jika Android anda telah di-root, anda bahkan mempunyai lebih banyak akses untuk membuat tetapan untuk menjimatkan kuasa bateri anda. Jangan percaya? Cuba lihat penjelasan dari Cik JT di bawah:

  Alat Pembangun Aplikasi Oasis Feng DOWNLOAD

  Itu adalah petua dari Jaka tentang cara menjimatkan bateri semasa bermain permainan. Terutama permainan berat.

  Semoga berjaya dengan petua dari Jaka, kawan-kawan!

  Sila kongsi dan komen artikel ini untuk terus mendapatkan maklumat, petua & trik serta berita mengenai teknologi dari Jalantikus.com

  Baca juga artikel mengenai Bateri Mudah Alih atau artikel menarik lain dari Naufal .

  Artikel Berkaitan