Cara Mencuba Aplikasi Android di Google Chrome Tanpa Pasang

Google Chrome dapat digunakan untuk menjalankan aplikasi Android. Inilah kaedah mudah untuk mencuba aplikasi Android di Google Chrome.

Anda mungkin tidak menyangka bahawa Google Chrome kini dapat menjalankan aplikasi Android . Ya, hakikat bahawa Google Chrome mampu melakukannya.

Malah, aplikasi Android juga dapat dijalankan di berbagai platform tanpa menggunakan emulator , termasuk pada sistem operasi Windows .

Kami dapat menjalankan aplikasi Android di Chrome menggunakan alat yang disebut ARC Welder . Aplikasi ini sengaja dibuat untuk menguji aplikasi Android di Chrome .

Walaupun fungsi sebenarnya adalah untuk menguji aplikasi, alat ini juga dapat digunakan untuk menjalankan beberapa aplikasi Android dengan mudah.

Bagaimana anda menjalankan aplikasi Google Chrome Android? Ayuh, rujuk terus ulasan Jaka berikut.

BACA JUGA
  • Apa itu Chromium? Inilah Perbezaannya Dengan Google Chrome!
  • Buka 100 Tab Google Chrome Tanpa Kelewatan? Boleh!
  • Cara Menyimpan Kuota Data Internet di Google Chrome pada PC

Cara Mencuba Aplikasi Android di Google Chrome

1. Pasang ARC Welder

Buka halaman Kedai Web Chrome dan cari ARC Welder di medan carian. Kemudian lakukan pemasangan dengan mengklik butang 'launch app' . Alat ini dapat dijalankan pada sistem operasi Windows 10, macOS, Linux, dan Chrome OS .

2. Cari Aplikasi APK Android

Setelah aplikasi ARC Welder ditambahkan, langkah selanjutnya adalah mencari aplikasi Android dalam bentuk file APK . Terdapat banyak laman web yang menyediakan fail APK di internet. Contoh yang popular ialah APKMirror dan AndroidAPKsFree .

3. Jalankan Aplikasi ARC Welder

Sekiranya anda sudah mempunyai beberapa fail APK, langkah seterusnya adalah menjalankan aplikasi ARC Welder di Chrome. Semasa pertama kali memulakan ARC Welder, perkara pertama yang kami lakukan adalah memilih direktori di mana apk akan dipasang.

Kemudian untuk mula menjalankan aplikasi, kita dapat mengklik 'tambahkan apk Anda' . Kemudian biarkan tetapan lalai berjalan. Langkah terakhir adalah dengan mengklik butang 'launch app' untuk memulakan aplikasi.

Setelah semua langkah selesai, aplikasi siap dijalankan. Bagaimana? Praktikal bukan? Kaedah ini lebih mudah dan selamat daripada perlu memasang emulator pada komputer yang dapat memperlambat prestasi komputer ketika membuka aplikasi Android.

Semoga berjaya. Dan jika anda mempunyai kaedah alternatif lain, sila kongsi komen di bawah.

Artikel Berkaitan