Cara Mengemas kini Android Oreo pada Xiaomi Mi A1 untuk Anda yang Belum Mendapatnya

Xiaomi Mi A1 adalah netizen telefon pintar yang paling banyak dibincangkan pada tahun 2017. Inilah cara untuk mengemas kini Android Oreo pada Xiaomi Mi A1 untuk anda yang belum memahaminya. Cepat cuba lelaki!

Sudah tahu telefon pintar Xiaomi yang menjadi perhatian ramai pada tahun 2017? Ya, Xiaomi Mi A1 dengan kerjasama Google akhirnya secara rasmi memberikan hadiah terbaik pada akhir tahun 2017. Anda tahu?

Xiaomi Mi A1 kali ini benar-benar memberikan kemas kini sistem operasi terbaru, Android 8.0 Nougat kepada penggunanya. Tetapi sayangnya beberapa pengguna belum menerima pemberitahuan. Macam mana boleh jadi? Jadi Jaka akan memberitahu anda bagaimana untuk mengemas kini Android Oreo pada Xiaomi Mi A1 .

BACA JUGA
  • Berikut, 12 Alat Lanjutan Xiaomi Selain Telefon Pintar
  • Cara Mengubah Fon Xiaomi tanpa Root di MIUI 10 dan 11, Mudah!
  • Terlupa Akaun Mi? Inilah Cara Memulihkan Akaun Xiaomi yang Terlupa

Cara Mengemas kini Android Oreo pada Xiaomi Mi A1

Tepat pada akhir tahun 2017, Xiaomi benar-benar memberikan kejutan kepada MiFans. Bagaimana tidak, melalui akaun Twitter Mi Indonesia (@xiaomiindonesia) mengumumkan bahawa telefon pintar Android One Xiaomi mendapat kemas kini sistem operasi Android terkini.

Bukan tanpa syarat, untuk mengemas kini Xiaomi Mi A1 oleh Over The Air (OTA) ke Android 8.0, anda harus melakukan kemas kini sehingga 7.12.19 Disember untuk melakukannya. Sekiranya anda belum mendapat pemberitahuan, berikut adalah cara mudah untuk mengemas kini Mi A1.

  • Setelah memastikan untuk mengemas kini ke versi 7.12.19, anda pergi ke menu Tetapan kemudian pergi ke halaman Aplikasi .

  • Kemudian jangan lupa untuk memaparkan pilihan Aplikasi Sistem, kemudian buka aplikasi kerangka perkhidmatan Google dan hapus data aplikasi dalam pilihan Hapus semua data .

  • Kemudian pergi ke halaman utama Android dan buka aplikasi Dialer, kemudian taipkan kod di bawah. Tunggu sehingga mesej berjaya di bar pemberitahuan.

copy-paste ke Dialer: *#*#2432546#*#*

  • Akhirnya anda hanya perlu memuat semula pada menu Pembaruan Sistem untuk mula mendapatkan Android 8.0 Oreo. Yang perlu anda sediakan adalah memori dan kapasiti rangkaian internet yang mencukupi kerana kemas kini memerlukan 1GB lebih banyak. Di samping itu, bateri mesti penuh atau melebihi 20 peratus.

Ciri Android 8.0 Oreo dan Spesifikasi Xiaomi Mi A1

Sumber gambar: Foto: indiatoday.intoday.in

Android 8.0 Oreo membawa beberapa peningkatan prestasi dari versi sistem operasi sebelumnya. Contohnya, pilihan menu Tetapan lebih ringkas, Had Latar Belakang, Gambar dalam Gambar, Titik Pemberitahuan, Pemilihan Teks Pintar dan banyak lagi. Anda boleh membaca lebih lanjut di: 14 Ciri-ciri Lanjutan Android 8.0 Oreo, Adakah Anda Belum Tahu?

Sumber gambar: Foto: jalantikus.com

Xiaomi Mi A1 sendiri adalah saudara kembar Mi 5X yang menggunakan sistem operasi Android One. Termasuk dalam kelas menengah, 3 juta telefon pintar sudah dilengkapi dengan dua kamera 12MP dengan keupayaan tele-foto dan lelaki bokeh.

SpesifikasiXiaomi Mi A1
Rangkaian GSM / HSPA / LTE
Dimensi 155.4 x 75.8 x 7.3 mm; 165 gram
Skrin 5.5 inci; Skrin sentuh kapasitif LCD LTPS IPS 1080 x 1920 piksel
Pemproses Qualcomm MSM8953 Snapdragon 625 octa-core 2.0GHz
Ingatan RAM 4GB; Memori dalaman 64GB
Kamera Kamera Belakang Dual 12MP + lensa tele-foto 12MP


Kamera Depan 5MP

Sistem operasi Android 7.1.2 Nougat, boleh ditingkatkan kepada Android 8.0 Oreo; Android One
Bateri 3080mAh
Harga Rp.099.000 (semasa pelepasan rasmi September 2017)

Inilah sekilas bagaimana untuk mengemas kini Android Oreo pada Xiaomi Mi A1 bagi anda yang belum mendapatkannya. Namun, Xiaomi secara beransur-ansur akan memberikan kemas kini ini secara merata melalui OTA. Semoga berjaya semua!

Baca juga artikel mengenai Xiaomi atau artikel menarik lain dari Satria Aji Purwoko .

Artikel Berkaitan