Inilah Cara Merawat Power Bank Supaya Tidak Kerosakan Dengan Cepat

Inilah JalanTikus kongsikan 7 petua agar power bank anda kekal tahan lama dan tidak membahayakan anda.

Menggunakan power bank adalah salah satu cara jika telefon pintar anda mati tetapi tidak dapat mencari sumber kuasa atau yang dipanggil orang sebagai palam. Oleh itu, pada zaman sekarang ini, bank kuasa telah menjadi salah satu perkara terpenting untuk dilaksanakan.

Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak orang yang tidak betul-betul tahu menjaga bank kuasa yang baik sehingga tidak mudah rosak. Ada berbagai macam kerusakan yang dapat terjadi di power bank, mulai dari berkurangnya kapasitas, menggelembung bateri, hingga dapat meletup juga yang Anda tahu.

BACA JUGA
  • 2 Bahaya Power Bank untuk Pengguna Telefon Pintar
  • Jangan Beli Bank Kuasa Lagi, Inilah 5 Sebab!
  • Cara Membuat Power Bank dari Telefon Pintar yang Rosak

Cara Merawat Power Bank Supaya Tidak Merosakkan Dengan Cepat

Nah, inilah JalanTikus kongsikan 7 petua agar bank kuasa anda kekal tahan lama dan tidak membahayakan anda.

1. Jangan Sering Mengecas

Terlalu kerap mengecas power bank bukanlah perkara yang tepat untuk kesihatan bank kuasa anda . Kerana, kebanyakan bank kuasa mempunyai bateri jenis Li-Ion atau lithium-Ion yang mempunyai daya tahan sehingga 500 kali cas. Terdapat juga bank kuasa yang menggunakan bateri Li-Pho atau Lithium Polymer yang mempunyai jangka hayat sehingga 1,000 kali cas.

Setelah melebihi had maksimum, biasanya kapasiti bateri di power bank akan berkurang. Ini dapat dirasakan melalui seberapa banyak bank kuasa anda dapat mengecas bateri anda. Sekiranya anda merasakan bank kuasa anda tidak lagi dapat mengecas telefon pintar anda sepenuhnya, ini bermakna kapasiti bateri di bank kuasa anda telah menurun.

2. Isi Sepenuhnya

Biasakan mengisi kapasiti bank kuasa anda sepenuhnya. Tujuannya adalah agar power bank tidak habis dengan cepat dan tidak terlalu kerap dicas semula. Untuk melihat sama ada kuasa bank kuasa anda penuh atau tidak, periksa petunjuk bateri di bank kuasa dalam bentuk lampu atau skrin.

Selain itu, mengisinya dengan penuh juga akan memberi manfaat kepada anda. Jadi, anda tidak perlu risau lagi sekiranya telefon pintar anda kehabisan kuasa.

3. Cas Sebelum Kuasa Kurang dari 20%

Biasakan mengenakan bayaran apabila bank kuasa anda mempunyai baki 20% -15% agar tidak merosakkan bank kuasa anda . Cuba mengecas anda apabila penunjuk kapasiti bateri di bank kuasa anda menunjukkan separuh atau seperempat. Oleh itu, jika penunjuk bateri power bank anda mempunyai 4 lampu LED, anda cuba mengecasnya ketika masih 2 atau satu lampu penunjuk menyala.

4. Jangan berlebihan

Mungkin jika anda mempunyai power bank dengan jenama teratas, seperti Xiaomi dan Anker, anda tidak perlu risau tentang masalah ini. Kerana jenama tersebut sudah mempunyai ciri-ciri Perlindungan Pengisian Berlebihan yang akan segera memutuskan bekalan kuasa ketika power bank penuh.

Tetapi, untuk bank kuasa yang murah, ia mungkin tidak dilengkapi dengan ciri ini. Oleh itu, jika anda mahukan bank kuasa anda kekal tahan lama, anda harus memberi perhatian semasa bank kuasa anda dicas agar tidak dikenakan bayaran berlebihan.

5. Elakkan suhu panas dan sejuk

Semasa dicas, elakkan tempat tertutup seperti beg atau kabinet. Kerana, ketika power bank sedang dicas biasanya akan mengeluarkan panas. Sekiranya anda menyimpannya di tempat tertutup, kemungkinan bank kuasa tidak mempunyai peredaran udara. Inilah yang membuat bank kuasa anda bocor dan gelembung.

6. Jauhkan dari TV, Peti Sejuk, dan Barangan Elektronik Lain

Televisyen, peti sejuk dan alat elektronik lain sering memancarkan gelombang magnetik yang tentunya tidak baik untuk power bank. Sekiranya anda meletupkan power bank berhampiran objek elektronik yang memancarkan gelombang magnetik, kemungkinan menjadikan power bank akan segera rosak.

7. Jangan Jatuh

Elakkan power bank dari kesan yang teruk seperti kejatuhan. Kerana, ini membolehkan komponen dalam power bank seperti bateri dan permukaan output bank kuasa tidak berfungsi dengan baik.

Itulah beberapa perkara yang mungkin dapat membantu bank kuasa anda tidak cepat rosak. Ada baiknya kita menghalangnya daripada sudah basah.

Artikel Berkaitan