5 Syarat Penting Dalam Fail Audio Yang Anda Perlu Tahu

Jaka akan menerangkan sedikit tentang memahami fail audio secara mendalam dan istilah penting dalam fail audio di mana ini dapat mengoptimumkan kualiti audio semasa anda mendengar muzik kemudian.

Semua orang mesti mengetahui apa itu fail audio atau apa yang biasa kita sebut sebagai fail muzik, tetapi tidak semua orang mengetahui tentang teknologi ini secara mendalam. Ia kelihatan remeh atau tidak penting bagi anda untuk mengetahui lebih lanjut. Tetapi pengetahuan ini sangat berguna bagi anda yang ingin membuat muzik rakaman atau hanya memaksimumkan kualiti audio semasa anda mendengar sendiri.

Oleh itu, Jaka akan meneroka sedikit tentang pemahaman fail audio secara mendalam yang juga dapat mengoptimumkan kualiti audio ketika anda mendengar muzik kemudian. Berikut adalah 5 istilah penting dalam fail audio yang mesti anda ketahui.

BACA JUGA
  • 5 Rakaman Audio 3D Yang Pasti Membuat Anda Kagum Takut
  • Cara Mengemas kini Pemacu Audio di Windows 7 dan Windows 8

5 Syarat Penting Dalam Fail Audio Yang Anda Perlu Tahu

1. Kadar Sampel

Sumber: makeuseof.com

Bagaimana peranti audio berfungsi semasa merakam? Peranti berfungsi dengan menangkap gelombang suara secara berkala atau dari semasa ke semasa ia dipanggil ' Snapshot '. Di mana setiap snapshot disebut Sampel dan selang yang digunakan untuk setiap snapshot disebut Sample Rate . Semakin pendek selang semakin cepat frekuensi, jika frekuensi lebih cepat maka kualiti audio akan lebih tepat.

2. Bitrate

Sumber: wikipedia.org

Banyak orang menganggap bahawa Bitrate sama dengan Kadar Sampel , tetapi mereka mempunyai perbezaan mendasar. Bitrate adalah jumlah data suara yang diproses sesaat, dan ini biasanya dikalikan dengan Kadar Sampel dengan kedalaman bit. Sebagai contoh fail audio dengan Kadar Sampel 44.1 Khz dan kedalaman 16-bit akan mempunyai Bitrate 705.6 Kbps. Jadi jika kedalaman bit lebih tinggi, rakaman juga akan menjadi lebih baik dan lebih baik.

3. Stereo vs Mono

Sumber: audacityteam.org

Ramai orang masih tidak memahami perbezaan antara Stereo dan Mono . Ringkasnya adalah Mono bermaksud satu saluran sementara Stereo bermaksud dua saluran. Dua saluran di Stereo boleh disebut sebagai ' Kiri ' dan ' Kanan '. Oleh itu, jika anda mendengar muzik jenis stereo dengan fon kepala, maka anda akan mendengar dua bunyi yang berbeza antara Kiri dan Kanan. Tetapi akan sangat berbeza jika anda mendengar fail jenis Mono, anda hanya akan mendengar muzik rata.

Fail audio jenis stereo juga mempunyai lebih banyak memori daripada fail jenis Mono. Oleh itu, jika anda merancang untuk mengurangkan saiz fail audio dengan ketara, menukar muzik Stereo menjadi Mono adalah langkah yang tepat. Tetapi dengan risiko anda sendiri, kerana muzik anda akan terdengar rata kemudian.

4. Pemampatan

Sumber: techeye.net

Mampatan boleh anda panggil kompresi atau biasa disebut dengan mengurangi ukuran file. Sekiranya anda ingin meminimumkan fail audio maka anda boleh bermain-main dengan mengubah tetapan seperti Sample Rate, Bitrate, dan Stereo, dan Mono.

Terdapat 2 cara untuk memampatkan fail audio:

  • Mampatan rugi adalah dengan menghilangkan data yang tidak diperlukan dalam fail audio, seperti suara yang didengar jauh. Tetapi data akan hilang sepenuhnya setelah dimampatkan.
  • Pemampatan tanpa kerugian adalah memampatkan semua fail audio menggunakan algoritma matematik. Tetapi fail audio mesti disahkompresi lagi ketika bermain sehingga memerlukan lebih banyak kuasa ketika audio dimainkan kemudian. Kelebihannya ialah tiada data audio yang hilang

5. Format Fail

Sumber: pixabay.com

Setelah anda memahami pelbagai istilah di atas, akan terasa kurang sekiranya anda tidak mengetahui jenis fail audio. Fail audio yang popular sekarang dan sering digunakan adalah jenis MP3, OGG, dan ACC.

Berikut ini adalah penjelasan ringkas mengenai perbezaan antara tiga jenis fail:

  • MP3 adalah fail audio yang paling popular kerana MP3 adalah jenis fail audio pertama yang muncul.
  • ACC secara teknikal ACC mempunyai kelebihan berbanding MP3 tetapi jarang menggunakan fail kerana mempunyai memori lebih banyak daripada MP3 slam.
  • OGG juga bagus, tetapi tidak banyak peranti yang menyokong jenis fail OGG.

Dengan mengetahui 5 perkara di atas, sekarang anda boleh membuat rakaman audio dengan kualiti yang diinginkan. Anda juga dapat memampatkan fail audio dengan betul tanpa merosakkan kualiti fail audio.

Artikel Berkaitan