Cara Menyalin Pautan URL Instagram dengan mudah (Foto, Video, Profil)

Mempunyai perniagaan dalam talian dan ingin mempromosikan menggunakan akaun Instagram tetapi tidak tahu cara menyalin pautan Instagram? Jangan sedih, ikuti tutorial Jaka berikut!

Instagram adalah platform media sosial di mana kita dapat berkongsi gambar dan video dengan rakan pengguna di seluruh dunia.

Dalam era semua digital seperti sekarang, Instagram tidak lagi digunakan untuk hanya berkongsi kandungan, tetapi juga untuk mencari nafkah sebagai pelajar.

Melalui ciri pautan salinan, anda boleh berkongsi profil atau kandungan IG anda melalui platform lain untuk mempromosikan perkhidmatan dan produk yang anda jual.

Dalam artikel ini, Jaka akan menerangkan beberapa cara untuk menyalin pautan Instagram di telefon bimbit atau desktop. Ingin tahu? Ayuh, jumpa bersama.

 • Cara Menyalin Pautan Foto dan Video di Instagram
 • Cara Menyalin Pautan Profil & Kandungan Instagram di PC / Komputer riba
 • Cara menyalin pautan Instagram dengan mudah

  Terdapat 3 cara untuk menyalin pautan akaun Instagram yang boleh anda lakukan. Bermula dari salinan pautan gambar, video, salin juga pautan profil / akaun IG.

  Melalui pautan ini, anda boleh memuat turun foto dan video yang dikongsi menggunakan aplikasi pengunduh di Instagram.

  Anda memuat turun video dan gambar yang dapat anda simpan sehingga anda tidak lupa atau sekiranya siaran itu dihapus oleh pemiliknya.

  Kaedahnya agak mudah kerana anda tidak memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk menyalin pautan profil Instagram. Segera, lihat, mari, geng!

  1. Cara Menyalin Pautan Profil Instagram Anda Sendiri dan Lain-lain

  Pertama sekali, Jaka akan memberitahu anda cara menyalin pautan profil Instagram atau profil orang lain. Dengan ini, anda akan memberi akses kepada penerima pautan untuk membuka galeri dari profil yang anda salin.

  Kaedah ini sangat sesuai untuk anda yang ingin mempromosikan perniagaan perkhidmatan atau produk yang anda jual di akaun Instagram anda. Inilah cara menyalin pautan profil Instagram:

  • Langkah 1: Buka aplikasi Instagram yang dipasang di telefon bimbit anda. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh memuat turunnya melalui pautan di bawah:
  MUAT TURUN Aplikasi Foto & Pengimejan Instagram
  • Langkah 2: Masukkan aplikasi dengan log masuk menggunakan akaun Instagram anda. Anda juga boleh menggunakan akaun Google atau akaun Facebook untuk dapat masuk ke Instagram.

  • Langkah 3: Cari profil Instagram yang anda mahu salin pautan untuk menggunakan ciri Carian. Boleh menjadi profil anda sendiri, dan juga profil orang lain yang anda mahukan.

  • Langkah 4: Di kanan atas profil, terdapat butang menu yang mempunyai ikon 3 titik menegak. Klik pada butang, kemudian pilih Salin URL Profil .

  • Langkah 5: Pautan profil akaun anda berjaya disalin. Sekarang, yang perlu anda lakukan ialah menampal / menampal pautan pada platform yang diperlukan.

  2. Cara Menyalin Pautan Foto dan Video di Instagram

  Seterusnya adalah cara menyalin pautan foto dan video di Instagram dengan HP. Anda boleh melakukan ini sekiranya kami mahu berkongsi catatan atau menyiarkan semula catatan orang lain.

  MUAT TURUN Aplikasi Sosial & Pemesejan

  Sekiranya anda ingin mendapat banyak suka pada catatan Instagram anda, anda boleh menyalin pautan dari gambar / video yang ada di akaun Instagram anda dan membaginya ke platform lain, seperti WhatsApp atau Twitter.

  Kaedahnya lebih kurang sama dengan geng di atas. Berikut adalah langkah-langkah yang mesti anda ikuti:

  • Langkah 1: Buka aplikasi Instagram yang dipasang di telefon bimbit anda.

  • Langkah 2: Masukkan aplikasi dengan log masuk menggunakan akaun Instagram anda. Anda juga boleh menggunakan akaun Google atau Facebook untuk log masuk ke Instagram.

  • Langkah 3: Masukkan nama akaun di medan carian untuk mencari profil pemunggah. Cari gambar atau video yang ingin anda salin pautan dengan membuka profil pemunggah.

  • Langkah 4: Cari siaran yang ingin anda kongsi. Klik pada siaran, kemudian klik pada butang dengan ikon 3 titik menegak. Pilih pilihan Salin Pautan .

  • Langkah 5: Pautan gambar / video berjaya disalin. Sekarang, yang perlu anda lakukan ialah menampal / menampal pautan pada platform yang diperlukan.

  3. Cara Menyalin Profil Pautan & Kandungan Instagram di PC / Laptop

  Akhirnya, cara menyalin pautan profil atau kandungan Instagram melalui penyemak imbas. Anda boleh melakukannya melalui penyemak imbas di telefon bimbit anda, tetapi Jaka akan menerangkan langkah-langkah dalam penyemak imbas PC / komputer riba.

  Bagaimana anda melakukannya, hanya merujuknya, geng!

  • Langkah 1: Buka penyemak imbas yang dipasang di desktop anda, kemudian masukkan alamat www.instagram.com di ruangan bar alamat yang terletak di bahagian atas.

  • Langkah 2: Log masuk ke akaun Instagram anda menggunakan e-mel, akaun Google, atau akaun Facebook yang anda ada.

  • Langkah 3: Lawati profil yang ingin anda salin pautannya. Sekiranya anda ingin menyalin pautan profil, yang perlu anda lakukan ialah menyalin alamat di bar alamat penyemak imbas.

  • Langkah 4: Sekiranya anda ingin menyalin pautan video atau foto, yang harus anda lakukan ialah mengklik kandungan dalam profil, kemudian menyalin alamat di bar alamat penyemak imbas.

  • Langkah 5: Pautan gambar / video berjaya disalin. Sekarang, yang perlu anda lakukan ialah menampal / menampal pautan pada platform yang diperlukan.

  Demikianlah artikel Jaka mengenai cara menyalin pautan Instagram melalui telefon bimbit atau melalui penyemak imbas di desktop. Semoga ia berguna untuk anda, geng!

  Jumpa anda dalam artikel menarik yang lain, Jaka. Jangan lupa tinggalkan jejak komen di ruangan yang disediakan, ok!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Padmanaba's Prameswara

  Artikel Berkaitan