Ustadz Jaka: Hukum Ngupil dan Telinga Ngorek Ketika Berpuasa

Selain makan dan minum, ada perkara lain yang juga boleh berbuka puasa jika memasuki badan. Adakah mencengkam hidung anda juga berbuka puasa?

Soalan

Assalamu'alaikum Wr. Wb.

Seperti yang kita ketahui, selama bulan puasa kita diminta untuk menahan diri dari perkara yang boleh membatalkan puasa. Perkara yang membatalkan puasa selain makan dan minum adalah kehadiran benda yang memasuki badan.

Soalan saya adalah mengenai objek yang memasuki badan. Apakah keputusan memilih hidung (memilih hidung) dan memilih telinga di bulan puasa? Adakah ini termasuk kes yang membatalkan puasa?

Wassalamu'alaikum Wr. Wb.

Lukman Azis, 26 tahun

BACA JUGA
  • Ustadz Jaka: Mencium sambil Berpuasa, Batalkah?
  • Ustadz Jaka: Gunakan Inhaler Semasa Berpuasa, Batalkah?
  • Ustadz Jaka: Apa Hukum Menelan Semasa Berpuasa?

Jawapan

Wa'alaikumsalam Wr. Wb.

Sangat benar bahawa puasa pada dasarnya boleh menjadi tidak sah jika sesuatu memasuki badan kita melalui lubang di badan seperti mulut, hidung, telinga, dubur, atau alat kelamin. Berkenaan dengan pertanyaan Lukman mengenai memetik hidungnya atau memetik telinganya, ada sesuatu yang harus kita perhatikan.

Batal puasa disebabkan masuknya benda ain (yang jelas, dapat dilihat) sekalipun hanya sedikit ke dalam (bagian) yang disebut Jauf; rongga dalam. (Zainuddin bin Abdul Aziz al-Malibary, Fath al-Mu in)

Ngupil memang sedap, terutama jika terdapat benjolan di hidung. Selepas mencabut hidung anda, ia mesti dipetik. Dalam praktiknya, memilih dibahagikan kepada dua:

  • Ngupil biasa, iaitu hidung yang tidak sampai ke rongga hidung (1 buku lipatan jari), ini tidak membatalkan puasa.
  • Ngupil yang tidak biasa, iaitu hidung yang terlalu dalam sehingga objek yang dimasukkan ke dalam hidung (jari) memasuki rongga hidung (lebih dari 1 buku jari), dan hidung ini akan membatalkan puasa jika dilakukan secara sedar dan sengaja.

Dan itu juga berlaku untuk mengikis telinga. Kesimpulannya, memilih hidung anda dalam keadaan sedar dan tidak sedar tidak akan membatalkan amalan berpuasa anda, selagi anda tidak memasukkan lebih dari satu buku lipat jari. Adapun jika lebih dari satu buku jari, ia akan membatalkan puasa. Dan kembali ke realiti, adakah orang yang dapat memilih hidungnya lebih dalam daripada jari kaki?

Oh ya, walaupun memetik hidung anda bagus, rasa nos anda tidak sedap ya. Dan jangan juga mencuba rasa makan booger ketika anda berpuasa, BATALKAN!

Allah maha mengetahui.

Artikel Berkaitan