Apa itu eSIM? Inilah Perbezaan dari Kad SIM Biasa, Kuota Menjadi Lebih Jimat?

Adakah anda pernah mendengar eSIM, geng? Kali ini Jaka akan memberitahu anda tentang apa itu eSIM dan bagaimana ia berbeza dengan kad SIM biasa!

Semasa membeli telefon bimbit, kita biasanya membeli kad SIM sekaligus supaya telefon bimbit baru kita dapat digunakan dengan segera.

Dari tahun ke tahun, saiz kad SIM semakin kecil. Sebenarnya, ada bentuk kad SIM baru, iaitu eSIM.

Apa itu eSIM? Apa bezanya dengan kad SIM biasa? Adakah benar kuota internet boleh menjadi lebih cekap? Lihat ulasan penuh!

 • Peranti dengan Teknologi eSIM
 • Penyedia ESIM di Indonesia
 • Masa Depan eSIM
 • Apa itu eSIM?

  Bagi anda yang belum, SIM sebenarnya merupakan singkatan dari Modul Identity Pelanggan sebagai kad pengenalan telekomunikasi dan juga nombor peribadi kami.

  Kad SIM juga menyimpan pelbagai jenis maklumat, biasanya berkaitan dengan rangkaian yang anda gunakan seperti nombor kad pengenalan dan kod kawasan.

  Semasa membeli kad SIM di kaunter kredit, kami akan mendapat kad di mana terdapat bahagian yang boleh kami lepaskan dan masukkan ke dalam telefon bimbit kami.

  Sebaliknya, eSIM adalah format terkini kad SIM yang bukan kad. Cip eSIM disatukan dalam peranti sehingga tidak dapat dikeluarkan atau diganti.

  Oleh itu, apabila anda membeli nombor dalam bentuk eSIM, anda tidak akan mendapat kad fizikal, tetapi sudah boleh dihubungkan ke rangkaian dan mendapatkan nombor telefon.

  Kekuatan dan Kelemahan eSIM

  Sumber foto: Giffgaff

  Sebagai teknologi baru, tentunya eSIM mempunyai kelebihan dan kekurangan tersendiri. Kelebihannya ialah anda tidak perlu takut kehilangannya.

  Anda juga tidak perlu risau bahawa eSIM anda akan rosak. Kerana eSIM sangat kecil, eSIM dapat digunakan untuk peranti smartwatch, geng.

  Selain itu, ketiadaan kad fizikal bermaksud ia akan memberi kesan dengan pengurangan sisa yang dihasilkan dari kad SIM yang tidak digunakan.

  Kelebihan lain yang diperoleh dengan eSIM adalah kemudahan menukar operator. Selain itu, anda juga dapat mengelakkan bayaran perayauan antarabangsa

  Walaupun dasar perayauan antarabangsa percuma sebenarnya bergantung pada penyedia yang mengeluarkan produk eSIM.

  Sekiranya anda mempunyai beberapa peranti pada masa yang sama seperti telefon bimbit, tablet, dan jam pintar, anda boleh menggunakan eSIM untuk semua peranti ini.

  Bagaimana dengan kekurangannya? Anda tidak boleh memasukkan dan mengeluarkan kad SIM apabila diperlukan.

  Jadi, jika suatu hari bateri telefon pintar anda habis, anda tidak dapat mengambil nombor anda dan meminjam telefon bimbit rakan anda.

  Peranti dengan Teknologi eSIM

  Sumber foto: Pocket-lint

  Pada masa lalu, penggunaan eSIM hanya terhad pada peranti industri. Orang masih biasa dengan kad SIM yang berbentuk fizikal.

  Kemudian, Apple mula memasukkan eSIM pada perantinya pada tahun 2012. Namun, penggunaannya masih terhad di negara-negara tertentu.

  Semasa Apple melancarkan ciri dwi-SIM pada peranti iPhone XS dan XS Max, mereka mengumumkan bahawa satu slot disediakan untuk eSIM. Apple Watch juga telah dilengkapi dengan eSIM.

  Bukan hanya telefon pintar, eSIM penggunaan jam tangan pintar kerana saiznya yang kecil, jadi tidak sesuai apabila menggunakan kad SIM biasa.

  Bagaimana dengan telefon Android? Google Pixel 2 adalah telefon Android pertama yang menggunakan eSIM, walaupun hanya untuk Amerika Syarikat.

  Pada masa itu, pengguna boleh memilih penyedia secara langsung. Sekiranya anda ingin menukar penyedia, anda juga boleh melakukannya dengan serta-merta.

  Di samping itu, pada tahun 2016, Samsung juga melancarkan Samsung Gear S2 3G pada tahun 2016 yang dilengkapi dengan teknologi eSIM.

  Penyedia ESIM di Indonesia

  Sumber gambar: Viva

  Sekiranya peranti anda sudah mempunyai ciri eSIM, persoalannya ialah operator mana yang sudah menyediakan eSIM?

  Sejauh Jaka, hanya Smartfren yang menyediakan eSIM di Indonesia. ESIM menyokong rangkaian 4G LTE Smartfren.

  Bagi anda yang ingin menggunakannya, anda boleh terus datang ke kedai Smartfren di pelbagai bandar. Kemudian, anda akan mendapat kod QR untuk memasang profil pengguna pada peranti.

  Masa Depan eSIM

  Adakah eSIM akan menggantikan semua kad SIM fizikal pada masa akan datang? Boleh jadi, mengingat banyak kelebihan yang ditawarkan.

  Lebih-lebih lagi, pengeluar telefon pintar terkenal juga mula menghasilkan peranti yang telah dilengkapi dengan eSIM.

  Namun, tentu memerlukan masa untuk pelanggan membiasakan diri dengan teknologi ini. Menurut Jaka, teknologi ini masih memerlukan beberapa tahun lagi untuk menjadi standard di kalangan pengguna telefon pintar.

  Kata Akkhir

  Itulah tinjauan ringkas mengenai eSIM dan perbezaannya dengan kad SIM biasa. Malangnya, nampaknya eSIM tidak memberi kesan sama ada kuota internet kami dihapuskan atau tidak.

  Yang jelas, eSIM dirancang untuk menggantikan peranan kad SIM yang sudah sangat melekat pada kami.

  Dari penjelasan Jaka, mana yang anda lebih suka? Tulis di ruangan komen, ya!

  Baca juga artikel mengenai SIM atau artikel menarik lain dari Fanandi Ratriansyah .

  Artikel Berkaitan