Cara Menghubungkan Telefon Android ke TV | Mainkan Permainan HP Feeling PS4!

Adakah anda mahu bermain permainan dengan skrin besar? Berikut adalah petua cara menyambungkan telefon Android anda ke TV dengan mudah tanpa atau menggunakan kabel.

Telefon pintar dan televisyen (TV) sebenarnya adalah dua peranti teknologi yang berbeza. Ketika teknologi terus berkembang, penumpuan alias antara keduanya semakin jelas.

Sekiranya di masa lalu anda hanya boleh menyerah bermain permainan di layar telefon bimbit yang sudah tenang, sekarang sangat mungkin bagi anda untuk mengakali dengan menghubungkan telefon Android ke TV sehingga layarnya lebih besar.

Cara menyambungnya cukup mudah, anda boleh menyambungkan telefon bimbit Android anda ke TV tanpa atau menggunakan kabel.

Ingin tahu bagaimana caranya? Inilah cara menyambungkan telefon Android ke TV dengan mudah .

 • Cara Menghubungkan Telefon Android ke TV tanpa Kabel
 • Cara Menghubungkan HP ke TV Tanpa Wayar dengan Chromecast
 • Cara Menghubungkan HP ke TV Tanpa Wayar dengan Miracast
 • Faedah Menyambungkan HP ke TV
 • Video Bonus: Cara Menghubungkan Skrin HP ke TV
 • Cara Menghubungkan Telefon Android ke TV

  Dengan perkembangan teknologi, bahkan fungsi utama televisyen kini dapat ditukar kepada perkara lain seperti menjadi monitor tambahan untuk anda bermain permainan di telefon bimbit anda.

  Tetapi nampaknya, tidak semua orang tahu tentang ini atau bahkan tahu bagaimana melakukan untuk menyambungkan HP ke TV yang anda tahu, geng.

  Jadi, di sini Jaka akan memberitahu anda cara menyambungkan telefon bimbit anda ke TV dengan mudah tanpa atau menggunakan kabel, geng.

  Cara Menghubungkan Telefon Android ke TV dengan Kabel

  Jaka pertama akan dimulakan dengan menyambungkan HP ke TV menggunakan bantuan kabel.

  Jadi, bagi anda yang lebih suka menyambungkan telefon bimbit anda ke TV menggunakan kabel, anda boleh mengikuti cara Jaka menyukai ini, geng.

  Oh ya, sebelum meneruskan langkah, anda memerlukan kabel HDMI ke HDMI mikro untuk dapat melakukannya.

  Setelah memerlukan kabel HDMI dan memastikan bahawa kabel itu serasi dengan telefon pintar atau TV anda, maka anda boleh mula menyambungkan kedua-dua peranti tersebut. Ikuti sahaja langkah di bawah:

  • Pertama sekali, anda perlu mematikan TV yang akan disambungkan ke telefon bimbit.

  • Sambungkan telefon pintar Android anda ke TV menggunakan kabel HDMI yang sudah tersedia. Bahagian hujung kecil (mikro HDMI) untuk memasang ke telefon pintar, sementara hujung besar (HDMI) untuk memasang ke soket TV yang berbunyi HDMI.

  • Sekiranya dipasang, mulakan semula TV yang sebelumnya anda matikan. Terus menukar saluran ke pilihan HDMI.

  • Tukar ke telefon pintar, aktifkan menu Sambungan HDMI pada telefon pintar dengan memberikan tanda semak alias tanda semak pada pilihan tersebut.

  • Paparan skrin TV anda sekarang sama dengan yang ada di paparan skrin telefon pintar. Dengan kata lain, kedua-dua peranti itu sudah tersambung, geng.

  Cara Menghubungkan Telefon Android ke TV tanpa Kabel

  Selain menggunakan alat bantu kabel, anda juga dapat menyambungkan telefon bimbit anda ke TV tanpa menggunakan kabel alias tanpa wayar.

  Kaedah 1 lebih praktikal kecuali memerlukan spesifikasi telefon pintar dan TV untuk melakukannya.

  Terdapat 2 cara untuk melakukan ini, menggunakan alat luaran yang disebut Chromecast atau menggunakan ciri lalai Miracast dari telefon pintar.

  Cara Menghubungkan HP ke TV Tanpa Wayar dengan Chromecast

  Chromecast adalah peranti penyesuai HDMI atau dongle yang dibuat oleh Google yang boleh anda gunakan untuk streaming muzik, filem, dan bahkan mengakses internet di TV anda.

  Chromecast mempunyai 3 fitur yang berfungsi untuk menghubungkan skrin telefon bimbit anda ke TV, iaitu Casting Aplikasi , Cast Cast , dan Casting Skrin .

  Sekiranya anda telah menyambungkan Chromecast ke TV pintar yang anda miliki, anda boleh mengikuti langkah berikut secara langsung:

  • Pasang aplikasi Google Home pada telefon pintar Android anda. Salah satu ciri dalam aplikasi ini membolehkan anda mengawal Chromecast. Muat turun terus melalui pautan yang disediakan Jaka di bawah.
  Apl Peningkatan Desktop Google Inc. MUAT TURUN
  • Seterusnya, aktifkan WiFi pada telefon pintar anda.

  • Tukar ke TV anda, tukar saluran ke HDMI dengan alat kawalan jauh yang anda miliki.

  • Anda akan diminta untuk menyegerakkan dengan memasukkan kod yang muncul di layar TV. Masukkan kod dan segera, telefon pintar dan TV anda akan disambungkan.

  Cara Menghubungkan HP ke TV Tanpa Wayar dengan Miracast

  Miracast atau biasa disebut sebagai Wireless Display adalah fitur yang terpasang di dalam telefon pintar yang membolehkan anda menyambungkan telefon bimbit ke layar TV dengan hanya sambungan WiFi.

  Sekiranya telefon bimbit anda sudah mempunyai ciri Miracast atau Wireless Display, anda tidak perlu lagi membuang wang dengan membeli Chromecast seperti geng di atas.

  Berikut adalah langkah-langkah yang perlu anda lakukan:

  • Pastikan telefon anda menyokong ciri Miracast atau Wireless Display terlebih dahulu.

  • Hidupkan TV anda, kemudian di menu pilihan cari tetapan yang berfungsi untuk mengaktifkan tetapan Miracast / Screen Mirroring .

  • Setiap jenama TV mempunyai tetapannya sendiri. Cari maklumat di Google mengenai cara menetapkan Miracast mengikut jenama TV yang anda gunakan.

  • Setelah anda mengaktifkan Miracast / Screen Mirroring, TV anda akan segera mengimbas telefon pintar yang mengaktifkan ciri Paparan Tanpa Wayar .

  • Buka telefon bimbit anda, kemudian buka menu Tetapan . Selepas itu klik pada Connection & Sharing , kemudian pilih pilihan Cast .

  • Perlu diingat, setiap jenama HP mempunyai cara pengaturan tersendiri walaupun perbezaannya tidak ketara.

  • Aktifkan Cast, maka sel anda akan mengimbas TV yang mengaktifkan Miracast juga. Tunggu sehingga TV anda mengesan telefon bimbit atau sebaliknya.

  Faedah Menyambungkan HP ke TV

  Setelah memahami cara menyambungkan telefon Android ke TV, mari kita bincangkan sedikit apakah faedah jika kedua-dua peranti ini disambungkan.

  Manfaat menghubungkan kedua-dua peranti ini, antara lain, menjadikan aktiviti yang anda lakukan di telefon bimbit lebih selesa kerana anda boleh melakukannya di skrin TV yang lebih luas, terutamanya jika TV anda sudah mempunyai kualiti layar HD, ultra HD atau lebih tinggi.

  Aktiviti seperti bermain atau menonton filem dengan rakan dan saudara akan lebih menyenangkan jika dilakukan di kaca TV.

  Video Bonus: Cara Menghubungkan Skrin HP ke TV

  Itulah cara untuk menyambungkan telefon Android ke TV menggunakan atau tanpa menggunakan kabel.

  Kini aktiviti permainan, menonton filem atau aktiviti menarik lain menjadi lebih menarik setelah anda dapat berkongsi skrin antara telefon pintar dan TV anda. Semoga berjaya!

  Baca juga artikel mengenai Tech Hack atau artikel menarik lain dari Reynaldi Manasse .

  Artikel Berkaitan