10 Bahaya WiFi untuk Kesihatan Manusia, Termasuk Merosakkan SPERMA!

WiFI mempunyai pelbagai kegunaan, tetapi itu tidak bermaksud tidak ada kesan negatif. PERNIAGAAN! BAHAYA WiFi boleh mengurangkan kualiti SPERMA anda!

Pada masa ini, WiFi bukan perkara baru dan pelik lagi. Hampir semua peranti elektronik menggunakan WiFi untuk menyambung ke internet. Bermula dari telefon pintar, tablet, komputer riba, malah TV dan peti sejuk pintar juga sudah menggunakan WiFi. Walaupun penggunaannya sangat luas, tetapi itu tidak bermaksud tidak ada kesan negatif yang disebabkan oleh WiFi, anda tahu! PERNIAGAAN! BAHAYA WiFi boleh mengurangkan kualiti SPERMA anda!

BACA JUGA
  • Cara Mudah untuk Memperbaiki Masalah WiFi yang rosak pada komputer riba
  • WiFi bermasalah? Periksa 6 sebab ini dan bagaimana mengatasinya
  • Bagaimana untuk mengetahui siapa yang mencuri WiFi anda

Pelbagai akibat radiasi WiFi di bawah ini diperoleh dari hasil penyelidikan. WiFi memang menawarkan kepraktisan dan kepantasan pemindahan data dan akses internet. Tetapi, anda juga harus lebih bijak dalam menggunakan WiFi, agar anda tidak mengalami pelbagai bahaya WiFi yang dikaji Jaka di bawah.

10 Bahaya WiFi untuk Kesihatan Manusia

1. Menjadi penyebab barah payudara

Ini sebenarnya masih memerlukan penyelidikan lebih lanjut, tetapi sering dijumpai bahawa pendedahan kepada radiasi elektromagnetik dapat meningkatkan risiko terkena tumor. Satu kes berlaku pada seorang wanita berusia 21 tahun. Dia menghidap barah payudara, walaupun tidak ada sejarah keluarga yang menghidap barah payudara. Ternyata, ketumbuhan pada payudaranya tumbuh di kawasan di mana dia biasanya meletakkan telefon bimbitnya di coli.

2. Mengurangkan Kualiti Sperma

Sudah banyak maklumat mengenai haba yang dihasilkan oleh komputer riba dapat membunuh sperma. Ternyata bukan sahaja panas boleh merosakkan kejantanan anda. Pendedahan radiasi WiFi juga dapat mengurangkan pergerakan sperma dan menyebabkan pemecahan DNA, baik pada haiwan maupun tumbuhan. Hayoo ... Penggunaan WiFi yang terlalu banyak menjadikan jus anda tidak sihat!

3. Mengurangkan Kesuburan

Duh, selain kejantanan lelaki, kesuburan wanita juga terancam oleh pendedahan kepada radiasi WiFi, anda tahu! Kekerapan yang dihasilkan oleh WiFi dapat mengelakkan implantasi telur. Malahan boleh mengakibatkan kehamilan yang tidak normal pada wanita. Menakutkan, lah!

4. Membuat Anda Susah Tidur

Pendedahan radiasi WiFi boleh menyebabkan insomnia, alias insomnia kronik. Gelombang elektromagnetik yang dihasilkan oleh peranti WiFi mampu mempengaruhi corak gelombang di otak sehingga menjadi lebih sukar untuk tertidur. Kesimpulan ini diperoleh dari hasil penyelidikan yang dilakukan pada tahun 2007 di Amerika. Astaga, jika anda tidur nyenyak, anda bangun dengan kuat, maka anda tidak mempunyai aktiviti.

5. Menyebabkan Sakit Kepala

Pendedahan gelombang elektromagnetik yang dihasilkan oleh WiFi juga boleh mempengaruhi gelombang otak anda. Sehingga kepala anda akan terasa berat dan pening. Malah boleh membahayakan anda yang sering mengalami vertigo.

6. Menghambat Pertumbuhan pada Kanak-kanak dan Remaja

Dalam sebuah kajian di Austria pada tahun 2009, didapati bahawa frekuensi radio yang dihasilkan oleh gelombang WiFi dapat menghambat pertumbuhan sel, terutama pada janin di rahim. WiFi juga dapat menghalang pertumbuhan kanak-kanak, dan remaja seperti anda. Jadi, memperkenalkan alat gajet dan isyarat WiFi kepada anak kecil bukanlah perkara yang baik.

7. Menghambat pertumbuhan sel pada tumbuh-tumbuhan

Bukan hanya pada manusia, tumbuhan dapat terbantut kerana terdedah kepada isyarat WiFi. Ini terbukti dalam sebuah kajian di Denmark. Tumbuhan yang ditanam di kawasan yang mempunyai isyarat WiFi kuat tidak tumbuh dengan baik. Ini juga boleh berlaku pada manusia, terutamanya kanak-kanak dan remaja seperti anda.

8. Mengurangkan Fungsi Otak

Sejumlah saintis di Denmark menguji kesan radiasi 4G pada fungsi otak pada tahun 2013 menggunakan teknologi MRI. Hasilnya, orang yang terdedah kepada pendedahan radiasi 4G mengalami penurunan fungsi dan aktiviti di otak mereka.

9. Mengurangkan Aktiviti Otak

Dalam kajian yang melibatkan 30 sukarelawan lelaki dan wanita, ternyata aktiviti otak manusia dapat dikurangkan setelah terdedah kepada radiasi WiFi sebanyak 2.4 GHz. Pengurangan aktiviti dan tenaga otak ini paling besar pada wanita. Tetapi anda lelaki tidak merasa senang terlebih dahulu, kerana pendedahan kepada radiasi WiFi juga mempengaruhi otak lelaki, walaupun kesannya tidak begitu hebat pada wanita.

10. Mencetuskan Tekanan pada Jantung

Pendedahan radiasi WiFi juga dapat meningkatkan kadar denyutan jantung lebih cepat daripada degupan normal. Denyutan jantung yang cepat ini seperti orang yang mengalami tekanan tinggi.

Cara Mengurangkan dan Mencegah Kesan WiFi untuk Kesihatan

Pelbagai ancaman di atas cukup menakutkan, bukan? Tetapi pelbagai masalah yang mungkin timbul bukan tanpa penyelesaian, sungguh! Anda boleh melakukan pencegahan dengan beberapa cara. Contohnya, menggunakan semula rangkaian kabel, mematikan penghala WiFi ketika tidak digunakan, mengurangi penggunaan alat, dan memupuk kehidupan yang sihat dengan makanan yang sihat dan senaman yang teratur.

Itulah pelbagai bahaya radiasi WiFi untuk kesihatan manusia . Sekiranya anda mempunyai maklumat atau pendapat lain mengenai bahaya radiasi WiFi, sila tulis pendapat anda di ruangan komen di bawah.

Artikel Berkaitan